"Mobilusis telefonas keičia savo tiesioginę paskirtį - jis tampa ne tik ryšio, tačiau ir bendravimo priemone", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Žmogaus studijų centro psichologė Edita Dereškevičiūtė.

Pasak jos, gyventojai įpranta ne tik bendrauti telefonu, tačiau ir vis daugiau kalbėti apie jį, diskutuoti apie jo spalvą, funkcijas.

Mobilujį telefoną ar stacionarų telefoną kaip reikalingiausią daiktą gyvenime nurodė 14,7 proc. respondentų. Tuo tarpu pinigus ar piniginę - 10,3 proc., automobilį - 8,6 proc. o televizorių - 8,4 proc. apklaustųjų.

Kiek mažiau svarbus gyventojams pasirodė būstas, butas ar namas (7,6 proc.) bei kompiuteris (3,9 proc.).

Taip pat paaiškėjo, kad 64,9 proc. žmonių, kurie pamiršta mobilųjį telefoną namuose, jaučiasi negerai.

Maždaug pusę - 54,1 proc. - besinaudojančių mobiliuoju ryšiu gyventojų ryte žadina mobiliajame telefone esantis žadintuvas, o laiką telefone tikrina 60,7 proc. apklaustųjų.

Mobiliuoju ryšiu gyventojai daugiausiai naudojasi dėl bendravimo su artimaisiais (41,1 proc.), kaip susisiekimo priemone (23,1 proc.) ar darbo, verslo reikalais (21,6 proc.).

Mobiliojo telefono niekada neišjungia 36,6 proc. gyventojų. Tuo tarpu 12,8 proc. telefono aparatą išjungia nakčiai, 7,9 proc. - susitikimuose ir 1,54 proc. - savaitgaliais.

Išsiskyrė vyrų ir moterų naudojimosi mobiliuoju telefonu ypatumai. Mobilųjį telefoną palikę namie ramiai jaučiasi 31,4 proc. vyrų ir 36 proc. - moterų, o namo jo pasiimti grįžta 23,5 proc. vyrų ir 20,2 proc. moterų.

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, birželio pabaigoje Lietuvoje buvo 4,07 mln. mobiliojo ryšio abonentų, tačiau tik 3,53 mln. iš jų buvo aktyvūs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją