Jeigu gavote elektroninį laišką su įtartinomis bylomis ir tekstu „gautas SMS kodas: ***“ (pakeista) arba „MMS kodas: 6zw***“ (pakeista), CERT-LT rekomenduoja neatidaryti su tokiais el. pašto laiškais gautų bylų ir neaktyvinti juose esančių nuorodų. Jei aktyvinsite tokiuose elektroniniuose laiškuose esančias bylas – kompiuteris bus apkrėstas virusu.

Atkreipiamas dėmesys, kad siekiant suklaidinti elektroninės žinutės gavėjus, yra suklastotas siuntėjo adresas – jis pakeičiamas į Lietuvoje veikiančių judriojo ryšio operatorių pavadinimus ir pridedami atsitiktiniai telefono numeriai, rašoma RRT pranešime.

CERT-LT, išnagrinėjusi gautus kenkimo programos pavyzdžius, nustatė, kad tai gali būti botneto rūšies kenkimo programa, su kuria gali būti perimtas kompiuterio valdymas, pasisavinti kompiuterio naudotojo elektroninės bankininkystės ir kiti asmeniniai duomenys.

CERT-LT rekomenduoja:

1. Atidžiai patikrinkite gauto elektroninio laiško turinį prieš atidarydami prisegtas bylas, neatidarykite įtartinų laiškų ir su jais siunčiamų bylų.
2. Reguliariai diekite naujausius operacinės sistemos ir naudojamų programų pataisymus, tikrinkite kompiuterį atnaujintomis apsaugos priemonėmis ar „online“ skeneriais. Primename, kad nežinomų (naujų) virusų antivirusinės programos nepažįsta.Gavus panašaus pobūdžio elektroninius laiškus, kviečiame pranešti apie tai CERT-LT.

Daugiau informacijos apie saugumo problemas galite rasti RRT specializuotame tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)