Paauglė dukra nuolat burba dėl jai tenkančių namų ruošos darbų ir vis dažniau reikalauja, kad namuose atsirastų „robotas“, nes pas draugus jau seniai namus siurbia ne vaikai, o robotai-siurbliai. Tad pagaliau ryžausi patikrinti, ar iš tiesų „robotas“ toks geras namų tvarkytojas, kaip apie jį kalbama.

Iš tiesų robotus-siurblius gamina daugybė prekinių ženklų, tai ir žinomi telefonų, ir tradicinės buitinės technikos gamintojai, tad pasirinkimas gana platus: „Samsung“, „Xiaomi“, „Dyson“, „Roomba“, „Philips“ ir pan, o jų kainos svyruoja nuo 250 iki 1200 eur. Tad pasirinkimas tikrai gana platus.

Pirmai pažinčiai su robotais, pasirinkau „iRobot Roomba® i7+“. Tai vienas iš brangiausių rinkoje šiuo metu esančių robotų siurblių, tačiau ar tikrai geriausias?

Didelis, bet lengvai valdomas

Vos tik išpakavus „iRobot Roomba® i7+“ siurblį, pirmasis įspūdis – gremėzdas. Nes mūsų turimas senukas tradicinis laidinis „Bosch” siurblys ir vietos užima, ir sveria mažiau.

iRobot Roomba® i7+

„iRobot Roomba® i7+“ siurblį sudaro dvi dalys: pats siurblys-tabletė ir jo pakrovimo-išvalymo stotelė. Tad jei svajojate, kad nenaudojamas robotas siurblys tilps po kokia lova ir jo niekas nepastebės – pamirškite. Šiam įrenginiui reikės skirti pastovią vietą namuose prie elektros lizdo ir jis tikrai neliks nepastebimas.

iRobot Roomba® i7+

Nors tai buvo pirmas mano bandytas robotas siurblys, pajungti jį ir valdyti tikrai nesudėtinga. Ant paties siurblio yra trys valdymo mygtukai, tačiau jį valdyti galima ir telefone parsisiųsta programėle. Tai daryti telefonu netgi patogiau: nuotoliniu būdu galima parinkti norimą valyti patalpą, nustatyti automatinį pradžios laiką. Tad jei norite, kad jums grįžus namo iš darbo jau viskas būtų išvalyta, tereikia iš anksto užprogramuoti siurbimo laiką.

Pati „tabletė“ gana didelė – 35 cm skersmens ir 9,2 cm aukščio. Tad prieš įsigyjant verta pagalvoti apie ne tik apie namų interjerą, bet apskritai - kam šie siurbliai skirti. Siurblys robotas tikrai nepasieks visų slapčiausių kampelių, ir nepralįs pro kėdžių tarpus po stalu. Šis daiktas labiau tinka tiems, kurie nori namuose palaikyti kasdieninę švarą labiausiai matomose erdvėse.

Mūsų namuose prieš įjungiant šį robotą teko atlikti nemažai paruošiamųjų darbų: virtuvėje sukelti kėdes ant stalo, svetainėje – pernešti staliuką. Kitaip pusę patalpos likdavo neišsiurbta.

Man patiko tai, kad šis „Roomba“ robotas pats sugrįždavo į „namų“ stotelę išsivalyti sukauptų šiukšlių arba baigiantis baterijai – pasikrauti. Tad išankstinis nusistatymas, kad robotai siurbliai gali susiurbti labai ribotą kiekį šiukšlių – nepasiteisino.

Stotelėje esantis šiukšlių surinkimo maišelis išsiima ir įsistato atgal labai lengvai, tad jokių kliūčių dėl valymo nekilo.

iRobot Roomba® i7+

Komplektacijoje yra įdėtas ir virtualus barjeras, kuris neleidžia robotui išeiti iš tam tikros zonos. Tai labai pravertė, kai norėjau, kad būtų išsiurbtas tik vienas konkretus kambarys. Taip pat, šį barjerą verta statyti, jei kur nors kampe turite laidų, į kuriuos siurblys gali įsipainioti.

Triukšmingas ir palieka šiukšlių

Jeigu įsivaizduojate, kad nusipirkę robotą-siurblį galėsite sėdėti susikėlęs kojas ant stalo ir žiūrėti TV, kol jis už jus tvarkys namus – pamirškite. „iRobot Roomba® i7+“ veikia gana triukšmingai (beveik taip pat kaip mano senukas laidinis „Bosch“), todėl televizoriaus tuo metu tikrai negirdėsite.
Ypatingai garsiai siurbia plytelėmis klotą grindų paviršių. Galima sakyti net barška.

iRobot Roomba® i7+

Dar vienas niuansas, kuris man nepatiko – tai, kad šis siurblys gana smarkiai daužosi į baldus. Taip, prieš pradedant dirbti, leidome jam nuskenuoti visą butą ir nekreipėme dėmesio, kad tai darydamas jis trankėsi į visus baldus taip „nusibrėždamas“ savo valymo trajektoriją. Tačiau, jis taip pat sėkmingai daužėsi į stalo kojas ir spintą ir vėliau, kai jau siurbė pagal savo susikurtą namų žemėlapį.
iRobot Roomba® i7+

Šiame siurblyje be dviejų guminių volelių, kurie sukdamiesi įtraukia visas šiukšles, yra įmontuotas ir atskiras šepetėlis, turintis pasiekti kampuose esančias dulkes ar šiukšles, tačiau mano nusivylimui, jis neveikia taip, kaip tikėjausi. Kampų jis tikrai nepasiekia, tad visos dulkės ar trupiniai taip ir liko nepaliesti. Be to, silikoninis šepetėlis dažnai apsivyniodavo plaukais, tad tarp valymų reikėtų tuo pasirūpinti. Visu kitu siurblys pasirūpina pats.

iRobot Roomba® i7+

Pats siurblys gana aukštas. Tai ir privalumas, ir trūkumas. Kaip jau minėjau, šis siurblys nesugebėjo išvalyti visų palovių ar palįsti po žemu staliuku, tačiau lengvai įveikia kilimo krašto barjerą, tad jo nereikia kilnoti nei prieš kilimą, nei prieš nedidelį slenkstį. Tiesa, keletą kartų tą patį kilimo kraštą „Roomba“ traktuodavo kaip barjerą ir prie jo privažiavęs siurbdavo šalia, o ne važiuodavo ant kilimo.

Be to, šiukšlių likdavo ne tik kampuose. Kampinis šepetėlis po siurbliu sustumdavo visas dulkes, tačiau šiam nuvažiavus, pūkai kartais taip ir likdavo nesusiurbti. Tačiau stambesnes šiukšles surinkdavo puikiai, į siurblį pateko net kai kurios smulkesnės lego detalės. Su trupiniais ir žemėmis ant kilimo, šis siurblys taip pat susitvarkė puikiai.

iRobot Roomba® i7+

Gamintojas, skelbia, kad šis robotas turi nešvarumų jutiklį, tačiau man per dvi savaites tuo įsitikinti nepavyko. Jis tiesiog važiuoja savo nusistatyta trajektorija ir siurbia tai, kas jam pakeliui, nepastebėjau, kad esant daugiau nešvarumų ilgiau užtruktų toje vietoje, nors valymui priekaištų neturiu.

Naudingas, bet brangus

Kad ir kaip skeptiškai iš pradžių žiūrėjau į siurblio-roboto funkciją, per dvi savaites supratau, kad technologijos vis dėlto gerokai palengvina įprastą rutiną. Nors ir ne visada namai buvo išsiurbti idealiai, jie grįžus po darbo jau buvo švarūs. Robotas puikiai pasitarnaudavo nutikus nenumatytiems atvejams ir pačiam nereikėjo lankstytis ar traukti laidinio siurblio.

Tiesa, kad ir kaip viliojančiai skambėtų už jus dirbantis robotas-siurblys, šio malonumo kaina gana didelė – apie 1200 Eur. Tad prieš investuojant reikia atlikti namų darbus ir įsivertinti, ko tikitės iš šio daikto ir, kokios jūsų namų sąlygos jam atlikti savo funkciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)