„Žmogaus smegenų projektas“ (The Human Brain Project), šį pirmadienį oficialiai pradėtas Šveicarijoje, suvienys 135 mokslo institucijas ir valstybines organizacijas, kurios kartu bandys sukurti kompiuterines smegenis. Projekto kaina turėtų pasiekti 1,6 mlrd. JAV dolerių (4 mlrd. litų), rašo mashable.com.

Žmogaus smegenys yra pats sudėtingiausias egzistuojantis kompiuteris, taigi, visiškai natūralu, kad kompiuterių mokslo atstovai norėtų atkartoti jo gebėjimus. Jų kuriamas kompiuteris bus tūkstantį kartų galingesnis už patį galingiausią šių laikų kompiuterį.

Jeigu esate matę filmą „2001 metų kosminė odisėja“, tikriausiai pamanėte, kad darbo rezultatas gausis panašus į HALą. Nors mokslininkai žada, kad taip tikrai nebus.

Pirmosios projekto fazės, kaip prognozuojama, užtruksiančios apie dešimtmetį, jų metu tikimasi geriau suvokti žmogaus smegenų veikimą. Vėliau mokslininkai norės išsiaiškinti kaip mes mokomės, galvojame, matome ir girdime.

Šiuo metu galingiausia komputerių techninė įranga sugeba per sekundę atlikti apie kvadrilijoną (1015) operacijų. Tačiau projektui vadovausiantis mokslininkas Henry Markramas siekia kur kas geresnio rezultato.

„Garsiausi superkompiuterių gamintojai – IBM, „Cray“, „Intel“ ir „Bull“ - iki 2020 metų ketina pagaminti pirmuosius eksaskalės kompiuterius (gebančius per sekundę atlikti kvintilijoną (1018) slankiojo kablelio operacijų – red.). Todėl esame tikri, kad tuo metu turėsime mums reikalingų kompiuterių“, - sakė H. Markramas.

Tokie neįtikėtino našumo kompiuteriai turės veikti su naujomis atminties formomis, mokslininkai jiems turės sukurti ir naujus duomenų saugojimo būdus.

Projekto svetainėje nurodoma, kad galutinis projekto tikslas yra „sukombinuoti mūsų greitai augančias žinias apie žmogaus smegenis“. Modeliuojant smegenis bus galima įgyti daugiau žinių apie slaptuosius smegenų užkaborius, apie tai, kur atsiranda mintys ir emocijos.

Projekto nauda nebūtų vien technologinė: smegenų modelis galbūt padėtų gydyti neurologines ligas, nes turėtume veikiantį smegenų funkcijų modelį.

Šiuo metu projektas yra pradiniame planavimo etape. Smegenys yra ne mažiau sudėtingas ir paslaptingas dalykas už Visatą. Į pusantro kilogramo smegenų telpa maždaug tiek neuronų, kiek yra žvaigždžių mūsų galaktikoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)