„Google“ apie savo planus įsigyti „Motorola Mobility“ už 12,5 mlrd. dolerių paskelbė dar praėjusių metų rugpjūtį. Bet po tokių ketinimų paskelbimo įmonėms teko įveikti įstatymines kliūtis. JAV ir ES atitinkamos tarnybos suteikė leidimą vykdyti sandorį dar vasarį, tačiau bendrovėms teko laukti kol sprendimą priims Kinija. Praėjusį savaitgalį Kinija savo leidimą suteikė ir leido „Google“ užbaigti sandorį.

L. Page'as paskelbė, kad po „Motorola Mobility“ perėmimo jos vadovas Sanjay Jha palieka savo postą. Jo poziciją užims „ilgametis Googlininkas“ Dennisas Woodside'as, tapęs nauju „Google“ mobiliųjų telefonų padalinio generaliniu direktoriumi.

„Dennisą pažįstu daugiau nei dešimtmetį, jis pasižymi fenomenaliais komandos kūrimo gebėjimais ir atliko kelis itin svarbius „Google“ darbus. Vienas iš pirmųjų jo darbų bendrovėje „Google“ buvo užsimesti kuprinę ant pečių ir vystyti mūsų verslą Vidurio Rytuose, Afrikoje, Rytų Europoje bei Rusijoje. O pastaruoju metu Amerikų regione jis mūsų pajamas padidino nuo 10,8 iki 17,5 mlrd. dolerių“, - savo tinklaraštyje rašė L. Page'as.

Buvo manoma, kad pagrindinė priežastis, dėl kurios „Google“ įsigijo „Motorola Mobility“ - gana storas pastarosios bendrovės patentų portfelis. Interneto paieškų bendrovė ir su ja bendradarbiaujantys telefonų gamintojai pastaruoju metu priversti kovoti teisiniuose mūšiuose viso pasaulio teismuose dėl teiginių, kad „Android“ operacinė sistema pažeidžia patentus. „Motorola Mobility“ turi tūkstančius patentų ir paraiškų patentams gauti – visi šie dokumentai gali būti labai naudingi ateities teismuose.

Bendrovei „Motorola Mobility“ toks sandoris finansine prasme buvo labai protingas. Jie nėra populiariausi „Android“ įrangos gamintojai ir konkurencinėje kovoje su „Apple“ jų pozicijos yra labai silpnos. Kai „Google“ prisistatė su pasiūlymu pirkti akcijas po 40 dolerių už vienetą – 63 proc. daugiau nei akcijos buvo tuo metu vertos rinkoje – toks sprendimas atrodė tikrai naudingas.

„Google“ aiškiai paskelbė, kad „Motorola“ veikla bus atskirta nuo „Google“ ir kad paieškų gigantai bei „Android“ sistemos kūrėjai telefonų gamintojams nesuteiks jokio pranašumo. Tačiau, pasak pranešimų spaudoje, Kinija nebuvo tuo tikra ir pareikalavo „Google“ įsipareigoti bent penkerius metus „Android“ sistemą siūlyti atvirą ir nemokamai, kad padėtis nepasikeistų ir „Motorola Mobility“ neįgytų neužtarnauto pranašumo rinkoje.

Tuo tarpu „Motorola Mobility“ konkurentai nerodė didelio nepasitenkinimo tokiu sandoriu su „Google“. „Samsung Mobile Communications“ vadovas JK Shinas dar rugpjūčio mėnesį sakė, kad jį tenkina toks perėmimas ir kad jis tiki, jog „sandoris parodo „Google“ pasiryžimą ginti „Android“, savo partnerius ir ekosistemą“.

O ką apie sandorį mano „Motorola“ darbuotojai? Vakar svetainė „TechCrunch“ pranešė, kad „Google“ ketina surengti „peržiūrų turą“ naujai įsigytoje bendrovėje ir įvertinti kuo iš tiesų užsiima darbuotojai. Remiantis šia informacija „Google“ gali nuspręsti ar verta atleisti kuriuos nors darbuotojus. Nors neskelbiama kiek darbo vietų gali būti atlaisvinta, šaltinių teigimu, atleidimai būtų neišvengiami.

Tiesa, „Google“ tokių abejonių nekomentavo, o L. Page'as savo tinklaraščio įraše niekuo neužsiminė, kad tikėtini personalo atleidimai. Bet už tai tinklaraštyje „Motorola“ buvo giriama už kelių pastarųjų dešimtmečių pasiekimus.

„Motorola“ yra didi amerikiečių technologijų bendrovė, kuri buvo mobiliosios revoliucijos pirmagalyje ir inovacijas kūrė daugiau nei 80 metų – taip pat sukūrė ir pirmąjį mobilų telefoną. Visi prisimename „Motorola StarTAC“, kuris tuomet atrodė mažiukas ir parodė tikrą tokių įrenginių potencialą“, - tinklaraštyje rašė „Google“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)