Kas yra tas „visko internetas“? Iš esmės, šiuo terminu bandoma atskirti dabartinį internetą nuo senojo. Prieš 20 metų internetas jungė tik kompiuterius ir žmones, o dabartinis – begalę kitų įrenginių - tokių kaip įvairiausi sensoriai, stebėjimo ar signalizacijos įranga, buitinė elektronika, išmanieji telefonai. „IoE“ gimsta ir auga, kai į internetinę veiklą įtraukiama vis daugiau žmonių, procesų, žinių ir dalykų.

Skaičiuojama, kad šiai dienai prie interneto yra prisijungę 10 milijardų įrenginių. O iki 2020 metų tinkle turėtų atsirasti 2,5 milijardo naujų žmonių ir 37 milijardai naujų įrenginių. Sparti interneto plėtra turėtų atverti naujas galimybes informacijos rinkimui, susiejimui, analizei ir jos panaudojimui.

Naujų dalykų atsiradimas internetinėje erdvėje gali reikšti, pavyzdžiui, tai, kad turėsime galimybę stebėti pagyvenusių žmonių sveikatos būklę per jų rūbuose esančius skalbimui atsparius jutiklius. Namų šildymas ir oro kondicionavimas ateityje veiks pagal oro sąlygas ir patalpoje esančių žmonių kiekį.

„Cisco“ teigimu, 99 proc. įrenginių visame pasaulyje dar laukia, kol paklius į tinklą. Tačiau nuolatinis tinklaveikos spartėjimas ir plėtra, arba „visko internetas“ reikalauja, kad iš įvairių šaltinių besikaupiančios duomenų masės būtų suvaldytos, paverstos informacija ir vizija. Ši tema buvo plačiai nagrinėjama praėjusią savaitę vykusiame „Cisco Connect“ renginyje.

„Internetą dabar apėmusi aukso karštligė, kurioje išdalinti paruoštos sumos užtektų 10 milijonų JAV dolerių vertės aukso puodui kassavaitinėje loterijoje 27 700 metams. Be ekonominės naudos „IoE“ taip pat teikia ir visuomeniškai svarbią naudą - pavyzdžiui, galimybę kurti įvairias socialines paslaugas“ - teigė „Cisco“ generalinis direktorius Suomijai ir Baltijos šalims Esa Korvenmaa.

„IoE“ prognozuojamas verslo potencialas, kurį sudarys padidėjęs grynasis pelnas ir sumažėjusios išlaidos, vertinamas 14,4 trilijonų dolerių. Tokiam pelnui įtakos turės darbuotojų našumo padidėjimas, vertinamas 2,5 trilijono dolerių, produkcijos ir logistikos grandinių efektyvumo padidėjimas – 2,7 trilijono dolerių, naujų klientų atnešamas pelnas – 3,7 trilijono dolerių, ir inovacijų ciklo pagreitėjimas su 3,0 trilijono dolerių papildomu pelnu. Siekiant užtikrinti „IoE“ efektyvumą ir patikimumą, reikia visiškai naujo mąstymo ir duomenų apsaugos srityje.

„Cisco Connect“ (ankstesnis pavadinimas „Cisco Expo“) buvo organizuojamas daugiau kaip 10 šalių tuo pačiu metu. Renginyje dalyvavo Šiaurės Europos šalys nuo Nyderlandų iki Suomijos ir nuo Estijos iki Lietuvos. Suomijoje ir Baltijos šalyse buvo per 1200, o visose šalyse – daugiau kaip 5000 dalyvių.