Pirmas įspūdis, pasiėmus į rankas „iPad“ – gražus daiktas. Bet koks didelis svoris! Kadangi buvau čiupinėjęs tik mažytį ir lengvutį „Kindle“, rodosi, kad šitas daiktas bus per sunkus el. knygų skaitymui. Na, pamatysim.

Įsijungus planšetę pribloškia naujasis aukštos raiškos ekranas. Tekstas atrodo ryškus ir „aštrus“. Spalvos taip pat atrodo neįtikėtinai gražiai. Klysta tie, kurie sako, kad su įvairiomis šriftų glotninimo technologijomis tekstas atrodo ryškiai ir paprastos raiškos ekranuose. Padirbėjus su „iPad“, žiūrėti į paprastą kompiuterio ekraną – tikra kančia. Atrodo, lyg staiga būtų suprastėjęs regėjimas.

Elektroninės knygos su „iBooks“ atrodo nuostabiai. Tekstą galima atvaizduoti įvairiais šriftais, o jų pasirinkimas kur kas įvairesnis nei „Kindle“. PDF failai atrodo dar nuostabiau. „iPad“ PDF failų skaitymui vienareikšmiškai geriausias prietaisas. „Kindle“ gana lėtai atverčia kitą puslapį, o PDF formato tekstą su įvairiais šriftais ir grafika iš vis sunkiai atvaizduoja. „iPad“ tą daro greitai, o rezultatas yra ryškus, spalvotas ir gražus.

Visgi, kurį laiką pasinaudojus matosi, kad ekranas skaitymui nėra idealus. Pirmiausia, jis stipriai atspindi šviesą. Skaityti pasiėmus į rankas dienos šviesoje prie lango arba patalpoje, kurioje ryškus apšvietimas, yra sunku. Tačiau vakaro ar nakties metu skaityti su „iPad“ maloniau nei su „Kindle“.

Taip pat, keičiant apžvalgos kampą, labai pasikeičia šviesumas – prietaisą reikia laikyti plokštuma tiesiai į save, kad būtų malonu skaityti. Kita vertus, „iPad“ labai gerai reguliuoja apšvietimo ryškumą – net visiškoje tamsoje malonu skaityti, ekranas nebūna per ryškus.

Liečiamas ekranas gana linkęs išsiriebaluoti. Bet čia labai gelbsti „Smart Cover“ – paties „Apple“ parduodamas dėklas. Jo vidinė pusė pagaminta iš mikropluošto medžiagos. Prabrauki juo per ekraną ir nešvarumų nebelieka.

„Apple“ prietaisą su savo „iCloud“ „debesimi“ yra integravusi ne prasčiau nei „Amazon“ savo el. skaityklę „Kindle“. Nupirktos knygos ir kiti failai laikomi „debesyje“, kuriame naudotojas turi 5 GB nemokamos vietos. Planšetė automatiškai daro atsargines visų programų, nustatymų ir failų kopijas į „debesį“. Net pametus prietaisą, internetu galima sužinoti, kur jis šiuo metu yra.

Kita vertus, savas knygas persikelti iš kompiuterio gana sudėtinga. „iOS“ operacinė sistema neturi bendros failų sistemos, kuri būtų matoma naudotojui. Visos programos turi savo failų sistemas (katalogus ir failus), bet kitų programų failų pasiekti negali. Dėl to negali el. pašto programoje prikabinti nuotraukos. (Galima tik iš nuotraukų programos „išsiųsti“ vieną nuotrauką į el. pašto programą.) Knygas galima persirašyti per USB laidą, tačiau reikia turėti „iTunes“. Arba naršyklėje galima atsisiųsti .epub failą, kuris liks elektroninių knygų programoje.

„iPad“ negali pasikrauti per USB jungtį – nebent turi „Mac“ kompiuterį. Baterija laiko apie 10 valandų. Tačiau pakrovimas trunka labai ilgai – dažniausiai tenka palikti krautis per naktį. Todėl prireikus greitai įkrauti baterijos nepavyks.

„Kindle“ galbūt mažiau vargina akis. Tačiau tik tada, jeigu yra ryškus dirbtinis ar natūralus apšvietimas. Viešose vietose, pavyzdžiui, traukinyje, skaitymui „Kindle“ reikia papildomo šviesos šaltinio, ypač, jeigu nesi prie lango. Kitais atvejais, pavyzdžiui, skaitant vakare namie be specialios šviesos skaitymui, su „iPad“ skaityti malonu.

Visgi, „iPad“ svoris tikrai vargina. Išlaikyti 652 gramus rankoje kelias valandas yra sunku. Bet, tai išsprendžiama problema – yra „Smart Cover“ stovas arba galima laikyti ant kelių.

Taigi, į klausimą, ką naudoti elektroninių knygų skaitymui – „iPad“ ar „Kindle“, vieno atsakymo nėra. Aš pats dabar dažniausiai skaitau su „iPad“. Bet į keliones lėktuvu dėl lengvumo, ilgo baterijos laiko imu „Kindle“. Ko gero, abu šie prietaisai turės savo naudojimo sritis. Tuo labiau, kad jie nekonkuruoja nei kaina (1700 Lt ar brangiau, lyginant su „Kindle“ 400 Lt), nei panaudojimo galimybėmis.