Apie palankesnių sąlygų pageidavimą galima spręsti ir iš paties „Telecentro“ bei Susisiekimo ministerijos siūlymų koreguoti aukciono sąlygas taip, kad ir reikalavimai aukciono dalyviams būtų švelninami, ir licencijos kaina būtų mažinama, ir patys dažnių paketai būtų išskaidyti taip, kad liktų erdvės įsiterpti ir „Telecentrui“. Tuo tarpu dabartiniai dažnių operatoriai buvo nusiteikę visai kitaip – kai kurie jų aukciono sąlygas siūlė netgi griežtinti, kad šio barjero neperžengtų finansiškai silpni ir paslaugų kokybės užtikrinti negalėsiantys rinkos dalyviai.

Galutinis aukciono sąlygų aprašas rodo, kad RRT labiau pritarė būtent esamų operatorių, o ne ministerijos pozicijai: nors dažnių paketų kiekis liko nepakitęs, bet vieno paketo kaina padidėjo net dvigubai – nuo 5 iki 10 milijonų eurų. Kas reiškia, kad valstybės biudžetą garantuotai papildys 15 mln. eurų daugiau nei buvo svarstyta anksčiau.

Licencijų, suteikiančių teisę naudoti radijo dažnius (kanalus) iš 880–915 MHz ir 925–960 MHz suporuotos radijo dažnių juostos bei 1710–1785 MHz ir 1805–1880 MHz suporuotos radijo dažnių juostos, aukcionas prasidės 2016 m. sausio 6 d., licencijų savininkai turės galimybę naudoti radijo dažnius nuo 2017 m. lapkričio 1 d. iki 2032 m. spalio 31 dienos. Iki 2017 m. lapkričio šiais dažnių kanalais naudojasi „Tele2“, „Omnitel“ ir „Bitė Lietuva“.

RRT publikuotame apraše nustatyta aukciono vykdymo procedūra, pradinės ir ribinės kainų dydžiai, aukciono dalyvių kvalifikaciniai reikalavimai, radijo dažnių (kanalų) paskirtis ir pagrindinės naudojimo sąlygos, kitos aukciono sąlygos. Aukciono dalyviai bus žinomi aukciono pradžios dieną.

Pagal aprašą galima spręsti, kad nors paketai yra trys ir, labai tikėtina, rimtai į šiuos paketus pretenduojantys aukciono dalyviai taip pat bus trys, tai nebus tiesiog licencijų išsidalijimas sumokėjus po minimalią kainą. Mat didžiausios aukciono sumos siūlytojas įgis teisę pasirinkti vieną iš trijų radijo dažnių blokų, antrasis rinksis iš dviejų likusių, o trečiasis gaus tai, kas liks. Ryšio operatorių atstovų teigimu, pirmenybė rinktis yra svarbi, nes dėl technologinių ypatumų ne visi blokai yra vienodos vertės – pasienio zonose yra įmanomi trukdžiai iš užsienio valstybių.

„RRT, po diskusijų ir viešų svarstymų su rinkos dalyviais bei suinteresuotomis institucijomis priėmė sprendimą, kuris, mūsų nuomone bus naudingiausias vartotojų paslaugų tęstinumo bei technologinės pažangos užtikrinimui, išlaikant tokį patį aukštą rinkos konkurencijos lygį“, – sako RRT direktoriaus pavaduotojas dr. Mindaugas Žilinskas. „Svarbu akcentuoti, kad tvirtindami aukciono sąlygas, vadovavomės skaidrumo, lygiateisiškumo bei kitų valstybių gerosios patirties principais ir siekėme svarbiausio tikslo – kad vartotojai ateityje gautų ne tik ne prastesnės, bet dar geresnės kokybės paslaugas, nei gauna dabar“, – pabrėžė dr. Mindaugas Žilinskas.

„Atidžiai išstudijuosime paskelbtas aukciono sąlygas ir išsamesnį komentarą pateiksime vėliau. Greitai peržvelgę aukciono sąlygas, matome ir teigiamų, ir svarstytinų pusių. Viena vertus, į kai kuriuos pasiūlymus yra atsižvelgta, pvz. dažnių juostų paskirstymas, taip pat reikalavimai aprėpčiai. Tačiau, atsirado ir naujų klausimų, tokių kaip į kitus metus nukelta aukciono data. Tinklo investicijas planuojame keleriems metams į ateitį, todėl kuo anksčiau tampa aiškesnės sąlygos, tuo tiksliau galima susiplanuoti tinklo plėtrą ir reikiamas lėšas“, – DELFI informavo „Bitės“ rinkodaros vadovas Pranas Kuisys.

„Džiaugiamės tuo, kad konkursas ir jo sąlygos paskelbtos dabar – tai yra geroji reguliavimo praktika. Verslui svarbu žinoti sąlygas kuo labiau iš anksto, dabar mes jas žinome prieš dvejus metus. Mes dalyvausime aukcione ir jį laimėsime“, – sakė „Tele2“ komunikacijos vadovas Baltijos šalims Andrius Baranauskas.

„Ryšių reguliavimo tarnybos patvirtintos Dažnių aukciono sąlygos optimaliai atitinka dabartinę situaciją Lietuvos mobiliojo ryšio rinkoje. Sprendimą Aukcione parduoti tris suporuotus dažnių paketus vertiname teigiamai, nes taip vartotojams ir toliau užtikrinama aukšta dabartinė paslaugų kokybė, atveriamas kelias tolesnei technologijų plėtrai šalyje. Tai leis Lietuvai ir toliau išlikti viena iš pirmaujančių valstybių mobiliųjų technologijų srityje, o vartotojams naudotis naujausiomis paslaugomis už žemiausią kainą“, – sakė „Omnitel“ atstovas spaudai Mindaugas Snicorius.

Pilną aukciono sąlygų aprašą galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)