„Komerciniai vartotojai jau gali matyti „Galileo“ navigacijos ir sinchronizavimo atsigavimo ženklų, nors iki atskiro pranešimo dar galimi tam tikri svyravimai“, – sakoma Europos pasaulinės palydovinės navigacijos sistemos agentūros (GSA) pareiškime.

22 aplink Žemę skriejančių palydovų sistema, padedanti nustatyti mobiliųjų telefonų vartotojų ir transporto priemonių buvimo vietą ir juos sekti, su problemomis susidūrė praėjusios savaitės pabaigoje.

Sutrikimai nepaveikė tik paieškos ir gelbėjimo funkcijos, padedančios aptikti nelaimėje atsidūrusias laivų įgulas ar žygeivius.

GSA nurodė, kad sutrikimą nulėmė „techninis incidentas, susijęs su antžemine infrastruktūra“ – įrangos gedimas antžeminiuose valdymo centruose, rengiančiuose laiko ir orbitų apskaičiavimus palydovams.

Pradinė „Galileo“ naudojimo fazė, kurios metu teikiamos „bazinės paslaugos“, prasidėjo 2016 metų gruodį. Įrenginiai, naudojantys jos signalus, prireikus turėtų persijungti į GPS ar rusiškos sistemos „Glonass“ paslaugas.

Sistema, turinti daugiau kaip 10 mlrd. eurų biudžetą, kitais metais turi pradėti visapusiškai veikti visame pasaulyje, pasiūlydama civilinę, europietišką, itin tikslą alternatyvą JAV ir Rusijos kontroliuojamiems tinklams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)