IFA parodoje galima buvo savo akimis įsitikinti, kaip atrodo OLED ir 4K raiškos technologijų sąjunga – LG ir „Panasonic“ televizorių ekranuose. Vaizdas juose tikrai pribloškiantis, mat 4K arba kitaip 3840x2160 taškų ekrano raiška vaizdui suteikia neįtikėtiną detalumą, tuo tarpu OLED technologija prideda anksčiau tik plazminiuose televizoriuose matytą kontrastą. Be to, OLED technologija yra daug taupesnė ir leidžia pagaminti ypač plonus TV ekranus – mažiau nei penkių milimetrų storio. Taip pat abi gamintojos akcentavo naujausią televizorių mados šauksmą – HDR (angl. high dynamic range) technologiją, kuri ženkliai pagerina ekrane rodomo vaizdo kontrastą ir spalvas. Nors HDR vaizdo turinys daug geriau atrodo tiek skystųjų kristalų (LCD), tiek OLED ekranuose, pastarieji laimi prieš LCD dėl savo galimybės atkurti gilią juodą spalvą.

Deja, didžiausias 4K raiškos ekranų minusas yra tokio detalumo turinio trūkumas – nors filmų ir serialų transliavimo paslaugos „Netflix“, „Amazon“ bei kai kurios televizijos po truputį pildo savo 4K kolekcijas, Lietuvoje tokiems ekranams pritaikyto turinio labai sunku gauti. Visgi reikalai nestovi vietoje – štai šioje IFA parodoje „Samsung“ pristatė pirmąjį „4K Blu-ray“ diskų leistuvą, o tai reiškia, kad netrukus pasirodys pirmieji filmai tokiuose diskuose.

„4K Blu-ray“ diskų leistuvas

LG 4K raiškos OLED televizorius pristatė šių metų pradžioje vykusioje CES 2015 parodoje, tuo tarpu „Panasonic“ tai buvo debiutas. Panašu, kad raiškos ir kontrasto sąjunga nebus pigi – abiejų gamintojų televizorių kainos turėtų prasidėti nuo 6000 eurų. Visgi pasižvalgius po parodą, atsirado vilties, kad kainos turėtų gan ženkliai kristi artimiausiais metais – 4K ir OLED ekranus čia demonstravo ir mažiau žinomos, bet tikrai didelės kompanijos. Pavyzdžiui, kinų „Hisense“ ar turkų „Vestel“ paviljonai savo dydžiu ir prabanga nedaug nusileido rinkos lyderių LG ar „Sony“ stendams, tad sveikos konkurencijos neturėtų trūkti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)