Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad pratybose apie 550 atstovų iš 26 NATO ir partnerių valstybių treniruojasi, kaip atremti kibernetines atakas prieš tariamos valstybės kritinės informacinės infrastruktūros sistemas ir tinklus, koordinuoti veiksmus tarp skirtingų šalių.

Kompiuterinės pratybos vyksta simuliuojamoje kibernetinėje erdvėje realiu laiku, jose dalyvauja 20 komandų iš 19 šalių kartu su NATO reagavimo į incidentus techniniu centru. Pasak pratybų organizatorių, dalyviams yra parengta per 1700 įvairaus pobūdžio atakų, taip pat pratybose bus panaudota daugiau nei 1500 virtualių sistemų.

„Šios pratybos yra labai svarbios, nes turime galimybę realioje aplinkoje pamatyti ir įvertinti kibernetinių įsilaužėlių naudojamus įrankius, metodus, puolimo pobūdį. Gautą patirtį ir įgūdžius galėsime panaudoti iškilus realiai kibernetinio saugumo grėsmei“, – sakė Lietuvos komandai vadovaujantis Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atstovas.

Pasak Lietuvos atstovo, nors pratybų scenarijus ir aplinka yra išgalvota, tačiau pasitelkiami praktiniai, realiame gyvenime naudojami metodai. „Specialistai turi nuolat reaguoti į įvairias komandų rengiamas kibernetines atakas, saugoti jiems patikėtus karinių ir civilinių organizacijų tinklus, koordinuoti veiksmus su kitomis užsienio komandomis“, ­– sakė Nacionalinio kibernetinio saugumo centro atstovas.

Lietuvos komandą šiose pratybose sudaro Nacionalinio kibernetinio saugumo centro, Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės informacinių technologijų ir kibernetinio saugumo specialistai.