Tuo metu Informacinių technologijų specialistai kelia kitą problemą, kai kurios valdžios svetainės nėra apsaugotos ir gali tapti įrankiu kibernetiniams išpuoliams.

Pasak garso režisierės Eglės Jarmolavičiūtės, Lietuva turėtų imti pavyzdį iš užsienio šalių, kuriose internetinės svetainės pritaikytos neįgaliesiems.

Kai kurios užsienio kompanijos įdiegė brailio raštą, todėl kaip sako Eglė, parašyti komentarą socialiniame tinkle „Facebook“ ar rasti mėgiamą dainą „Youtube“ galima greičiau nei matantiems.

Lietuva pertvarkyti tinklalapius ir juos pritaikyti neįgaliesiems įsipareigojo Europos Sąjungai. Visi tinklalapiai sukurti 2018 metais turi būti sutvarkyti iki šių metų rudens, senesni – iki kitų metų.

Aklųjų ir silpnaregių sąjunga baiminasi, kad valdžia, taip kaip ir iki šiol, nesiklausys neįgaliųjų patarimų tobulindama svetainių pritaikymą.

Valstybiniai tinklalapiai iššūkis ne tik neįgaliesiems. Išsiaiškinti, ką veikia ministrai, kokios jų darbotvarkės – reikia kantrybės. Svetainė „Mano vyriausybė“, suvienijusi visas ministerijas, sukurta prieš beveik ketverius metus, tačiau informacija pateikiama chaotiškai ir nepatogiai. Premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas sako, kad specialistai pamažu lopo svetainės spragas, tačiau nei konkrečių planų, nei veiksmų kaip sutvarkyti sistemą kol kas nėra.

Liepą programišių taikiniu buvo tapusi Valstybinė ligonių kasa. Saugumo specialistai perspėjo apie galimą grėsmę prie svetainės prisijungusių vartotojų duomenų saugumui. Ekspertai užsimena, kad rimtų trūkumų turi ne viena svarbi valdžios svetainė. Ir čia jau nekalbama apie patogumą.

Plačiau apie tai – Žyginto Abromaičio reportaže.