Trečiadienį Brazilijos Sanpaulo miesto teismas nurodė šalies interneto tiekėjams 48 valandoms blokuoti populiarią susirašinėjimo aplikaciją „WhatsApp“, kuria šalyje naudojasi apie 100 mln. gyventojų. Natūralu, kad šis žingsnis papiktino M.Zuckerbergą, kuriam priklauso „WhatsApp“, todėl verslininkas savo „Facebook“ paskyroje išreiškė savo emocijas.

„Šį vakarą Brazilijos teisėjas užblokavo „WhatsApp“, kuria pasitiki ir naudoja beveik 100 mln. šalies vartotojų. Mes darome viską, kad šis draudimas būtų nutrauktas. Iki to laiko, bendravimui galite naudotis „Facebook Messenger“, kuris veikia sklandžiai. Tai liūdna diena Brazilijai. Iki šios dienos Brazilija buvo mūsų sąjungininkė kuriant atvirą ir laisvą internetą.“ – rašo M.Zuckerbergas. Toliau jis stebisi, kad „WhatsApp“ komandos bandymas apsaugoti ja besinaudojančių žmonių privačius duomenis, galėjo paskatinti tokį ekstremalų teisėjo sprendimą nubausti visus brazilus, naudojančius aplikaciją.

Tokio blokavimo priežastis nėra aiški, nes teisėjas nepaskelbė, kas inicijavo šį sprendimą. Iš vienos pusės didelį spaudimą daro Brazilijos telekomunikacijų bendrovės, kurioms „WhatsApp“ tapo rimta konkurente, mat dauguma brazilų renkasi bendrauti šia aplikacija ir atsisako naudotis mobiliojo ryšio paslaugomis. Be to, neseniai šalies kongresas, kuriam vadovauja buvęs telekomunikacijų sektoriaus lobistas, nori priimti naują naudojimosi internetu įstatymų rinkinį, kuris daugelio analitikų nuomone, įves interneto cenzūrą.

Šiose įstatymų pataisose numatyta, kad visi Brazilijos piliečiai, norėdami lankytis internete ar naudotis aplikacijomis, turės registruotis, nurodydami savo mokesčių mokėtojo kodą, adresą ir telefoną. Kitos pataisos numato, kad politikai galės nurodyti socialiniams tinklams pašalinti tam tikrus įrašus, be to, jie turės atskleisti autorių tapatybes.

Gali būti, kad šis „WhatsApp“ blokavimas yra tarsi signalas „Facebook“ ir kitiems socialiniams tinklams nekelti bangų dėl privatumo apsaugos. Tiesa, iš šio blokavimo laimėjo kita kylanti susirašinėjimo aplikacijų žvaigždė, kurią dar neseniai buvo pamėgę ISIS propagandininkai – „Telegram“, kurios brazilų vartotojų skaičius per pastarąją dieną šoktelėjo iki vieno milijono.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)