Tokias galimybes atskleidė mobiliojo ryšio bendrovė "Bitė GSM", pakvietusi žurnalistus į trumposiomis žinutėmis (SMS) ar per mobilųjį internetą valdomą gyvenamąjį namą kaime.

"Šiandien naudojantis mobiliuoju telefonu galima name reguliuoti šilumą, įjungti ar išjungti elektros prietaisus, o išvykus - ir užsitikrinti namų saugumą. Telemetrijos galimybės vis sparčiau ateina ir į įvairias verslo sritis, pavyzdžiui, jau dabar jų dėka galima reguliuoti transporto srautus miestuose, plačiai naudoti energetikoje, apsaugai, pramonės įrengimų bei pardavimų automatų kontrolei ir daugelyje kitų sričių", - sakė "Bitės GSM" generalinio direktoriaus pavaduotojas verslo klientams Darius Montvila.

Pasak jo, tobulėjant mobiliojo duomenų perdavimo paslaugoms, telemetrijos sprendimai tampa prieinami ne tik verslo įmonėms, bet ir kiekvienam gyventojui.

"Bitės" verslo sprendimų projektų vadovas Erdvilas Jacikevičius teigė, jog išleido apie 800 litų duomenų perdavimui ir telemetrijos sprendimams reikalingai įrangai savo name Molėtų rajone. Dirbdamas Vilniuje jis per mobilųjį internetą žino, kas darosi jo būste kaime, - ar nesibrauna neprašyti svečiai (jiems pagąsdinti galima įjungti sireną ar naudoti kitus efektus), kokia pastato viduje temperatūra, kokia elektros ir kitų prietaisų būklė.

E. Jacikevičius pasakojo, kad per WAP arba SMS žinute kelios valandos prieš atvykimą į savo namą kaime gali jame įjungti šilumą. Kai temperatūra pasiekia norimą lygį, šildytuvas tokiu būdu išjungiamas.

"Bitės" atstovai pusiau juokais, pusiau rimtai teigė, jog telemetrijos paslaugų naudojimo sferą "riboja tik fantazija".

"Bitė" iki šiol teikė telemetrijos paslaugas verslo įmonėms - kartu su partneriais bendrovė kuria sudėtingus sprendimus, skirtus didelių sistemų valdymui.

Pasak D. Montvilos, vienas iš patraukliausių telemetrijos naudojimo būdų šiuo metu - tarptautiniais reisais krovinius gabenančių sunkvežimių kontrolė. Tokį sprendimą naudoja viena iš didžiausių šaldomų krovinių logistikos ir ekspedijavimo bendrovių Baltijos šalyse - "Girteka".

Pirmuosius telemetrijos sprendimus "Bitė" išbandė 2001 metais. 2002 metais šių sprendimų paklausa ėmė sparčiai augti. Pernai bendrovė sukūrė specialų mokėjimo planą, šiemet telemetrijai naudojamų SIM kortelių skaičius viršijo 2 tūkst. Prognozuojama, kad kitais metais šis skaičius išaugs mažiausiai dvigubai.

"Bitės" verslo sprendimų grupės vadovas Liudvikas Andriulis minėjo, kad kol kas telemetrijos sprendimai mažai generuoja pajamų, bet, jo teigimu, "tokių paslaugų perspektyva milžiniška".

"Bitės" atstovai minėjo, kad bendrovė sėkmingai įgyvendino telemetrijos projektą "Lietuvos dujų" bendrovėje, kuri naudodama mobilųjį ryšį nuolat renka duomenis iš savo objektų įvairiose šalies vietose. Studijuojamos galimybės telemetrijos ir mobiliojo ryšio sprendimus taikyti medicinos srityje, pavyzdžiui, ligonių priežiūrai.

Didžiausia mobiliojo ryšio bendrovė šalyje irgi klientams siūlo duomenų perdavimo paslaugas, kurios apima ir telemetrijos sprendimus.

"Viena iš tokių paslaugų - "Seklys". Tai "Omnitel" ir "Alnos" sukurta sistema, skirta transporto priemonėms ir kitiems mobiliesiems objektams stebėti, valdyti ir jų buvimo vietai bei būsenai pavaizduoti skaitmeniniuose žemėlapiuose, kuriuos galima matyti kompiuterio ekrane. Mobiliuosius objektus valdyti bei stebėti per savo mobilųjį telefoną ir kitu būdu", - Eltai teigė "Onmnitel" atstovė spaudai Vanda Nekrašienė.

Pasak jos, pernai "Omnitel" pasiūlė rinkai būsto valdymo galimybę, - siunčiant SMS žinutes mobiliuoju telefonu, galima sužinoti parodymus ir valdyti šilumos, elektros ir kitus įrenginius bei prietaisus.

"Tokie mūsų sprendimai jau naudojami energetikos įmonėse - "Vakarų skirstomuosiuose tinkluose" ir "Rytų skirstomuosiuose tinkluose". Tokių telemetrijos paslaugų poreikis tik didės", - aiškino V. Nekrašienė.

D. Montvila minėjo japonų prognozes, kad 2010 metais du trečdaliai mobiliojo ryšio abonentų bus įrenginiai, tik trečdalis - žmonės. Ateityje nuotoliniu būdu bus valdoma buitinė technika, ūkio sistemos.

Šiuo metu "Bitė" aptarnauja per 15 tūkst. šalies bendrovių. Per pirmąjį šių metų pusmetį "Bitės" tinklu besinaudojančių verslo klientų rinkos dalis siekė 34,5 proc. D. Montvila informavo, kad šiemet "Bitės" naujais verslo klientais tapo 3532 įmonės (iš jų per 1000 persikėlė numerį iš kitų tinklų). Visų "Bitės" tinklu besinaudojančių klientų skaičius šių metų pirmąjį pusmetį pasiekė 740 tūkstančių.

Pusmečio pabaigoje "Omnitel" skelbė turinti 1,14 mln. abonentų. Bendrovės duomenimis, per šešis šių metų mėnesius "Omnitel" sulaukė 909 naujų verslo klientų.

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, šių metų birželio pabaigoje trečiasis šios rinkos žaidėjas "Tele2" turėjo 873 tūkst. klientų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją