Kaip ir prieš tai buvusioji, ši operacinė sistema platinama išskirtinai internetu, o norintiems įsigyti oficialią fizinę kopiją teks šiek tiek palaukti. Tie kas įsigijo naują „Apple“ kompiuterį po birželio 11 d., operacinę sistemą galės parsisiųsti iš „Mac App Store“ nemokamai. O visiems kitiems atnaujinimas kainuos 20 JAV dolerių.

Prieš perkant patariama žvilgtelėti į turimo kompiuterio parametrus. Sparčiam operacinės darbui reikia bent 2 GB operatyviosios atminties, taip pat su atnaujinimu nėra suderinami kompiuteriai senesni nei 2008 m. (išskyrus 2007 m. „iMac“). Išankstiniai testai rodo, kad naujoji operacinė sistema dirba sparčiau nei prieš tai buvusi. Operacinę sistemą jau išbandę ekspertai juokais teigia, kad diegti „Apple“ atnaujintą operacinę, tai tas pats kas kiekvienais metais per Kalėdas gauti vis didesnę ir šaunesnę dovaną.

Grįžtant prie naujovių, jų – daugiau nei 200. Dauguma atnaujinimų „OS X Mountain Lion“ daro tik dar panašesnę į „Apple iOS“ operacinę sistemą skirtą „iPad“ ir „iPhone“ įrenginiams.

Štai trumpųjų žinučių programa „Messages“ pakeis iki tol buvusią „iChat“ ir leis keistis žinutėmis, nuotraukomis ar video įrašais. Jei pokalbį pradėjote telefone, akimirksniu jį galėsite pratęsti „iPad“ planšetėje ar kompiuteryje.

Iš mobiliųjų įrenginių į „Mac“ kompiuterius persikelia ir „Notification Center“ leidžiantis vienoje vietoje matyti visus sisteminius pranešimus; priminimus apie artėjančius kalendoriuje įrašytus įvykius ar gautus naujus laiškus; „Twitter“ ar „Facebook“ socialiniuose tinkluose atsiradusias žinutes ir t. t. „Notification Center“ taip pat leis itin paprastai atnaujinti savo „Facebook“ statusą neužsukant į socialinį tinklalapį, kaip ir parašyti žinutę „Twitter“ tinkle. Pilnavertė „Facebook“ integracija atsiras rugsėjo mėnesį.

Mėgstantys žaisti savo pasiektas rezultatais galės dalintis su draugais žaidimų centre, taip pat – žaisti kartu. Daliai žaidimų nebus svarbu, ar jūsų draugas žaidžia su „Mac“ kompiuteriu, ar „iPhone“ telefonu.

Gerokai patogiau bus galima dalintis ir turimais failais, nuotraukomis, ar „Safari“ interneto naršyklėje matomu tinklalapiu dėka „Built-in Sharing“.

Nauja saugumo sistema „Gatekeeper“ leis pasirinkti ar norite diegti programas tik iš saugių šaltinių, ar iš visur. „Apple“ pabrėžia, kad naujojoje operacinėje sistemoje skirtas dar didesnis dėmesys saugumui. IT gigantas nesenai pora kartų nukentėjo kai nepatyrę vartotojai, kenkėjiškai programai paprašius administratoriaus slaptažodžio – jį suvedė. „Gatekeeper“ saugos, kad „gudručiai“ nenukentėtų per savo žioplumą.

Jei namuose ar darbovietėje turite įsigiję „Apple TV“ priedėlį – jums labai pasisekė. „AirPlay Mirroring“ funkcija leis kompiuterio ekrane matomą vaizdą transliuoti tiesiai į televizorių. Tai turėtų itin išpopuliarėti biuruose, kur pristatymai rodomi televizoriaus ekrane, mat nebereikės kaskart prijunginėti laidų ar kilnoti kompiuterį iš vienos vietos į kitą.

Kita išskirtinė funkcija – „Power Nap“, leisianti diegti sistemos atnaujinimus, gauti elektroninį paštą ir t. t., kai jūsų kompiuteris miega. Užvėrėte nešiojamojo kompiuterio ekraną ir išskuodėte pietauti, grįžę rasite atsiųstus ir įdiegtus atnaujinimus, o el. pašto programoje iškart pamatysite gautus laiškus. Miegant taip pat bus daromos atsarginės kopijos, jei to pageidausite.

Žinoma, atnaujinimų yra dar daugiau, tačiau visų neišvardinsime. Pabaigai paminėsime smagią funkciją – dar ne SIRI, tačiau jei pageidausite, galėsite savo kompiuteriui balsu diktuoti renkamą tekstą. Bėda tik ta, kad lietuvių kalbos ten kol kas nėra. Tačiau jei rašote daug pavyzdžiui anglų kalba, „Dictation“ leis žymiai paspartinti darbą.