Tiesa, robotinė „ranka“ vis dar funkcionuoja, mat kosmoso šiukšlė perskrodė tik terminį sluoksnį ir strėlę, tačiau didesnių problemų nepridarė. Tai puikus pavyzdys, kad Žemės orbitoje esančios kosmoso šiukšlės yra didžiulė problema ir tiksinti bomba.

Kaip praneša Europos kosmoso agentūra, šiuo metu yra apie 23 tūkst. kosminių šiukšlių žemojoje Žemės orbitoje. Visos jos yra stebimos tam, kad būtų išvengiama susidūrimų su TKS ir dirbtiniais Žemės palydovais. Kai kurios šiukšlės yra gana didelės – teniso kamuoliuko dydžio – ir gali padaryti labai didelės žalos.

Tuo tarpu mažesi objektai jau yra per maži sekimui. Tačiau nepaisant savo dydžio, jie kelia didžiulį pavojų, tad net mažiausia dalelė, skriedama orbitiniu greičiu, gali kiauriai perskrosti ir metalines konstrukcijas.

„Canadarm2” yra titaninė daugiasekcijinė robotinė ranka, kuri tarnauja jau 20 metų. Ji gali atlikti įvairias funkcijas su judančiais objektais už TKS stoties ribų, aptarnauti krovinius, atlikti stoties priežiūrą.

Kol kas nėra tiksliai žinoma, kada įvyko susidūrimas su komine šiukšle. Pirmą kartą skylė rankos kopuse pastebėta gegužės 12 dieną atliekant įprastinę apžiūrą. NASA ir Kanados kosmoso agentūra dirba išvien, kad užfiksuotų ir įvertinų tikslią žalą.

„Nepaisant padarytos žalos, vykstančių tyrimų rezultatai rodo, kad tai nepaveikė rankos funkcionalumo ir galės atlikti suplanuotas užduotis“, – pranešė Kanados kosmoso agentūra.

Nepaisant to, kad TKS šį kartą pavyko išvengti didelės bėdos, kosmoso šiukšlės yra vis didėjanti problema. Praėjusiais metais TKS turėjo atlikti net tris skubius manevrus, kad išvengtų susidūrimų su kosmoso šiukšlėmis maždaug 400 km aukščio orbitoje.

Nuo pirmojo dirbtinio palydovo Sputnik-1 paleidimo 1957 metais kosmoso šiukšlių Žemės orbitoje vis daugėja. Manoma, kad šiuo

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)