Australijos mokslininkai, vykdantys „Catlin Seaview Survey“ projektą, kartu su „Google“ sukūrė duomenų bazę, kuri leidžia bet kuriam internautui virtualiai pasinerti į vandenį prie šio Pasaulio paveldo objekto.

Rifo nuotraukos bus gana dažnai keičiamos – taip bus siekiama galimybės palyginti, kaip keičiajo jo būklė dėl įvairių veiksnių – ciklonų, globalinio atšilimo.

„Catlin Seaview Survey“ projekto vadovas Richardas Veversas sakė, kad mokslininkai šimtus tūkstančių rifo nuotraukų ties Kvynslendu užfiksavo specialia kamera. „Naudota kamera buvo sukurta specialiai šiam projektui. Ji mums suteikė galimybę fiksuoti vaizdus 360 laipsnių kampu kas tris sekundes kol keliavome po rifo aplinką“.

Didysis barjerinis rifas – naujausias „Google“ trimačių vaizdų rinkinys, papildantis „Google“ 3D žemėlapius, leidžiančius virtualiai nardyti ir kituose pasaulio rifuose.

Nuotraukas galima rasti apsilankius šioje svetainėje

„Galima tiesiog virtualiai šokti į vandenį ir pamatyti, kaip skiriasi įvairios rifo vietos 2300 kilometrų atstumu“, - sakė R. Veversas.

„Google“ atstovas Shane'as Treevesas tikisi, kad naujausia jo bendrovės iniciatyvą daugybei pasaulio žmonių suteiks galimybę iš arčiau susipažinti su gamtos stebuklais.

„Galimybė naudotis povandeniniu „Street View“ vietose, kurias gali aplankyti labai nedaug žmonių, suteiks visuomenei – ne tik Australijos, bet ir viso pasaulio – galimybę suprasti, kaip ten nuostabu. Tereikia pagriebti geltonąjį žmogutį (angl. pegman) ir galėsite virtualiai išplaukti iš savo namų į bei apsižiūrėti tose vietose“.

„Catlin Seaview Survey“ atstovų teigimu, jų projektas yra itin svarbus mokslui nes jis pradėjo registruoti kaip šiuo metu atrodo rifas.

R. Veversas sakė, kad mokslininkai į tas pačias povandenines vietas grįš ir ateityje, todėl bus galima palyginti vaizdo skirtumus ir išmatuoti, kaip rifus veikia tokios grėsmės, kaip klimato kaita ir ciklonai.

„Šiandien pristatėme turbūt patį išsamiausią kada nors publikuotą Didžiojo barjerinio rifo tyrimą. Šiuos duomenis galima bus panaudoti kaip labai tikslų būdą stebėti rifo aplinkos pokyčiams“, - sakė R. Veversas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)