Ashwini Rao su kolegomis iš Carnegie Mellono universiteto Pitsburge sukūrė algoritmą, kuris lengvai atspėja ilgus slaptažodžius, kurie kaip vientisa frazė, turi gramatinę prasmę, net jei juose yra simbolių ar skaičių. A. Rao algoritmas spėlioja dėliodamas žodžius ir frazes iš slaptažodžių atskleidimo duomenų bazės į gramatiškai teisingas frazes. Kitos panašios programos dėlioja įvairius duomenų bazėje esančio žodžio variantus, pavyzdžiui, „kateskates“ ar „katessetak“ ar tik žodį „kates“, tačiau nė viena jų negali sujungti kelių žodžių ar frazių taip, kad jos būtų prasmingos gramatiškai, pavyzdžiui „Asturiu3kates“.

Dešimt procentų ilgų slaptažodžių, kuriuos A. Rao su kolegomis išbandė, buvo atspėti naudojant vien šį gramatinį metodą.

Duomenų apdorojimui vis labiau pingant, pasirinkti slaptažodžius, kurie būtų lengvai atsimenami ir saugūs, bus vis sunkiau. 3 tūkst. JAV dolerių kainuojantis kompiuteris, naudojantis tinkamus algoritmus, per sekundę gali pateikti 33 mlrd. slaptažodžio spėjimų.

Mokslininkas savo darbą ketina pristatyti kitą mėnesį, San Antonijo mieste (JAV) vyksiančios Duomenų ir programų saugumo bei privatumo konferencijos metu. Jo teigimu, nepaisant to, kad pašto adreso, el.pašto adreso ir interneto adresų fragmentai gali būti ilgi, jie slaptažodžio atspėjimo procedūros nepasunkina.