Du saugumo analitikai atrado saugumo spragą net 13 000 JAV dolerių (11,8 tūkst. eurų) vertės išmaniajame ginkle, kuris „Wi-Fi“ ryšiu gali būti sujungtas su „Android“ įrenginiais ir yra pakankamai „išmanus“, kad net ir iki tol šautuvo nematęs naujokas kaip patyręs snaiperis gali pataikyti į taikinį net kilometro atstumu. Jų bandymai parodė, kad išmaniojo šautuvo valdymą gali perimti bet kas, esantis pakankamai netoli, kad pasiektų šautuvą „Wi-Fi“ ryšiu.

Bendrovės „TrackingPoint“, kuri neseniai buvo atsidūrusi ties žlugimo slenksčiu, šautuvuose yra derinamos kameros, jutikliai ir „Linux“ operacinė sistema, šautuvą paverčiantys „išmaniuoju ginklu“. Nors buvo skelbta, kad šiais ginklais jau domisi JAV kariuomenė, pati bendrovė labiau taikosi į medžiotojų rinką.

Štai esminiai išmaniojo šautuvo veikimo principai:

* Šautuvas „Wi-Fi“ ryšiu gali būti sujungtas su išoriniu įrenginiu, kurios gali įrašinėti ar transliuoti šautuvo kameros filmuojamą vaizdą, šauliui tuo pačiu metu žiūrint per taikiklį.

* Pritaikius papildomus taiklumą didinančius algoritmus, šaulys gali koreguoti taikymosi sistemos nustatymus.

*Prognozuojant kulkos skrydžio trajektoriją atsižvelgiama į tokius veiksnius, kaip vėjo greitis, temperatūra, nuotolis ir kulkos svoris.

* Šaulys nusitaiko į taikinį ir prieš šaudamas pažymi taikinio vietą, į kurią turėtų pataikyti kulka. Šis pažymėjimas nupiešia virtualų kryžiuką, kuris matomas ir per šautuvo taikiklį bei padeda taikytis vėlesniam šūviui net tuo atveju, jeigu taikinys yra judantis.

Nulaužtas ginklas

Sutuoktinių programišių pora – Michaelas Augeris ir Runa Sandvik – leidinio „Wired“ žurnalistams pademonstravo įsilaužimo į šautuvą procesą. Perėmę šautuvo valdymą, jie sugebėjo nukreipti kulką taip, kad ji nepataikytų. Be to, programišiai sukūrė įsilaužimo priemonę, kuri programišiui, besinaudojančiam vien „Wi-Fi“ ryšiu, suteiktų visišką ginklo kontrolę. Savo galimybes programišiai ketina dar kartą pademonstruoti po dviejų savaičių vyksiančioje programišių konferencijoje.

Išmaniuoju ginklu programišiai susidomėjo jį pirmąkart pamatę JAV ginklų parodoje „Nation’s Gun Show“.

„Skaitinėjome jų reklaminę medžiagą, kurioje buvo tvirtinama, kad prie šautuvo galima prijungti ir telefoną. Tada išlėkiau mintį, kad mums reikėtų tokį šautuvą nusipirkti ir į jį įsilaužti“, – sakė R. Sandvik

M. Augeris, už 13 tūkst. dolerių nusipirkęs 0.308 kalibro šautuvo modelį, nuo jo numontavo kompiuterio valdomą taikiklį. Ir, analizuodamas techninę įrangą, jis aptiko į akis krentančių saugumo spragu.

Rimčiausia jų – kad kiekviename šautuve yra naudojamas numatytasis tinklo slaptažodis, kuris yra nustatomas gamykloje ir vėliau negali būti pakeistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)