Pranešime žiniasklaidai teigiama, kad šių dienų vartotojai neigia susiformavusius stereotipus: vis daugiau vyresnio amžiaus žmonių neįsivaizduoja savo gyvenimo be naujausių technologijų ir vis daugiau jaunimo gręžiasi į tradicines vertybes.

60 pasaulio valstybių atliktas „Nielsen“ skirtingų kartų gyvenimo būdo tyrimas atskleidė įdomių detalių apie tai, kaip mes leidžiame laisvalaikį, su kuo valgome, kur skaitome naujienas, kokiomis vertybėmis vadovaujamės. Panašu, kad skirtingo amžiaus gyventojai turi kur kas daugiau bendra, nei dažnai manoma.

Naujienų paieška

Tyrimo duomenys rodo, kad net 55 proc. Lietuvos gyventojų, norėdami sužinoti naujienas, pirmenybę teikia internetinės paieškos sistemoms, 47 proc. – televizijai, o 44 proc. aktualijas išgirsta iš šeimos ar draugų. Klausydamiesi radijo naujienas sužino 18 proc., o spausdintuose laikraščiuose ar žurnaluose jų atitinkamai ieško 14 ir 13 proc. lietuvių.

Televizija ir internetas yra patraukli priemonė tiek vyresnio, tiek jaunesnio amžiaus gyventojams visame pasaulyje. Tačiau kuo senesni respondentai, tuo mieliau renkasi jiems labiau įprastus informacijos šaltinius – spaudą ir radiją.

Technologijų įtaka

Didžioji dalis Lietuvos gyventojų vakarieniauja ne vieni – 58 proc. kompaniją dažniausiai palaiko šeimos nariai. Vis dėlto, tuo pačiu net 59 proc. gyventojų pripažino, kad valgio metu naudojasi mobiliuoju telefonu, kompiuteriu, o ne susitelkia į bendravimą.

Nors jauni žmonės nuolat naudojasi technologijomis, jie nėra vieninteliai, kurių gyvenimui šios daro didelę įtaką. Iš tiesų, kūdikių bumo kartos atstovai buvo labiausiai linkę pripažinti, kad valgydami neapsieina be mobiliojo telefono ar kompiuterio.

Laisvalaikio užsiėmimai

Leisti laisvalaikį su šeima ir draugais renkasi 39 proc. Lietuvos gyventojų. Kelionėms ir skaitymui prioritetą teikia beveik trečdalis, televizijai beveik ketvirtadalis, o darbui sode – beveik penktadalis Lietuvos gyventojų.

Tyrimo duomenimis, televizija išlieka mėgstamiausias laisvalaikio užsiėmimas visose amžiaus grupėse visame pasaulyje. Tačiau skaitymas taip pat yra labai mėgstamas ir Z, ir tūkstantmečio kartos respondentų. Iš tiesų, didelė dalis jaunuolių teigia, kad laisvalaikiu mieliau rinktųsi skaityti, o ne žaisti vaizdo žaidimus ar naršyti socialiniuose tinkluose.