Praėjus šešeriems metams jam jau iš šono teko stebėti, kaip technologijų pramonė keičiasi be jo. Asmeninių kompiuterių era, kurioje „Microsoft“ dominavo be jokių abejonių, blėsta – visuomenės dėmesys nukrypo į socialinę mediją ir mobiliuosius įrenginius, kurių didelė funkcijų dalis yra priklausoma nuo debesinės kompiuterijos, rašo nytimes.com.

O kokiomis technologijomis labiausiai domėjosi B. Gatesas po to, kai jo ir „Microsoft“ keliai dalinai išsiskyrė ir didžiąją dalį dėmesio jis pradėjo skirti filantropijai? Vakcinomis ir lauko tualetais.

„Esu šiek tiek susižavėjęs trąšomis“. Taip skamba pirmasis sakinys straipsnyje, kurį turtingiausias pasaulio žmogus parašė technologijų naujienų leidiniui „Wired“.

Nepaisant pasikeitusių interesų, antradienį „Microsoft“ paskelbė, kad Billas Gatesas traukiasi iš nelabai aktyvių direktorių tarybos vadovo pareigų ir grįžta į kompaniją kaip produktų bei technologijų konsultantas naujajam generaliniam direktoriui Satya Nadellai. Savaime suprantama, kilo klausimas – o kokia „Microsoft“ nauda iš 58 metų sulaukusio B. Gateso, kai pasaulyje be jo dalyvavimo gimė nauja technologijų karta?

Tačiau vienas dalykas neabejotinai aiškus: nors kelis pastaruosius metus B. Gatesas visas savo pastangas skyrė labdaros fondui, bandydamas išnaikinti poliomielitą ir badą visame pasaulyje, aistros technologijoms jis neprarado.

Jam artimas žmogus sakė, kad 4-6 kartus per metus B. Gatesui jo privačiame biure Kirklande (Vašingtono valstijoje), esančiame nuo pagrindinės „Microsoft“ būstinės, korporacijos vadovai pristatydavo naujausias technologijas. Šios vadinamosios „demo dienos“ trukdavo nuo keturių valandų iki pusdienio jų metu B. Gatesas susipažindavo su „Microsoft“ ir konkurentų produktais, leidiniui „The New York Times“ sakė žmogus, sutikęs kalbėti su sąlyga, kad jo tapatybė nebus atskleista.

Šios demonstracijos buvo tik papildymas reguliarioms ataskaitoms, kurias B. Gatesas gaudavo apie „Microsoft“ technologijas, nuo to laiko, kai visą savo energiją paskyrė filantropijai. Šių trumpučių ataskaitų metu B. Gatesas bendraudavo su „Microsoft“ konkrečių produktų komandomis ir mokslininkais ir iškamantinėdavo juos apie technologinius pasirinkimus. Jis taip pat palaikė artimus santykius su rizikos kapitalistais.

Tačiau vis dar sunku be abejonių pasakyti, ar keletą metų gyvenus išlaikant tam tikrą atstumą nuo „Microsoft“ nepasikeitė jo mąstymas apie korporacijos misiją. B. Gatesui dirbant įmonės generaliniu direktoriumi didelę laiko dalį teko skirti pastangoms apsaugoti pagrindinį pajamų šaltinį - „Windows“ operacinę sistemą – nuo antimonopolinių teisminių mūšių, kilusių dėl to, kad „Windows“ trukdė naudoti konkurentų produktus.

„Microsoft“ viduje stiprūs globėjiški jausmai „Windows“ atžvilgiu kartais kenkdavo naujų technologijų kūrimui, taip pat silpnino korporacijos įtaką išoriniams kūrėjams, kurie savo laiką bei energiją skyrė kitiems įrenginiams, kitoms programavimo formoms.

Po 2000 metų, kai Steve'as Ballmeris perėmė generalinio direktoriaus pareigas, o B. Gatesas tapo vyriausiuoju programinės įrangos architektų ir direktorių tarybos vadovu, „Microsoft“ praleido ir daugiau galimybių. Laiku nepagalvota apie stambias investicijas, reikalingas paieškos varikliui, kuris galėtų konkuruoti su „Google“, neįvertintas ir pasaulinis persislinkimas prie išmaniųjų telefonų. Pirmoji šių permainų kregždė buvo „Apple iPhone“ telefonas. Vienas iš paskutinių produktų, kurio kūrime B. Gatesas dalyvavo aktyviai - „Windows Vista“ - buvo aršiai kritikuojamas dėl ankstyvų techninių problemų.

Kol kas nežinoma, kad B. Gatesas ir S. Nadella yra pasirengę išlaisvinti „Microsoft“ iš praeities, kuri buvo neatskiriama nuo „Windows“. Viena iš galimybių, nurodytų antradienį išplatintoje ataskaitoje – agresyviau vystyti mobiliąsias „Office“ programų paketo versijas, neteikiant pirmenybės „Windows“ sistemai. „Microsoft“ taip pat paskelbė, kad kuriama „Office“ versija „iPad“ planšetiniams kompiuteriams, nors kol kas išleidimo data neskelbiama.

„Manome, kad žvelgiant iš produktų perspektyvos B. Gateso pagalba svarstant apie verslo perskirstymą yra teigiama, mat tenka pripažinti, jog asmeniniai kompiuteriai nėra augimo variklis ir laikas persvarstyti strateginę verslo kryptį, nebijoti permainų“, - sakė Nomura Securities analitikas Rickas Sherlundas.

Kaip aiškina „Microsoft“, B. Gatesas dalyvaus ateities strategijos svarstymuose vadovaujant S. Nadellai. Kai kurie buvę korporacijos darbuotojai teigia, kad tai – puiki erdvė pasireikšti įmonės įkūrėjui.

„Bilas, skirtingai nei bet kuris kitas mano pažįstamas žmogus, pasižymi gebėjimu greitai įsitraukti į bet kokio ekstremaliai sudėtingo klausimo svarstymus ir įvertina gerokai daugiau, nei vien pageidaujamas produkto funkcijas“, - rašė buvęs „Microsoft“ tyrėjas Gary Flake'as

G. Flake'as taip pat sakė, kad pastaruosius šešerius metus daugiausiai kelionėse leistas B. Gateso laikas ir atstumas nuo „Microsoft“ galėjo ilgamečiam vadovui suteikti naują požiūrį.

„Tikiuosi, kad tunelinis regėjimas, kuriuo jis galėjo pasižymėti iki atsisakydamas pilnaverčio darbo kompanijoje dabar bus visiškai pakeistas naujo suvokimo, kaip kiti regi pasaulį ir kas jiems iš tiesų svarbu“, - sakė G. Flake'as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)