Kognityvinės kompiuterių sistemos gali būti apmokomos taikant dirbtinio intelekto ir sistemų mokymosi algoritmus. IBM tikina, kad tokios technologijos suteiktų galimybę sukurti „programas, kurios mėgdžioja smegenų gebėjimą suvokti, suprasti ir veikti“. Tai reiškia, kad kompiuteriai operuotų tikrais duomenimis ir „galvotų“ panašiai, kaip žmonės.

Šiandien naudojamos programuojamos kompiuterinės sistemos buvo sukurtos prieš dešimtmečius, jų tikslas buvo greitai atlikti skaičiavimus. Tačiau pasaulyje, kuriame gyvename dabar, kuomet realiu laiku kuriami milžiniški duomenų kiekiai, ši senstanti technologija tiesiog nebus efektyvi, teigia IBM mokslininkai.

Štai dėl ko kompiuterinių sistemų modeliavimas žmogaus smegenų pagrindu turėtų būti perspektyvus. „IBM Watson“ yra geriausiai žinomas kompiuteris su kognityviniais gebėjimais – jis 2011 metais dalyvavo JAV televiktorinoje „Jeopardy“ ir sugebėjo įveikti du šio žaidimo ekspertus žmones, rašo mashable.com.

„Architektūros ir programos yra labai glaudžiai susiję, o naujai architektūrai reikės ir naujos programavimo paradigmos“, - sakė „IBM Research“ vyr. mokslininkas Dharmendra S. Modha.


Štai dėl ko IBM kuria „naują kognityvinę ekosistemą“, kurioje esantis programinės įrangos simuliatorius turėtų „neurosinaptinių branduolių tinklą“ - veiktų pagal neuronų veikimu pagrįstą procesą, kuris skaičiavimus atliktų panašiai, kaip smegenys, ekosistemoje būtų naudojamas programavimo modelis, kurio pagrindas būtų „kintami, pakartotinai naudojami elementai“, kuriuos mokslininkai vadina branduolėliais ir programų biblioteka branduolėliams saugoti. Tokia architektūra galėtų palaikyti naujos kartos sistemas, kurios elgtųsi panašiau į žmones.

Savo pažangą kuriant žmogiškai mąstančius kompiuterius IBM pristatys Tarptautinėje neuroninių tinklų konferencijoje Dalase (JAV).

O kam tokia sistema būtų reikalinga? IBM teigimu, ilgainiui bendrovė tikisi sukurti „mikroschemos pagrindo sistemą su dešimtimi milijardų neuronų ir šimtu trilijonų sinapsių“, kuri naudotų mažai energijos ir užimtų nedaug vietos. Toks neurologinių ir technologinių žodžių pilnas tikslas reiškia, kad kada nors galbūt bus sukurti akiniai su garso ir vaizdo jutikliais, padėsiantys žmonėms su sutrikusiu regėjimu apdoroti vaizdinius duomenis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)