DELFI tęsia elektroninių prietaisų bandymo ciklą (apie elektrinius paspirtukus skaitykite čia) ir išbando penkis skirtingus išmaniuosius laikrodžius.

Iš tiesų šių laikrodžių pasirinkimas didžiulis, tad pasiklysti tarp kainų, parametrų, firmų galima itin lengvai. Suskirsčiau šį ciklą į dvi dalis: „išmanieji laikrodžiai iki 100 eurų” ir „tokie pat išmanūs, tik kaina skiriasi 100 eurų”.

Nuo šių ir pradėsime. Tai yra du „Samsung” firmos išmanieji laikrodžiai — „Samsung Gear Sport” už 279 eurus ir „Samsung Gear Fit 2 Pro” už 179 eurus. Nors parametrai panašūs, pagyvenus su išmaniuoju laikrodžiu keletą savaičių supratau, kad įsigyjant svarbu įvertinti daugiau kriterijų.

Samsung Gear Fit 2 Pro ir Samsung Gear Sport išmanieji laikrodžiai

„Samsung” draugauja su „Apple"

Pati visada naudojausi iPhone telefonais, dėl to maniau, kad iškils problemų dėl telefono ir laikrodžio sinchronizavimo. Bet klydau - „Samsung Gear” sukūrė iOS’o sistemai pritaikytas programėles, tad viskas veikia puikiai. Manau, kad čia „Samsung” išlošė prieš „Apple” laikrodžius, kadangi šiuos galima sinchronizuoti tik su „Apple” įrenginiais.

Parsisiuntus programėlę laikrodis tampa mažuoju telefonu — čia gaunate žinutes, socialinių tinklų pranešimus, galite net atsiliepti, kai jums skambina. Tiesa, tai visgi yra išmanusis laikrodis, tad atgalinio ryšio nėra – atsiliepus laikrodžiu kalbėti reikia telefonu, tad ši skambučio funkcija veikiau informuoja, kad jūsų kažkas ieško.

Samsung Gear Fit 2 Pro ir Samsung Gear Sport išmanieji laikrodžiai

Į abu laikrodžius galima įsikelti mėgstamos muzikos ir jos klausytis galima sinchronizuojant laikrodį su Bluetooth ausinėmis. Tai tikrai patogu, ypač bėgiojant ar užsiimant kitu sportu.

Aktyviems žmonėms

Visgi šie laikrodžiai skirti žmonėms, kurie juda. Skaičiuoti žingsnių nuo sofos iki šaldytuvo neverta, todėl laikrodžiai bus naudingi aktyvesniems žmonėms. Tačiau jokiu būdu nesakau, kad laikrodžiai skirti tik daug sportuojantiems – smagu skaičiuoti žinsgnius pasivaikštant mieste ar einant į darbą.

Nors žingsniamatis jau nieko nenustebins, kadangi jis yra kiekviename telefone, laikrodis tiksliau suskaičiuoja žingsnius. Anksčiau visada sekdavau savo žingsnius telefone ir jie skiriasi nuo rodomų laikrodyje, kadangi laikrodis visada kartu, nebūtinai taip pat yra su telefonu. Būtent skaičiuodama žingsnius laikrodžiuose sužinojau, kad vien biure subėgioju apie 5 tūkst. žingsnių.

Samsung Gear Sport išmanusis laikrodis

Aš susivedžiau į laikrodį savo duomenis – ūgį, svorį – ir jis nustatė, kiek žingsnių vertėtų nueiti kasdien, kad palaikyčiau vidutinį fizinį aktyvumą. Tų žingsnių laikrodis neleidžia pamiršti ir vis primena, kiek liko, paskatina pajudėti. Taip pat galima žymėti, ką valgai, kiek vandens geri – taip bus paprasčiau save kontroliuoti ir norintiems skaičiuoti kalorijas.

Su abiem laikrodžiais galima ir plaukioti. Tiesa, pirmą kartą panerti su laikrodžiu buvo nedrąsu, nes turbūt puikiai žinote tą nemalonų jausmą, kai vandeniu netyčia aplaistote telefoną ar kompiuterį. Tačiau ir plaukioti, ir vaikščioti lietuje galima drąsiai – tereikia įsijungti „Water On” režimą, o po pasiplaukiojimo laikrodį papurtyti. Jei plaukiojimas – jūsų mėgiama sporto šaka, galite nusistatyti baseino ilgį, treniruotės trukmę ir pan. Kadangi aš plaukiojau ežere, man to neprireikė.

Samsung Gear Sport laikrodis „Elektromarkt" parduotuvėje kainuoja 278,99 eurus

Seka kiekvieną žingsnį ir motyvuoja

Abu laikrodžius mėginau savo atostogų metu, kai norisi išsijungti telefoną ir nė nežvilgtelti į kompiuterį. Tad vertėtų išbandyti, ar jums patinka nuolat gauti pranešimus, informaciją apie nueitus žingsnius ir pan. Kita vertus, nustatymus galima pakeisti ir telefono pranešimų tiesiog negauti.

Visgi norintiems padidinti savo fizinį aktyvumą, tas stebėjimas tikrai pasiteisina. Kasdien nešiodama laikrodžius atostogų metu nueidavau po 10-13 kilometrų, ir žingsnių skaičiavimas tapo savotišku žaidimu – varžymusi su savimi.

Kai sustodavome valandėlei papietauti ar pailsėti, laikrodžiuose pasirodydavo užrašas, kiek jau laiko esu neaktyvi, ir pasiūlymas prasimankštinti, pvz., padaryti nugaros tempimo pratimų.

Samsung Gear Fit 2 Pro „Elektromarkt" parduotuvėje kainuoja 178,99 eurus

Taip pat pradėjus eiti ar važiuoti po 10-15 min. laikrodis įvertina tavo fizinį aktyvumą, pagiria, nurodo, kiek kalorijų sudeginai, paragina nesustoti ir judėti toliau. Akivaizdu, kad laikrodžių judesio sensorius tikrai puikus, nes jei pradėsi važiuoti dviračiu, po keliolikos minučių jis pagirs už gerą pasivažinėjimą – vadinasi, vien iš judesio skiria, ar vaikštai, ar važiuoji.

Dar viena naudinga funkcija – miego režimo stebėjimas. Miegant su telefonu, programėlėje galima pažiūrėti, kiek laiko miegojai būdraudamas, kiek buvo gilaus miego. Labai nustebau, kad, regis, išmiegojus normaliai visa naktį, paaiškėjo, kad giliai miegojau tik kelias valandas paryčiais. Tai geras įrankis žmonėms, turintiems miego sutrikimų.

Parametrai dar ne viskas

Planuodama įsigyti išmanųjį laikrodį, norėčiau jį kurį laiką panešioti. Parametrai yra viena, tačiau labai svarbu, kad laikrodis būtų patogus. Nors visi aplinkiniai vienbalsiu kaip gražesnį laikrodį išrinko „Samsung Gear Sport”, aš visgi patogiau jaučiausi su „Samsung Gear Fit 2 Pro”. Jis mažesnis, geriau priglunda, nejaučiu jo nei bėgiodama, nei miegodama. Tuo tarpu laikrodis apvaliu ciferblatu man buvo kiek didokas ir sunkus. Nors jie abu skirti tiek vyrams, tiek moterims, turbūt stambesnei vyro rankai labiau tinka „Gear Sport”.

Samsung Gear Fit 2 Pro ir Samsung Gear Pro

Susižavėjimą šiuo laikrodžiu galima lengvai pateisinti – dizainas tikrai įmantresnis, besisukantis ciferblatas gerokai palengvina jo valdymą, galima keisti laikrodžio ciferblato dizainą, taip pat dirželius.

Žiūrint į parametrus, jie praktiškai tokie pat. 100 eurų brangesnis „Gear Sport” turi ilgiau laikančią bateriją (iki 4-5 dienų), tuo tarpu „Samsung Gear Fit 2 Pro” laiko apie dvi-tris dienas. Taip pat brangesnio laikrodžio didesnė talpa, tačiau tai labiausiai aktualu norintiems į laikrodį įsikelti muzikos.

Tokie pat išmanūs, tik vienas brangesnis. Bet kitas patogesnis. O kitas gražesnis. O šitas tinka ir prie suknelės. Bet kitas turi besisukantį ciferblatą… Taip galima be galo, be krašto. Mano pasiūlymas – prieš įsigydami bent jau parduotuvėje panešiokite laikrodį, pažiūrėkite, ar jis patogus, ar patinka valdymas. O tada — skaičiuot žingsnių!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)