Jau žinomas pirmasis atvejis, kai viena pavojingiausių ir žalingiausių programinių įrangų pateko ir bendrovės „Apple“ gamintą kompiuterį, nors ši iki šiol savo klientus žavėjo ir viliojo virusams atspariais kompiuteriais.

Naujai atrastas „KeRanger“ atakuoja ir užšifruoja visus prietaisuose esančius duomenis, taip įgaudamas prieigą prie kompiuterio valdymo. Duomenimis piktadariai leidžia naudotis tik tada, kai kompiuterių savininkai sumoka prašomą pinigų sumą.

Šis internetinio sukčiavimo ir pinigų reikalavimo būdas paskutiniu metu pasidarė itin populiarus: tvirtinama, kad kibernetiniai nusikaltėliai taip gavo šimtus milijonų dolerių.

„KeRanger“, užblokavęs vartotojų kompiuterius, iš kiekvieno jų pareikalavo po 400 dolerių (364 eur.) sumos. Norėdami atgauti prieigą prie savo kompiuterių, jų naudotojai turėjo sukčiams pervesti pinigus bitkoinais: tokiu būdu pervesti pinigai teisėsaugai palieka mažiau šansų susekti sukčius, nustatyti jų tapatybę.

Jei žmonės nesumoka mokesčio ir neišvalo kompiuterių, tai dažniausiai iš kompiuterių pradeda dingti įvairios bylos, prarandama prieiga prie programinės įrangos.

Ši programinė įranga, kaip pranešama, į „Apple“ kompiuterius atkeliavo iš „BitTorrent“ kliento. „BitTorrent“ programa naudojama failų dalijimuisi tarp „BitTorrent“ klientų. Jos klientams, naudojusiems „Mac“ kompiuterius ir siunčiantis audio, video ar kitus failus, jie gaudavo ir įėjimą į kompiuterį sukčiui suteikiančią programinę įrangą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)