Peilius prieš „Adobe“ dabar galanda ne šiaip vienas kitas programuotojas ar kompiuterių saugumo ekspertas, o vienos iš galingiausių bendrovių internete – „Mozilla“ ir „Facebook“, už kurių stovi visas legionas vartotojų, nepatenkintų, kad „Adobe Flash“ vis dar nėra „pakasti“. Ir jeigu esate vieni iš tų, kuriems „Adobe Flash“ kelia tik nemalonius jausmus (o jei nežinote, kodėl jausmai neturėtų būti malonūs – skaitykite toliau), instrukcijas šiai atgyvenai išnaikinti rasite straipsnio pabaigoje.

Kodėl „Adobe Flash“ turi mirti?

Viena svarbesnių priežasčių – ta, kad „Adobe Flash“ yra uždara sistema internete, kuriame judama link atvirų standartų. Be to, „Adobe Flash“ saugumo spragos yra vienas lengviausių būdų programišiams pasibrukti į kompiuterį ir prikrėsti jame (ar su juo) brangiai kainuojančių kiaulysčių, o „Adome“ leidžiami atnaujinimai nėra pakankamą saugumą užtikrinanti priemonė. Ir trečia, „Flash“ suryja milžiniškus kompiuterio išteklių kiekius tam, kad parodytu jums visai nepageidaujamą iššokančią reklamą, uždengiančią pusę ekrano.

Šią savaitę, aptikus naują „Flash“ pažeidžiamumų rinkinį, „Facebook“ kibernetinio saugumo vadovas Alexas Stamosas paragino paskelbti griežtą „Adobe Flash“ naudojimo pabaigos datą. O „Mozilla“ savo naršyklėje „Firefox“ apskritai išjungė „Adobe Flash“ Ir net „Google“ bando riboti „Adobe Flash“ naudojimą: praėjusį mėnesį paskelbta, kad būsimos „Chrome“ naršyklės versijos „išmaniai pristabdys“ tą su „Flash“ sukurtą turinį, kuris nėra neatsiejama svetainės naudojimo patirties dalis (t. y., video reklamas).

Bet vien šios priemonės dar nereiškia, kad jau galima skaptuoti „Adobe Flash“ antkapį. Štai „Facebook“ naudoja „Flash“ savo vaizdo įrašų rodymui kai kuriose naršyklėse, o antradienį, pasirodžius atnaujinimui, kuris užlopė šviežiausias „Flash“ spragas, atlėgo ir „Mozilla“ pyktis – ši technologija vėl palaikoma „Firefox“ naršyklėse. Tačiau akivaizdu: iš „Adobe Flash“ bėdos daugiau nei naudos. Ir jau gana ilgą laiką.

Tam tikras burbėjimas prieš „Flash“ technologijų bendruomenėje buvo girdimas jau gana ilgą laiką – buvo įsteigtas netgi „Occupy Flash“ judėjimas, kurio tikslas buvo nurodytas labai aiškiai, nors ir nuobodokai: „Paraginti pasaulį pašalinti „Flash Player“ įskiepį iš savo kompiuterių naršyklių“. Įdomu tai, kad raginimo išnaikinti „Flash“ pradininkas buvo velionis Steve'as Jobsas, 2010 metų balandį paviešinęs garsų atvirą laišką, paaiškinantį, dėl ko jis „Adobe Flash“ nė iš tolo neprileis prie jokių „Apple“ mobiliųjų įrenginių. Daugiausiai susirūpinimų jam kėlė jau minėtas sistemos uždarumas, nesaugumas ir poveikis akumuliatoriaus darbo laikui.

Praėjus daugiau nei penkeriems metams „Flash“ pozicija nedaug tepasikeitė – šiuo įskiepiu vis dar naudojasi begalė interneto turinio kūrėjų, todėl atitinkamai juo priversti naudotis ir paprasti internautai. O susirūpinimas dėl saugumo tik didėja. Pavyzdžiui, saugumo spraga, dėl kurios „Mozilla“ blokavo „Flash“ veikimą savo naršyklėje, buvo jau trečia tą savaitę! Nors, tiesa, tenka pripažinti, kibernetinio saugumo požiūriu savaitė nebuvo eilinė – nutekėjo duomenys iš prieštaringai vertinamos kibernetinio saugumo bendrovės „Hacking Team“, kuri žinojo apie kelias saugumo spragas, tačiau tylėjo, o informaciją apie kibernetinį saugumą pardavinėjo įvairioms vyriausybinėms saugumo ir žvalgybos agentūroms – ir nebūtinai geros reputacijos.

Patys bendrovės „Adobe“ nebuvo labai linkę bendrauti su „Wired“ žurnalistais – paklausus, kodėl jų produkte tiek daug saugumo skylių, parodė į bendrovės viešą pareiškimą, jog skylės užlopytos. O apie saugumo situaciją apskritai jie sakė:

„Flash Player“ yra viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių programų, todėl ji yra populiarus piktavalių programišių taikinys. Aktyviai stengiamės pagerinti „Flash Player“ saugumą, ir, kaip parodyta šiuo atveju, operatyviai šaliname visas problemas, kai tik jos atrandamos“.

Tačiau kad ir kaip aktyviai „Adobe“ bešalintų „Flash Player“ saugumo problemas, to, atrodo, nepakanka. Ir paskutinis bėdų proveržis yra tik vienas lašas visame vandenyne „Flash“ saugumo spragų ir spragelių, kurios buvo atrandamos jau daugelį metų. „Flash“ silpnybių išnaudojimui netgi sukurti specialūs „programišiaus rinkinukai“ - ir veikė jie labai sėkmingai. O apie „Flash“ saugumo spragas, kurios piktavaliams programišiams tampa žinomomis pirmiau nei patiems „Flash“ kūrėjams (vadinamas „Zero-day“ spragomis), pranešama taip reguliariai, kad tai nelabai ką ir tebestebina.

„Flash Player“ yra labai įdomus taikinys programišiams, nes jis yra bemaž visuose kompiuteriuose ir veikia visose pagrindinėse naršyklėse. Be Zero-day spragų, daugelis paprastų vartotojų naudojasi neatnaujintomis „Flash“ versijomis, kas paaiškina, dėl ko pirmas programišių rinkinių kūrėjų taikinys yra „Flash“, – sakė kibernetinio saugumo bendrovės „Malwarebytes“ vyr. saugumo specialistas Jérôme'as Segura.

Ir tai labai svarbu: tai, kad „Adobe“ įskiepio atnaujinimą išleido, dar nereiškia, kad jis akimirksniu atsiranda kiekvieno vartotojo kompiuteryje.

J. Segura taip pat yra „Flash“ atsisakymo šalininkas. „Šiuo momentu tai būtų pats atsakingiausias žingsnis. Bet taip pat manau, kad jis gali būti trumparegiškas. Juk visi piktybiniai programišiai gali pereiti prie kito taikinio“.

O kol „Flash Player“ naudojimas nėra išjungtas iš turinio kūrėjų pusės, iniciatyvos galite imtis patys.

Kaip atsisakyti „Flash“

Pradėkite nuo motyvacijos. Galite tai padaryti! Beveik neabejotina, kad jūsų telefone „Flash“ jau nebėra: po S. Jobso pareiškimo „iPhone“ ir „iPad“ kuo puikiausiai apsieina be „Flash“. Nuo 2012 metų „Flash“ tapo nepageidaujamais ir „Android“ įrenginiuose. Tiesa, „Adobe AIR“ suteikia galimybę „iOS“ ir „Android“ įrenginiuose rodyti „Flash“ turinį, bet kalba eina apie „Flash Player“ įskiepį.

Kai tik atsirado „iPhone“ telefonai, „Flash“ neturėjimas kėlė šiokių tokių nepatogumų. Kai kurios svetainės nebuvo atvaizduojamos korektiškai, neveikė kai kurie vaizdo įrašai. Bet šiandien mobiliajam įrenginiui pritaikytos svetainės, kuri nesikrautų dėl to, kad telefonas nepalaiko „Flash Player“, nė su žiburiu nerasite.

Ir vis dažniau tą patį galima pasakyti apie įprastinių kompiuterių naudojimą: iš dalies taip yra dėl to, kad pamažu į technologijų pasaulį skverbiasi HTML5 – atviras standartas, kuris plačiai naudojimas ir vaizdo įrašų atvaizdavimui. Štai nuo sausio „Youtube“ pagal nutylėjimą savo įrašus rodo per HTML5. Žaidimų mėgėjams „Flash“ taip pat reikia vis mažiau: populiariausio pasaulyje žaidimų variklio „Unity“ kūrėjai bet kokias sąsajas su „Flash“ nutraukė 2013 metais.

Bet iki šiol egzistuoja keletas „Flash Player“ tvirtovių, iš kurių šios atgyvenos dar nepavyko išrūkyti. Pavyzdžiui, „Flash Player“ naudojamas „Amazon Instant Video“ rodymui per „Chrome“ naršyklę (kitose populiariausiose naršyklėse šie įrašai rodomi per „Microsoft Silverlight“) ir daugybėje iššokančių reklaminių vaizdo įrašų. Bet tai yra ta interneto turinio dalis, kurios arba ilgą laiką nesutiksite, arba, jei nepamatysite, tai tikrai nepasigesite. Taigi, išvada: „Adobe Flash“ dominavimo laikai baigėsi ir jei šio įskiepio atsikratysite – tikrai nenukentėsite.

Taigi, o dabar instrukcijos, suskirstytos pagal naršykles.

„Chrome“: paieškos laukelyje įrašykite chrome://plugins, pavažiuokite žemyn iki „Adobe Flash Player“ ir paspauskite „Disable“.

„Safari“: Eikite į „Safari“ > „Preferences“. Paspauskite pelės mygtuką ties „Security“. Spauskite „Manage Website Settings“. Spauskite „Adobe Flash Player“. Nusileidžiančiame meniu suraskite punktą „When visiting other websites“ ir paspauskite „Block“.

„Firefox“: viršutinėje dešinėje naršyklės lango dalyje suraskite mėsainio piktogramą. Pasirinkite „Add-ons“. Kairiame stulpelyje paspauskite ties punktu „Plugins“. Ir ties „Shockwave Flash“ esančiame nusileidžiančiame meniu pasirinkite „Never Activate“.

Internet Explorer“: ekrano viršutiniame dešiniame kampe suraskite krumpliaračio piktogramą. Paspauskite „Internet Options“. Paspauskite „Programs“. Paspauskite „Manage add-ons“. Paspauskite „Shockwave Flash Client“. Apatiniame dešiniame kampe pamatysite mygtuką „Disable“ – paspauskite jį.

Štai ir viskas! Panašų rezultatą galima gauti „Adobe Flash“ visiškai pašalinant iš kompiuterio, bet laikantis šių instrukcijų efektas bus lygiai toks pats, o jei visgi nutiks taip, kad dėl kažkokių priežasčių „Flash“ prireiks, sutaupysite sau šiek tiek laiko ir nereikės kartoti įdiegimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)