Ši technologija egzistuoja jau seniai – daugiau nei 65 metus – tačiau kartu yra ir viena realiausių pretendenčių į ateities technologijas. Kodėl? Pirma atsakymo dalis slypi skaičiuose – nuo 2014 metų parduotų įrenginių verslui per metus skaičius padidėjo daugiau nei 5 kartus, o Centrinėje ir Rytų Europoje pajamos iš jų – net 11 kartų. Tuo tarpu kita atsakymo dalis slypi pačioje technologijoje, kuri jos gamintojams leido pasiruošti ilgai lauktam šuoliui į ateitį.

Įrenginių gamintojai pripažįsta, kad per keletą dešimtmečių gerokai pasikeitė verslo vartotojų poreikiai. Anot jų, šiandien spausdintuvas privalo būti greitas ir efektyvus, su mažomis nuosavybės kainomis ir mažomis pridėtinėmis sąnaudomis. Taip pat jis turi būti lengvai integruojamas į verslo naudojamas sistemas. Dar daugiau, kartu visa tai turi mažinti neigiamą poveikį aplinkai. Visus šiuos poreikius patenkinti gali rašalinių spausdintuvų technologija. Dėl šios priežasties, jų populiarumas kasmet auga.

Spausdintuvas

Pavyzdžiui, kompanijos „Epson“ pajamos 2017 metais vien iš rašalinių spausdintuvų pardavimų sudarė 66,7 proc. visų kompanijos pajamų, o tai yra daugiau nei 6 milijardai Eur, iš kurių beveik 812 mln. Eur buvo bendrovės pelnas. Lyginant su 2014 metais, 2019-aisiais parduota 5 kartus daugiau rašalinių spausdintuvų, kurie, kaip teigiama, yra vienas iš trijų dažniausiai perkamų biuro įrenginių Europoje.

Kas lemia šios technologijos atgimimą? Yra 3 esminiai aspektai, kaip ji sugebėjo pasiruošti XXI amžiui.

1. Metų metus tobulintas našumas

Versluose, siekiant pelno, ne tik efektyvinami procesai, bet ir mažinami jų kaštai. Ši tendencija jaučiama ir technikos lygmenyje, kur nuolat ieškoma naujų technologinių sprendimų, leidžiančių tuos pačius darbus atlikti greičiau ir našiau.

Akivaizdu ir tai, kad šiandien kasdienėms užduotimis spausdintuvai vis dar yra itin reikalingi. O rašalinių spausdintuvų technologija sukonstruota taip, kad įrenginiai būtų mechaniškai paprastesni ir turėtų mažiau judančių dalių nei, pavyzdžiui, lazeriniai. Tokiu būdu jie genda rečiau, todėl reikalauja mažiau investicijų ar kitų resursų, reikalingų užtikrinti tinkamą įrenginių veikimą. Taip pat jie spausdina greičiau, nes spausdinimo procesui jiems nereikia įšilti taip, kaip reikia lazeriniams spausdintuvams. Pavyzdžiui, šiandien yra tokių į verslus orientuotų rašalinių spausdintuvų, kurie gali atspausdinti net iki 100 puslapių per minutę minimaliomis sąnaudomis.

2. Atsakymas – ir procesų paprastume

Per daugiau nei 65 metus tobulinta rašalinių spausdintuvų technologija visą spausdinimo procesą supaprastino vos iki trijų žingsnių – pradedamas spausdinimas, popierius praleidžiamas po spausdintuvo galvute, popierius atspausdinamas. Tai tapo labai paprasta ir intuityvia technologija, kuri dėl savo paprastumo leidžia sutaupyti ir elektros energijos sąnaudas, ir leidžia išvengti papildomų išlaidų dažniems atskirų dalių remontams ar keitimams. To neišvengia lazeriniai spausdintuvai, kurių dalys daug kainuoja, o pačias technologijas brangu išlaikyti.

Šių laikų rašaliniai spausdintuvai naudoja tik 1/20 energijos, reikalingos, pavyzdžiui, lazeriniams spausdintuvams veikti. Jei į tai pažvelgtume platesniame kontekste – visiems Europos verslams pradėjus naudoti šiuos spausdintuvus, būtų sutaupyta tiek energijos, kiek jos reikėtų aptarnauti virš 500 000 Europos namų ūkių. Taip verslai galėtų sutaupyti apie 65 milijonus eurų. Šie spausdintuvai sukurti taip, kad veiktų kuo sklandžiau ir našiau, todėl naudoja mažiau rašalo, neužsikerta ir taip mažina popieriaus suvartojimą. O prietaisui pasenus, jų paprasta konstrukcija leidžia šiuos įtaisus lengvai perdirbti. Ši technologija realiais veiksmais prisideda prie sąmoningos vartojimo kultūros tuo pat metu verslams padėdama siekti savo išsikeltų tikslų.

Toks energinis produktyvumas įmanomas dėl „Micro Piezo“ technologijos, kuri yra kiekvienos „Epson“ rašalinių spausdintuvų sistemos pagrindas. Ji pasižymi unikaliomis spausdinimo galvutėmis kartu su papildomomis vaizdų apdorojimo ir rašalo sistemomis bei tikslumo mechanizmais – popieriaus tiekikliais, papildomomis technologijomis. „Micro Piezo“ spausdinimo galvutės mechaniniu slėgiu išstumia rašalo lašelius. Šis mechaninis slėgis sukuriamas, kai pjezoelektriniai elementai spausdinimo galvutėse susitraukia reaguodami į veikiančią įtampą.

Dvi pagrindinės savybės išskiria šią „Epson“ technologiją nuo kitų rašalinių spausdinimo sistemų. Pirmoji yra ta, kad „Micro Piezo“ spausdinimo sistemos nenaudoja karščio rašalo lašeliams išstumti. Antroji – jos tiksliai kontroliuoja rašalo kiekį kiekviename rašalo lašelyje. Todėl šie rašaliniai spausdintuvai iš tikrųjų yra našesni, greitesnis ir taupesni nei iki šiol plačiai naudoti lazeriniai.

3. Tradiciniai būdai kovoje su moderniomis aplinkosaugos problemomis

Viena svarbiausių priežasčių, kodėl rašaliniai spausdintuvai ir vėl atsiduria dėmesio centre – aplinkosauga. Pasaulinė tendencija – rimtai kreipti dėmesį į poveikio aplinkai aspektą – ryškėja ir kasdien yra aktyviai įtraukiama į verslų strategines kryptis. Keletą pastarųjų metų daromi tyrimai rodo, kad į Jungtinių Tautų sudarytus Darnaus vystymosi tikslus dėmesį kreipia 71 proc. organizacijų, o 41 proc. jų planuoja tikslus įtraukti ir į savo kompanijos strategijas.

Šiuos tikslus įgyvendinti padeda rašalinio spausdinimo technologijos naudojimas biuruose. Jei ją naudoti pradėtų visi Europos verslai, atliekų kiekis būtų sumažintas 220 000 tonų. Rašaliniai spausdintuvai sukuria 92 proc. mažiau CO2 ir 96 proc. mažiau elektros energijos nei lazeriniai, todėl jie reikšmingai prisideda prie darnaus vystymosi politikos Europoje.

Kadangi rašaliniai spausdintuvai toliau nuolat tobulinami, verslai jau gali išbandyti netolimos ateities prototipą – panaudotą popierių savarankiškai perdirbantį spausdintuvą. Sauso pluošto technologija leidžia iš panaudoto popieriaus gaminti naują popierių ir ant jo spausdinti naują informaciją, taip absoliučiai likviduojant perdirbimo poreikį. Atitinkamai, be mažų energijos sąnaudų ir mažos aplinkos taršos, toks įrenginys apskritai likviduoja panaudotą popierių bei veikia uždaro ciklo principu.

Atsižvelgdami į dabartinius rinkos poreikius ir aukštesnius nei bet kada veikimo standartus verslui, galime stebėti, kokie produktai visa tai gali užtikrinti, todėl taip galime numatyti, kurie iš jų taps itin sėkmingais. Atsinaujinusi rašalinių spausdintuvų technologija geba patenkinti visus rinkos poreikius, susijusius su šio tipo technologijomis. Maža to, šiandien skaitmeniniai rašaliniai tekstilės spausdintuvai geba atspausdinti net tokias medžiagas kaip šilką, medvilnę ar poliesterį. Todėl galime drąsiai teigti, kad ratas apsisuko ir rašaliniai spausdintuvai vėl tampa rinkos standartu.

Mantas Nemickas yra „Epson Europe“ verslo plėtros vadovas Baltijos šalims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)