Tuo akivaizdžiai galėjo įsitikinti žurnalistai, kuriems "Bitės GSM" centrinėje būstinėje Vilniuje penktadienį demonstruotas EDGE ryšio veikimas. Naudojant tą technologiją buvo pasiektas stabilus 83 kilobitų per sekundę duomenų perdavimo greitis. GPRS aiškiai nusileido, nes šios technologijos greitis siekė tik 30 kbps.

Nuo šio penktadienio EDGE ryšiu jau galima naudotis Vilniaus centre. Iki Naujųjų metų EGGE bus prieinamas dešiniajame Vilniaus krante, Šiaurės miestelyje, iki kitų metų liepos - praktiškai visoje sostinėje. Iki kovo mėnesio toks duomenų perdavimas bus įmanomas Kauno senamiestyje, Laisvės alėjoje, Šilainiuose, liepos mėnesį - ir Klaipėdoje. "Bitės GSM" technikos departamento direktorius Ričardas Bražėnas teigė, kad pradiniai EDGE tinklo diegimo taškai parenkami tose vietose, kur gyvena ir dirba daugiausiai verslo klientų - potencialių tos paslaugos vartotojų.

Šiuo metu "Bitė GSM" turi 12 tūkst. 650 aktyvių GPRS vartotojų. Iš jų verslo klientai sudaro apie 75 proc. vartotojų, kurie persiunčia 90 proc. visų per GPRS perduodamų duomenų.

"Atskirai užsisakyti naujosios paslaugos nereikės. Tik reikia turėti ją palaikantį telefoną", - sakė "Bitės GSM" Verslo sprendimų grupės vadovas Liudvikas Andriulis.

Pasak jo, dalį EDGE funkcijų gali atlikti jau parduodami modeliai "Nokia 3200", kitą savaitę prekybos salonuose bus pristatytas daugiau galimybių suteiksiantis modelis "Nokia 6220".

"Bitės GSM" atstovai tikisi, kad ilgainiui klientai suvoks EDGE pranašumus ir vis daugiau naudosis tokiu duomenų perdavimu.

"Bitės GSM" atstovai nurodė, kad EDGE kainodara nesiskirs nuo GPRS.

R. Bražėnas informavo, kad perėjimui prie EDGE technologijos reikėjo atnaujinti tinklo programinę įrangą, taip pat būtina bazinėse stotyse įtaisyti modernesnės įrangos, kurią tiekia Švedijos ryšių įrangos gamintoja "Ericsson".

Šiemet "Bitė GSM" investuos apie 100 mln. Lt gerinti technologinę bazę ir kurti naujas paslaugas. Kaip ir ankstesniais metais, naujoms paslaugoms tenka apie trečdalį investicijų.

Didžiausias Lietuvoje mobiliojo ryšio operatorius "Omnitel" teigia turintis galimybes įdiegti EDGE ryšį, bet dar nėra apsisprendęs dėl to. "Stebime, kaip pasaulyje bus plėtojama EDGE technologija ir vadinamasis trečiosios kartos ryšys. Kol kas matome didesnės naudos iš GPRS technologijos, nes ji įdiegta visame mūsų tinkle ir palaikoma daugelio klientų naudojamų telefonų. Duomenų perdavimo greitis patenkina vartotojus", - sakė "Omnitel" atstovė spaudai Vanda Nekrašienė.

"Omnitel" kartu su "Motorola" jau beveik visame savo tinkle šį rudenį įdiegė tobulesnį GPRS ryšį - didesnių greičių CS3/CS4 duomenų perdavimo technologiją. Jos dėka klientai gali siųsti ir gauti duomenis 30-50 proc. greičiau nei iki šiol.

Lapkričio pabaigoje "Omnitel" turėjo 8000 aktyvių GPRS.

Iki šio naujos kartos paketinio duomenų perdavimo technologiją EDGE yra įdiegę pažangiausi pasaulio mobiliojo ryšio operatoriai JAV, Singapūre ir Honkonge. Testus savo tinkluose atlieka kai kurie operatoriai Europoje. "Bitė" ir "Ericsson" neturi žinių, kad senajame žemyne kas nors jau teiktų tokias komercines paslaugas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją