Nors reklamos neretai tikina, kad į kompaktines plokšteles įrašyti duomenys „bus saugūs 100 metų“, šis teiginys neatitinka tikrovės. Specialistai įspėja, kad kompaktinėse plokštelėse asmeniniu kompiuteriu įrašyti duomenys bus saugūs 1-2 metus. Ilgaamžiškesni yra tik gamykloje įrašyti kompaktiniai diskai. Geromis sąlygomis laikomos originalios kompaktinės plokštelės su muzikos įrašais gali būti tinkamos ir po 50 metų.

Įrašomieji kompaktiniai diskai (CD-R) dabar naudojami įvairiems duomenims, pavyzdžiui, nuotraukoms ar tekstams išsaugoti, filmams ir muzikai įrašyti. Renkantis diską svarbiems asmeniniams ar darbo duomenims išsaugoti, specialistai pataria atsižvelgti ne tik į jo talpą, gamintojo vardą, pakuotę bei kokybę, bet ir į ilgaamžiškumo kriterijų.

Kaip „Klaipėdai“ sakė didžiausios Baltijos šalių kompaktinių plokštelių gamyklos „Baltic Optical Disc“ gamybos direktorius Vladas Sakalauskas, joks gamintojas negali garantuoti, kad asmeniniu kompiuteriu į įrašomąją kompaktinę plokštelę įrašyti duomenys išliks kelerius metus. Pasak V.Sakalausko, duomenų išsaugojimo laikas priklauso nuo dviejų pagrindinių dalykų – kompaktinės plokštelės kokybės ir jos laikymo sąlygų.

Anot bendrovės gamybos direktoriaus, garsių kompanijų, tačiau daugiau kainuojantys įrašomi diskai yra patikimesni. V.Sakalauskas teigė, kad neseniai atliktas tyrimas parodė, kad iš dešimties Lietuvoje po litą pardavinėjamų Kinijoje pagamintų diskų į 2 informacija apskritai neįsirašo. „Baltic Optical Disc“ gamybos direktorius patarė diskus su svarbia informacija laikyti tamsioje vietoje pastovioje temperatūroje, o kartą per metus duomenis perrašyti į naują įrašomąjį diską.

Bendrovės „Baltic Amadeus“ pardavimų direktorius Remigijus Gineitis taip pat teigė, kad gamintojų nurodomas kompaktinių diskų galiojimo laikas gali būti netikslus. Pasak R.Gineičio, disko kokybė priklauso nuo gamintojo naudojamų technologijų. Specialisto teigimu, kokybiškiems diskams pagaminti yra naudojamos sudėtingesnės technologijos, o tai atspindi ir jų kaina. Saugant diskus nuo saulės spindulių, drėgmės ir mechaninių pažeidimų, jų galiojimo laikas gali būti ilgesnis, bet ne šimtas metų.

Užsienio kompanijos „PC Active“ ekspertai išbandė 30 skirtingų gamintojų įrašomuosius diskus, vėliau juos įdėjo į tamsią dėžę ir laikė joje dvejus metus. Neseniai paskelbti tyrimo rezultatai šokiravo – 10 proc. iš ten buvusių kompaktinių diskų buvo „degradavę“ – nebuvo įmanoma nuskaityti juose buvusios informacijos. Dauguma informacinių technologijų ekspertų sutinka, kad kompaktinis diskas yra nepatikima informacijos saugojimo priemonė.