Statant naujos „Apple“ parduotuvės rūsį Madride, darbininkai aptiko prastos būklės sienas, kurios atliko Buen Sucesco ligoninės pamatų vaidmenį. Ši ligoninė nugriauta 1854 metais. Tačiau statybos stabdomos nebuvo, archeologai statybų teritorijos neokupavo – miesto valdžia kartu su amerikiečiais parengė planą, kuris leidžia parduotuvę ir toliau statyti netrukdomai.

2009 metais, statant nedidelę geležinkelio stotį visai greta dabartinės „Apple“ parduotuvės statybvietės, vystytojai atkapstė Buen Sucesco bažnyčios griuvėsius – ji buvo pastatyta XIV a. pradžioje. Statybininkai pamatų liekanų nenaikino ir jų neuždengė – jos buvo paliktos ten, kur ir surastos – dabar šioje stotyje į traukinius įlipantys ar išlipantys žmonės gali per stiklą apžiūrėti viduramžių statinio liekanas.

Tuo tarpu po „Apple“ parduotuve atsidursiantys Buen Sucesco ligoninės pamatai, skirtingai nei greta esantys taip pat vadintos bažnyčios pamatai, nebus rodomi visuomenei. Madrido paveldo departamentui vadovaujantis Jaime Ignacio Muñozas ataskaitoje teigė, kad miesto valdžia nurodė „Apple“ uždengti ligoninės pamatus ir statyti parduotuvę virš griuvėsių – iš esmės tokiu būdu pamatai lieka neprieinami, paslėpti rūsyje. Be to, miesto valdžia nurodė „Apple“ ant parduotuvės grindų subraižyti linijas, kurios parodytų, kur rūsyje yra viduramžius menančių pamatų liekanos.

Iš pradžių Madrido valdžia svarstė pareikalauti, kad „Apple“ grindų plokštes pagamintų iš stiklo ir leistų lankytojams pasigrožėti griuvėsiais, tačiau tokią mintį atmetė, mat „vizualiniu požiūriu griuvėsiai nekelia susidomėjimo“. „Tai tiesiog pamatai. Įdomesnė yra informacija, kurią jie teikia apie sienų formą“, - sakė J. I. Muñozas. Ant griuvėsių statoma „Apple“ parduotuvė duris atvers iki šių metų Kalėdų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)