Kaltinimai korupcija jau kainavo darbo vietą buvusiam „TeliaSonera“ grupės vadovui Larsui Nybergui ir visai šios grupės vadovų „grietinėlei“. Bet tokios atgailos nepakako: antikorupcinius įmonės veiklos tyrimus vykdo ir JAV Teisingumo departamentas, ir Švedijos prokurorai.

"TeliaSonera" generalinis direktorius Larsas Nybergas
L. Nybergą pakeitęs Johanas Dennelindas sakė, kad „TeliaSonera“ skyrė daug dėmesio, kad šios grupės įmonės Uzbekistane, Kazachstane, Tadžikistane, Azerbaidžane, Moldovoje, Gruzijoje ir Nepale būtų geriau valdomos.

„Esame tikri, kad kiti šias įmones galės sėkmingai vystyti toliau. Supantame, kad tai bus sudėtinga užduotis, kuri užtruks ilgą laiką. Šį procesą atliksime kiekvienoje rinkoje atskirai, nes kiekviena šalis ir veikla toje šalyje yra unikalioje situacijoje, tačiau turime tikslą ilgainiui pasitraukti iš viso regiono“, – sakė J. Dennelindas.

O tai reiškia, kad keletas didžiausių šio regiono mobiliojo ryšio operatorių – taip pat Kazachstano „Kcell“, Azerbaidžano „Azcell“ ir Tadžikistano „Tcell“, kuriam neseniai pradėjo vadovauti lietuvis Mindaugas Ubartas, pastatyti ant prekystalio.

Paklaustas, ar liks „Tcell“ vadovu, ar trauksis iš Eurazijos kartu su „TeliaSonera“, M. Ubartas DELFI atsakė: „Aš dirbu generaliniu „Tcell“ direktoriumi ir planuoju dirbti kol mano paslaugos ir kompetencijos bus reikalingos“.

2013 metais Švedijos teisininkų kontoros atliktas „TeliaSonera“ veiklos patikrinimas Uzbekistane atskleidė įtartinus bendrovės ryšius su Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo aplinka: vietiniai „TeliaSonera“ partneriai Uzbekistane bendradarbiavo su I. Karimovo dukterimi Gulnara Karimova.

Šio patikrinimo autoriai negalėjo nei patvirtinti, nei paneigti, kad „TeliaSonera“ kam nors būtų mokejusi kyšius. Vėliau „TeliaSonera“, įvertinusi savo įmonių veiklą kitose Eurazijos valstybėse, skelbė aptikusi panašių veiklos elementų, kaip Uzbekistane.

„TeliaSonera“ direktorių tarybos vadovė Marie Ehrling, šias pareigas pradėjusi eiti jau po svarbiausių vadovų pakeitimo, sakė: „Ditektorių taryba kruopščiai išanalizavo kas būtų geriausia mūsų akcininkams, įmonėms, darbuotojams bei klientams. Inicijavome „TeliaSonera“ veiklos mažinimo regione procesą, kad toliau efektyviai vykdytume savo strategiją“.

Pasitraukimo iš regiono terminų „TeliaSonera“ neatskleidžia, tačiau skelbia, kad ateityje veikla bus koncentruojama į Švediją ir kitas Europos šalis.

Po šio pranešimo „TeliaSonera“ akcijų vertė išaugo 3,4 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)