Dar prieš kelerius metus mergina specializavosi organinės chemijos srityje, o dabar yra vienos pirmaujančių pasaulyje lietuvių įkurtos FinTech įmonės – kriptovaliutų keityklos „SpectroCoin“ – pinigų plovimo prevencijos specialistė, rašoma pranešime žiniasklaidai. Inga teigia, kad FinTech sektorius Lietuvoje atveria labai daug galimybių smalsiems ir imliems žmonėms, kurie į šią sritį ateina dažnai nieko bendro neturėdami nei su IT, nei su finansais.

Kaip prasidėjo tavo kelionė į finansinių technologijų sektorių?

– Baigiau Kauno technologijos universitetą (KTU), kur įgijau chemijos inžinerijos specialybę. Man itin patiko organinė chemija, mokslai sekėsi gerai, tačiau supratau, kad tai vis tik ne man. Trumpam buvau įsidarbinusi pagal specialybę, tačiau vis kirbėjo noras išbandyti save kitur, įgauti naujų žinių ir patirčių, galbūt net ne Lietuvoje, o užsienyje.

Pradėjau tikslingai planuoti kelionę į Kanadą, kuri tuo metu atrodė kaip svajonių šalis. Po pusės metų dokumentų tvarkymo, taupymo, prasidėjo metus trukęs nuotykis Kanadoje. Kadangi išgyvenau tam tikrą savęs ieškojimo periodą, tolima ir kitakalbė aplinka atrodė kaip geras startas.

Kodėl būtent Kanada?

– Nuo pat vaikystės Kanada atrodė kaip nepasiekiama svajonių šalis – kuo daugiau apie ją skaičiau, tuo patraukliau man atrodė kelionė už Atlanto. Buvo minčių ir apie artimesnes šalis, tačiau jas greitai atmečiau, kadangi jau buvau nusivylusi „darbo imigranto“ patirtimi Anglijoje.

Kanadoje dirbau paprastus darbus – pradėjau nuo greito maisto užkandinės, bet ieškojau ir kitų pozicijų. Netrukus įsidarbinau kazino, kur dirbau iki kol teko palikti šalį dėl pasibaigusio vizos galiojimo laiko.

Kanadoje įgytą patirtį itin vertinu. Kanadoje „lubos yra aukštesnės“ – kitaip vertinamas kiekvienas darbuotojas ir jo indėlis į įmonės veiklą. Ten viskas atrodo daug paprasčiau, kadangi atsižvelgiama į santykius tarp žmonių, tavo paties norą tobulėti ir parodomus rezultatus. Išvažiavau ten daug nesitikėdama, tačiau parsivežiau didelį patirčių bagažą, išplėčiau savo pasaulėžiūrą ir supratau, kad toks aplinkos pakeitimas gali tapti geriausiu katalizatoriumi asmeniniam augimui.

Kas paskatino įsidarbinti FinTech bendrovėje?

– Dabar dirbdama čia, Lietuvoje, jaučiuosi, kad Kanadoje įgyta patirtis buvo stiprus postūmis ir tolimesnės karjeros pasirinkime. Sugrįžus į Lietuvą sulaukiau darbo pasiūlymų, susijusių su mano chemijos specialybe. Tačiau norėjosi iššūkių ir įsilieti į komandą, kuri taikytų inovatyvius sprendimus.

Iš sesės draugės sulaukusi pasiūlymo išbandyti save „SpectroCoin“ įmonėje kiek dvejojau, kadangi mano akys vis dar krypo į kitas pasaulio šalis. Vis dėlto nusprendžiau pabandyti ir dėl šio sprendimo nesigailiu.

Pradėjus domėtis kokia veikla užsiima įmonė, atsivėrė visiškai naujas ir nepažįstamas pasaulis. Kriptovaliutos, blockchain technologija ir idėja apie mokėjimus be sienų atrodė kaip perspektyvi sfera, kurios ir ieškojau. Po darbo pokalbio gavau pasiūlymą prisijungi prie klientų aptarnavimo komandos.

Kriptovaliutos, blockchain skamba tikrai nekasdieniškai. Ar ilgai teko mokytis naujos veiklos?

– Prisijungiau prie septynių žmonių kolektyvo. Pirmieji mėnesiai tapo tikru iššūkiau, kadangi neturėjau jokių žinių apie sferą, kurioje atsidūriau. Visgi, tai buvo kriptovaliutų keitykla, sąlyginai naujas reiškinys Lietuvoje, o tuo pačiu ir pasaulyje. Vyravo daug mitų, reikėjo daug ko išmokti ir tuo pačiu gebėti suteikti informaciją bei pagalbą klientams. Būdavo situacijų, kai paskambindavo ar parašydavo klientas, užduodavo sudėtingesnį klausimą, pavyzdžiui, kaip veikia blockchain, kas yra aplikacijų programavimo sąsaja, kaip ji veikia? Kartais atrodydavo, kad jis turi daugiau žinių už mane. Tai skatindavo sparčiau mokytis.

Tuo metu įmonė turėjo daugiau kaip porą šimtų tūkstančių klientų visame pasaulyje, sparčiai judėjo į priekį su paslaugų plėtra, todėl didėjo ir klientų ratas, ir susidomėjimas kriptovaliutomis. Dėl šių priežasčių pradėjo augti ir mūsų komanda, kurią papildė tiek vaikinai, tiek merginos. Greitai nebegalėjome tilpti tuometinėse patalpose, o vėliau apsiriboti tik vienu miestu.

Kodėl nusprendei tapti pinigų plovimo prevencijos specialiste? Kuo ši specialybė tave sudomino?

– Kai paslaugas pradėjome teikti platesniam klientų ratui, teko apmokyti naujuosius kolegas ir perimti vis daugiau svarbesnių užduočių. Į mano atsakomybių sąrašą pateko klientų tapatybės identifikavimas, operacijos susijusios su kriptopavedimais ir t. t. Savaime suprantama, pradėjau domėtis ir su šiomis užduotimis susisijusiai procesais, mokytis iš šią sritį puikiai išmanančių specialistų.

Darbo patirtis kriptorinkoje sudaro sąlygas atsižvelgti ne tik į tradicinėms valiutoms būdingus procesus, bet ir analizuoti bei stebėti žymiai sudėtingesnius reiškinius, susijusius su virtualiomis valiutomis, anonimiškumu internetinėje erdvėje ir kitais faktoriais. Įmonė laikosi griežtos politikos ir pasisako už saugius pinigų srautus, todėl imasi prevencinių priemonių. Natūralu, kad dėl to auga ir pinigų plovimo prevencijos specialistų poreikis. Juos įmonė tiek samdo iš išorės, tiek ugdo viduje, skatina rinktis sertifikuotas mokymo programas, leidžiančias įgyti didesnes kompetencijas.
Inga Valinskaitė

Kaip atrodo pinigų plovimo prevencijos specialisto diena?

– Kasdienės užduotys apima naujų ir esamų klientų ir jų atliekamų operacijų monitoringą, deramą patikrinimą, įtartinų pavedimų stebėseną, rizikos vertinimą, informacijos apie klientą rinkimą ir analizavimą. Esu atsakinga už atitikties skyrių ir čia dirbančių specialistų kasdieninius darbus, supažindinimą su finansinėmis sankcijomis, pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos procedūrų įgyvendinimu, naujausiomis gerosiomis praktikomis.

Džiaugiuosi, kad turime susikūrę vidinę sistemą, kuri padeda efektyviai vykdyti „Pažink savo klientą“ procesus, tokius kaip asmens tapatybės dokumentų kopijų tikrinamas, vaizdo skambučių atlikimas ir pan.

Kruopštumas ir atidumas – savybės, kurias išsiugdžiau dar studijuodama – labai praverčia šiame darbe. Kaip ir chemijos procesuose vykstančios reakcijos, taip ir pinigų plovimo prevencijos sritis yra kintanti, todėl taikomos prevencijos priemonės turi atsižvelgti į naujai atsirandančius faktorius. Čia reikalingas atidumas ir gebėjimas įvertinti kaip vienoje proceso vietoje padaryta klaida gali nulemti viso darbo rezultatą ar netinkamą įvertinimą.

Ar daug merginų dirba įmonėje?

– Mūsų įmonėje lyčių pasiskirstymas yra beveik tolygus. Nemanau, kad vis dar egzistuoja lyties dominavimas vienoje ar kitoje specifinėje srityje. Pavyzdžiui, yra nusistovėjusi tendencija, kad IT sritis priklauso vyrams, tačiau įmonėje dirbančios kolegės kuo puikiausiai programuoja, testuoja ir atlieka kitus IT darbus. Manau kiekviena inovatyvi įmonė turi ieškoti žmogaus, kuris gali sukurti pridėtinę vertę, nepaisant to, ar jis pabaigė IT, ar atėjo dirbti su psichologijos, italų kalbos ar net medicinos diplomu.

O kuo FinTech išsiskiria iš kitų, palyginus su tradiciniais finansai ar kitomis sritimis?

– Jeigu žmogus jaučia poreikį išmokti ką nors naujo, įdomaus ir perspektyvaus bei dirbti dinamišką darbą – tikriausiai nėra geresnės sferos, kaip FinTech. Čia pokyčiai vyksta kasdien, atsiranda naujos įmonės, nauji sprendimai, naujos technologijos, naujos reguliavimo taisyklės.

Asmeniškai mane motyvavo galimybė išmokti daug naujų ir įdomių dalykų iš skirtingą patirtį turinčių žmonių. Juk natūralu, kad atėjęs iš kitos sferos, naujoje stengiesi įrodyti ir sau, ir kitiems, kad gali daugiau. Tas noras, bent jau mane, ir skatina domėtis sritimi, kurioje dirbu, rodyti geriausius rezultatus bei prisidėti prie įmonės augimo. Dirbu čia jau kelerius metus, viduje jaučiu tikėjimą tiek savininkų, tiek verslo vizija.

Tiems ar toms, kurie nori atrasti save FinTech srityje, palinkėčiau nebijoti ir bandyti. Tik taip galima sužinoti, ar tau tai patiks. Daug geriau bandyti, o ne tiesiog gailėtis, kad kažkada nepabandei. Dirbdama šiame darbe aš atradau save – supratau, kad noriu daryti tai, ką darau, o ilgainiui tapti pavyzdžiu kitiems. Ir čia visiškai nesvarbu, kokios lyties esi – čia svarbiausias yra žmogaus noras išmokti naujų dalykų ir nuolatos tobulėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)