Tai žmonių bendruomenės, kurių nariai laisvu laiku meistrauja, mokosi ir gamina vienetinius daiktus.

Techninių kūrėjų bendruomenės narys Gediminas Pozingis dirbtuvėse meistrauja jau pusę metų. Jis mėgsta kurti medžio dirbinius, o šiuo metu meistrauja būgnus ir ketina pradėti savo verslą.

„Būgnai tai ta idėja, kuri jau seniai virė galvoj, ją aš vis po truputį bandau realizuoti, paversti verslu, o baldai ir visa kita, kas gaminama iš medienos, – tai tiesiog laisvalaikis, hobis“, – sakė Viešosios įmonės „Padirbtuvės“ narys G. Pozingis.

„Padirbtuvėse“ šiuo metu meistrauja apie trisdešimt žmonių. Jie gamina stalus, spintas, konstruoja dviračius. Žmonės dalijasi ne tik įrankiais, bet ir patirtimi.

Dar viena Lietuvoje veikianti techninių kūrėjų bendruomenė – „Technariumas“ – vienija apie šešiasdešimt žmonių. Čia vyksta mokomosios dirbtuvės, organizuojamos elektronikos dienos, veikia programavimo būrelis.

„Čia esu išmokusi daug dalykų. Užsiimu elektronikos, programavimo darbais. Taip pat su keliomis bičiulėmis darome keramikos dirbinius, vedam užsiėmimus“, – kalbėjo Simona Bekeraitė, viena iš VšĮ „Technariumas“ įkūrėjų.

Idėjos yra realios tiek, kiek jos yra artimos šių dienų rinkoje arba, tarkim, kiek jos gali pakeisti tam tikrus produktus ar, kiek gali būti tobulesni nei esami produktai rinkoje. Kiek teko domėtis, būtent dėl tokių iniciatyvų pasaulinėje rinkoje yra išvystomas ne vienas sėkmingas produktas, į kurį yra investuojama“, – kalbėjo Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacijos direktorė Inga Miliauskienė.

Techninės bendrijos gamina daiktus ne tik savo poreikiams tenkinti. Jos aktyviai dalyvauja įvairiuose projektuose, bendradarbiauja su mokyklomis, universitetais ir įvairiomis organizacijomis.