Iš išorės „Google“ duomenų saugyklos labiau primena elektrines laukinės gamtos apsuptyje, o viduje tai, kaip teigia pati bendrovė, yra rojus darbuotojams ir maksimalus saugumas vartotojų duomenims.

Dabar „Google“ turi aštuonis duomenų centrus: dauguma jų yra JAV, tik du – Europoje. Bėgant laikui tokių duomenų centrų kiekis tik didės: „Google“ jau vykdo statybas Honkonge, Singapūre ir Čilėje.

Didžiausia interneto paieškų paslaugas teikianti bendrovė, norėjusi pademonstruoti kaip išaugo nuo garažinės kontoros lygio, publikavo didžiulę nuotraukų galeriją, kurioje yra visų aštuonių duomenų centrų nuotraukų, pademonstruotos naudojamos technologijos, dirbantys žmonės, matomi žmonės, kur yra duomenų centrų pastatai. Be to, bendrovė suteikė galimybę apžiūrėti savo šventoves ir naudojantis „Street View“ paslauga.

„Kaskart, kai naudojatės „Google“ paslaugomis, jungiatės prie vieno iš mūsų duomenų centrų, išdėstytų visame pasaulyje“, - sakė vaizdo ekskursiją vedusi „Google“ darbuotoja. Iš išorės duomenų centrai atrodo tarsi blizgančios gamyklos ar net elektrinės – dėl milžiniškų aušinimo įrenginių, kurie užtikrina optimalią procesorių darbo temperatūrą. Fotografijose matoma, kaip nuo didelių įrenginių kyla garo stulpai – matyt, procesoriams ne taip lengva apdoroti mūsų visų užklausas.

„Google“ centrai, kuriuos galima vadinti bendrovės smegenimis, pastatyti atokiau nuo miestų: aplink amerikietiškus duomenų centrus nuotraukose matomi žaliuojantys laukai, Suomijos duomenų saugykla paslėpta bekraščiuose sniegynuose, Belgijos – greta gražaus vandens telkinio. Bemaž kaimiškus peizažus greta duomenų centrų fiksavęs fotografas spėjo įamžinti ir tai, kaip greta aušinimo įrenginių Ajovos valstijoje ganosi elnių šeimyna, kitoje nuotraukoje matomos žydinčios laukinės gėlės.


Be abejo, duomenų centrai fotografuoti ir iš vidaus. Juose matomi ne tik ryškiomis spalvomis nudažyti vamzdžiai ir laidai – taip pat nufotografuoti dirbantys žmonės, jaukumas ir patalpų erdvumas. Prie vienos Suomijos duomenų centro fotografijos autorius prirašė, kad greta užfiksuotos patalpos yra sauna, kuria bet kada gali naudotis bendrovės darbuotojai.

Duomenų centrai yra pakankamai galingi, kad indeksuotų visus interneto puslapius, sparčiai reaguotų į bet kokias paieškos užklausas, rodytų „Youtube“ vaizdo įrašus ir teiktų kitas paslaugas. Vaizdo įraše „Google“ taip pat pademonstravo kaip bendrovės darbuotojai dirba su procesoriais, teikiančiais greitą prieigą prie informacijos.

Vaizdo įraše užsimenama ir apie tai, kaip „Google“ rūpinasi konfidencialiais duomenimis – parodė, kaip naikinami diskiniai kaupikliai, kurie savo laiką jau atitarnavo. Matyt, bendrovė taip sureagavo į kaltinimus, kad jie kaupia visų klientų asmens bylas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)