Žmogaus smegenys sugeba puikiai daryti tokias žaibiškas sąsajas. Anot 2008 metais Kalifornijos universiteto San Diege atlikto tyrimo, tereikia vos dviejų trumpų susimąstymo pauzių ir mes jau galime atpažinti žmogų, į kurį spoksome.

Tačiau kompiuteriams, norintiems atpažinti veidus, reikia įdėti kur kas daugiau pastangų, rašo time.com.

„Žmonės tikrai lengvai atpažįsta kitų žmonių veidus. Tai jie daro instinktyviai. Tačiau kompiuteriui tai yra tikrai sudėtinga“, - sako už privatumą atsakingo „Facebook“ vadovo pavaduotojas Robas Shermanas.

„Facebook“ naudoja veidų atpažinimo funkciją, kad pasiūlytų žmones, kuriuos galima pažymėti („Tag Suggestions“): tai leidžia programai jus atpažinti, kai į socialinį tinklą įkeliama nuotrauka su jūsų atvaizdu. Nors iš pradžių atrodo, kad ši funkcija suveikia akimirksniu, iš tikrųjų prieš tai ji atlieka daug dalykų, kurių nemato vartotojas.

Pirmiausia, „Facebook“ kompiuteriai išanalizuoja jūsų profilio nuotrauką ir kitas nuotraukas, kuriose buvote pažymėtas rankiniu būdu, kad aptiktų tarp jų panašumus. Iš esmės kompiuteriai fiksuoja jūsų veido duomenis: veido formą, atstumą tarp akių ir kiek jūsų bruožai skiriasi skirtingose nuotraukose. Programa gali įsidėmėti ir jūsų plaukų spalvą.

„Iš esmės mes ieškome unikalių tam tikro asmens bruožų“, - sakė R. Shermanas.

Kai tik socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbiate nuotrauką, sistema patikrina, ar joje yra veidų. Jei veidų nėra, tuomet „Facebook“ nėra prasmės naudoti veidų atpažinimo technologiją. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, kad automatiškai pažymėti žmones siūloma ne bet kokios nuotraukos, pasirodžiusios socialiniame tinkle, atveju. Žymėjimo pasiūlymai pasirodo tik tada, kai nuotrauką įkeliantis asmuo ir nuotraukos subjektas (-ai) jau yra draugai.

Jei jūsų nuotraukoje aptinkami veidai, iš karto įsijungia „Žymėjimo pasiūlymų“ programa, analizuojanti naujus atvaizdus ir ieškanti jūsų ar jūsų draugų išskirtinių bruožų. „Tikslas yra išsiaiškinti, kokie dalykai skiria vieno žmogaus veidą nuo kito žmogaus veido“, - sako R. Shermanas. Jei pagal šį principą aptinkamas jūsų ar jūsų draugo veidas, „Facebook“ pasiūlo atitinkamai pažymėti šį atvaizdą.

Pasak R. Shermano, ši „Facebook“ technologija buvo sukurta tam, kad supaprastintų nuotraukų žymėjimo praktiką. Idėja ta, kad jei „Facebook“ su kažkuo „draugauji“, tuomet žinai, kaip tas žmogus atrodo (o jis žino, kaip atrodote jūs). „Žymėjimo pasiūlymai“ ir veidų atpažinimo funkcija tiesiog padeda greičiau ir lengviau pažymėti savo „Facebook“ draugus.

Tačiau ne visiems žmonėms ši technologija atrodo naudinga – kai kas laiko ją invazija į privatumą. Pavyzdžiui, Europoje būgštavimai dėl veidų atpažinimo technologijos užvilkino „Moments“ – naujos „Facebook“ dalijimosi nuotraukomis programėlės – pasirodymą. Ši programėlė naudojasi ta pačia veidų atpažinimo technologija, kuri leidžia atlikti žmonių žymėjimo pasiūlymus. Jos paskirtis yra padėti „Facebook“ nariams dalytis nuotraukomis vienam su kitu. Pavyzdžiui, jei atostogaujate kartu su draugais ir jie visi nusifotografuoja išmaniaisiais telefonais, tuomet programėlė „Moments“, pasitelkusi veidų atpažinimo technologiją, automatiškai išsiuntinėja šias nuotraukas visiems grupės nariams. Tai išvaduoja nuo gaišaties siuntinėjant nuotraukas vienas kitam elektroniniu paštu ar žinutėmis.

Jei kalbos apie veidų skenavimą ir atpažinimą verčia jus slėptis nuo kamerų objektyvų, „Facebook“ siūlo lengvai išjungti šią funkciją. „Jeigu žmonės jos nepageidauja, žinoma, mes norime, kad ji būtų lengvai išjungiama“, - sakė R. Shermanas. Norėdami išjungti „Žymėjimo pasiūlymus“ savo paskyroje, prisijunkite prie socialinio tinklo ir tarp paskyros nustatymų susiraskite punktą „Timeline and Tagging Settings“ („Laiko justos ir žymėjimo nustatymai“). Ties paskutiniu šių nustatymų klausimu „Who sees Tag Suggestions when photos that look like you are uploaded?“ („Kas mato žymėjimo pasiūlymus, kai paskelbiamos nuotraukos su žmogumi, kuris atrodo kaip jūs?“) paspauskite mygtuką „Redaguoti“ ir vietoj „Friends“ („Draugų“) pasirinkite nustatymą „No One“ („Niekas“). Tai atlikus, bus ne tik išjungta veidų atpažinimo funkcija, bet ir socialinis tinklas pašalins visus jūsų duomenis iš „Facebook“ veidų panašumų bazės. Šis veiksmas taip pat neleis siūlyti jūsų profilio draugams, kai jie socialiniame tinkle skelbs nuotraukas.

R. Shermanas pažymi, kad „Facebook“ duomenys veikia tik šio tinklo svetainėje. „net jei juos pašaliname, jų negalima panaudoti kitose sistemose ir tai yra vienas iš svarbių aspektų“, - sakė jis, gindamas šią funkciją. Be to, būti pažymėtam nuotraukoje nėra taip blogai.

„Žymos tikrai yra svarbi priemonė bendraujant „Facebook“ ir palaikant ryšius vieniems su kitais“, - sako R. Shermanas. Jei nuotraukoje būni pažymėtas, tuomet žinai, kad šios nuotraukos egzistuoja ir gauni pranešimus apie pokalbį po šiomis nuotraukomis. Priešingu atveju žmonės gali kalbėti apie tave tau už nugaros – ar, tariant tiksliau, tau už veido.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)