„The Verge“ rašo, kad šis algoritmas kelia pavojų privatumui internete bei iliustruoja, kad net ir skaitmeninėje erdvėje mes paliekame labai ryškius pėdsakus.

Danas programuotojas sukūrė programinę įrangą, aptinkančią feisbuko vartotojų miego įpročius. Jis tai išbandė su savo draugais. Šiam algoritmui sukurti ir išbandyti jam prireikė tik socialinio tinklo naudotojų aktyvumo duomenų, kurie yra prieinami viešai.

Soren Louv-Jansen sukurtas įrankis yra pagrįstas feisbuko rodomais duomenimis apie vartotojų prisijungimus ir aktyvumą, kurie matomi ne tik feisbuke, bet „Facebook Messanger“. Savo programinę įrangą jis grindžia naudotojų įpročiais: jie patikrina feisbuką ryte ir prieš eidami miegoti. Dėl to programuotojas ir galėjo surinkti informaciją ir padaryti išvadas apie savo draugų miegojimo įpročius. Algoritmas tinkamas nustatyti tik dažnų feisbuko lankytojų įpročiams.

Algoritmą programuotojas paskelbė „GitHub“. Naudodamasis programine įranga, jis kurį laiką tikrino pažįstamų „Facebook“ vartotojų profilius kas dešimt minučių ir ilgainiui sukūrė grafiką, kuriame atvaizduoti jo draugų miegojimo įpročiai. Negana to, kad jis apie savo draugus sužinojo gana asmeninę informaciją, jis apibrėžė ir keletą tendencijų: žmonės labiau linkę reguliuoti miego režimus darbo dienomis ir vakarais, tačiau savaitgaliais jie sau leidžia nepaisyti rutinos.

Kompanija „Facebook“ nepatenkinta šiuo kūriniu. Interviu „The Washington Post“ Louv-Jansen tvirtino gavęs feisbuko prašymą neskatinti tinklo vartotojų naudotis jo įranga, nes tai – pažeidžia feisbuko privatumo politiką, tačiau apie 1 tūkst. žmonių jau spėjo parsisiųsti šią programinę įrangą.

Programuotojas atsisakė išimti savo sukurtą įrangą iš „Github“ svetainės motyvuodamas, kad ji – puikus pavyzdys, kiek daug asmeninės informacijos galima surinkti iš viešai visiems prieinamos informacijos.

„Nenorėjau šnipinėti draugų, mano tikslas buvo parodyti, kokius skaitmeninius pėdsakus mes paliekame visur, kur tik prisijungiame“, - taigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)