Švedijos pareigūnai, ėmęsi veiksmų byloje prieš jau dešimtmetį veikiančią svetainę, nepaliaujamai kaltinama autorių teisių pažeidinėjimu, aplankė serverinę Stokholme ir „paėmė kelias tarnybines stotis bei kompiuterius“, sakė prokuroras Fredrikas Ingbladas, jau daugelį metų dirbantis ties šia byla, rašo theverge.com.

Po reido praėjus kelioms valandoms svetainė buvo perkelta į Kosta Rikos domeną. Tiesa, bandant prie jos prisijungti vartotojams buvo rodoma severio vidinės klaidos pranešimas (kodas 500). Šiuo metu paieška svetainėje neveikia.

Reidas

Švedijos policijos intelektinės nuosavybės apsaugos nacionalinis koordinatorius Paulas Pintéris patvirtino, kad buvo įvykdytas policijos reidas į serverinę Stokholme – reidas susijęs su autorių teisių pažeidimais. F. Ingbladas „Radio Sweden“ sakė, jog reidas įvykdytas antradienį ryte, o kartu su policijos pareigūnais reide dalyvavo keletas skaitmeninės kriminalistikos specialistų. F. Ingbladas nenurodė, ar operacijos metu buvo ir areštų, bet svetainė „TorrentFreak“ skelbia, jog operacijos metu galėjo būti sulaikytas vienas žmogus.

„TorrentFreak“ informuoja, kad „The Pirate Bay“ gali būti ne vienintelis šios operacijos, nukreiptos prieš piratavimą, taikinys. Nebeveikia torentų portalo forumas „Suprbay“, taip pat keletas kitų susijusių svetainių – EZTV, „Zoink“, „Torrage“ ir kitos.

Kiek rovė - neišrovė

Jau kurį laiką „The Pirate Bay“ veikė nepriklausomai nuo šios svetainės įkūrėjų. Vienas iš jų, Fredrikas Neijis, praėjusį mėnesį buvo suimtas pasienyje tarp Tailando ir Laoso. Jį Švedijos teismas daugiau nei prieš penkerius metus buvo nuteisęs už autorių teisėmis saugomos medžiagos platinimą, tačiau F. Neijis sugebėjo pasprukti iš Švedijos. Taip pat šiais metais buvo suimtas kitas svetainės bendraįkūrėjis Peteris Sunde. Lapkritį trečias šios svetainės įkūrėjas Gottfridas Svartholmas už įsilaužimą į JAV įmonės kompiuterių sistemą 2012 metais buvo nuteistas trejiems su puse metų laisvės atėmimo.

Daugelis valstybių stiprina veiksmus, nukreiptus prieš internetinį piratavimą. Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų teismai bandė užblokuoti prieigą prie šios svetainės, praėjusią savaitę Prancūzijos teismas interneto paslaugų teikėjams nurodė blokuoti prieigą prie svetainės. Po kelių dienų „Google“ iš programėlių mobiliesiems įrenginiams parduotuvės pašalino nemažai trečių šalių programėlių, palengvinančių svetainės naudojimą.

Kol kas sunku pasakyti, kokia ateitis laukia šio interneto piratų bastiono. Įkūrėjams tupint už grotų, svetainės darbą sunkinant ir vyriausybėms, ir milžiniškoms korporacijoms, „The Pirate Bay“ patiria nepaliaujamai didėjantį spaudimą. Tačiau iki šiol ši svetainė demonstravo neįtikėtiną atsparumą išoriniam poveikiui. Ir šį kartą praėjus vos kelioms valandoms svetainė buvo perkelta į .cr domeną. Svetainė veikia virtualiose tarnybinėse stotyse, todėl fiziškai ją sunaikinti sunku. Anot „Reddit“ vartotojų, policijai pavyko perimti tik svetainės apkrovos paskirstymo įrangą. Ją pakeitus svetainė vėl veiks pilnu pajėgumu, o policijos pastangos pažaboti piratus baigsis nesėkme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)