JAV federalinė ryšių komisija (FCC) pirmadienį pasiūlė uždrausti ryšio operatoriams pirkti „Huawei“ ir ZTE įrangą bei iš ryšio tinklų pašalinti jau įdiegtą įrangą. Tai esą būtinas žingsnis „apsaugoti šalies ryšio tinklus“.

Vašingtono teigimu, šios Kinijos bendrovės kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui dėl itin artimų ryšių su Pekino valdžia.

Kinijos užsienio reikalų ministerija vadino šį siūlymą bandymu esą nepagrįstais kaltinimais „engti tam tikras Kinijos bendroves“. Pasak ministerijos atstovo Geng Shuango, šis žingsnis pakenks ne Kinijos, o JAV verslui.

„Jungtinių Valstijų ekonominės patyčios prieštarauja rinkos principams, apie kuriuos taip garsiai kalba pačios JAV“, – pareiškė Geng Shuangas.

FCC pirmininkas Ajitas Pai tvirtino, kad naujasis planas taip pat nutrauktų valstybės paramą bendrovėms, naudojančioms „grėsmę nacionaliniam saugumui keliančių“ bendrovių prekes ir paslaugas. Tarp tokių bendrovių yra ir „Huawei“ bei ZTE.

Dėl šio siūlymo lapkričio 19 d. balsuos Kongresas. Tai yra naujausias Vašingtono žingsnis kovoje su „Huawei“, kuri jau anksčiau buvo įtraukta į „juodąjį sąrašą“, tačiau sankcijos bendrovei buvo dukart atidėtos.

„Kalbant apie 5G ryšį ir Amerikos saugumą, negalime rizikuoti ir tikėtis geriausio. Turime užtikrinti, kad mūsų ryšio tinklai kelia grėsmės mūsų nacionaliniam saugumui, nekenkia mūsų ekonominiam saugumui ir nepažeidžia mūsų vertybių“, – FCC pranešime teigė A. Pai.

A. Pai teigimu, Jungtinėms Valstijoms diegiant naujos kartos 5G ryšio tinklus, „negalime nekreipti dėmesio į riziką, kad Kinijos valdžia bandys išnaudoti tinklo trūkumus ir naudosis jais šnipinėjimo tikslais, įdiegdama kenkėjišką programinę įrangą, bei kitais būdais kenks mūsų ryšiams“.

Pati „Huawei“ tikino, kad Vašingtonas nepateikė jokių įrodymų dėl tariamo bendrovės santykio su Kinijos valdžia.

Šios taisyklės nepadėtų pagerinti ryšių saugumo, o „Huawei“ įrangos draudimas tik pakenktų JAV ryšio operatoriams, teigiama „Huawei“ pranešime.

„Per 30 veiklos metų „Huawei“ nė karto neturėjo didelio saugumo incidento 170-yje šalių, kuriose mes veikiame. Konkrečių rinkos dalyvių draudimas, paremtas kilmės šalimi, nepadės Amerikai apsaugoti telekomunikacijų tinklų“, – tvirtina „Huawei“.

Jungtinės Valstijos ne kartą išreiškė nerimą, kad „Huawei“ įrangoje gali būti saugumo spragų, kurios neva leis Kinijai šnipinėti užsienio valstybių ryšių tinkluose. Vašingtonas jau kurį laiką spaudžia sąjungininkus atsisakyti „Huawei“ įrangos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)