Maždaug į šį – verslo kompiuterių – segmentą ir taikosi „Acer Aspire S7-393“ nešiojamieji kompiuteriai: elegantiški, lengvučiai (1,3 kg), su puikiais akumuliatoriais ir ekranais. Ir trūkumais, kurie į akį krenta nebent tada, kai kompiuterį bandoma panaudoti ne pagal pagrindinę jo paskirtį.

Visų pirma apie išvaizdą. Balto plastiko dugnas, aliuminio vidus ir stiklo viršus sudaro puikiai subalansuoto korpuso įvaizdį: plastikas, mažiau laidus šilumai, apsaugo kojas nuo kaitimo kai dirbama pasidėjus kompiuterį ant kelių (nors gal to net nereikia – stipriai įkaitinti šio gražuolio nepavyko net bandant žaisti grafikos požiūriu sudėtingus žaidimus), aliuminis, į kurį remiasi rankos dirbant kompiuteriu, yra lengvai nuvalomas ir malonus liesti, ant balto stiklo nugarėlės, kuri taip pat labai lengvai valosi, smulkūs nešvarumai praktiškai nesimato – kompiuterio išvaizda palieka tikrai neblogą, puikiai apgalvoto ir į aiškų vartotojų segmentą nukreipto gaminio įspūdį. Be to, nugarėlė apsaugota 3 kartos „Gorilla Glass“ sluoksniu – tai reiškia, kad kompiuteris solidžiai turėtų atrodyti tikrai ilgą laiką.

O kur dar kompiuterio pakuotėje esantis pilkas segtuvas kompiuteriui – nors oda ir dirbtinė, bet labai švelni ir išvaizdi. Tiesa, nežinia kaip greitai prarastų prekinę išvaizdą.

Laikas kompiuterį atversti. Tą galima nesunkiai padaryti viena ranka. Lankstai judinimui priešinasi lygiai tiek kiek reikia – ekranas savaime nesivarto, bet padėčiai pakeisti vienos rankos pilnai pakanka, kompiuterio apatinė dalis vartant ekraną nejuda. Tiesa, „užgriebti“ briauną pirštu gana sudėtinga – keliais milimetrais padidinta viršutinė ekrano dalis suteiktų kiek daugiau patogumo kai viena ranka užimta.

Klaviatūra yra ta „Aspire S7“ dalis, kuriai priekaištų turėtų tekti daugiausiai. Žinoma, šiuo atveju galbūt veikia subjektyvus požiūris – renkantis kompiuterį redaktoriaus darbui vienas pagrindinių reikalavimų buvo patogi pilnavertė klaviatūra, prie kurios pripratus visos kitos atrodo prastos. Na bet pabandysiu kuo objektyviau: kai kompiuterio ekranas yra vos 13,3 colių įstrižainės, svajoti apie skaitinę klaviatūrą (angl. numpad) būtų tiesiog naivu. Už tai F klavišų liniją sujungti su skaičių klavišais atrodo tikrai sunkiai pateisinamas sprendimas: lietuviams, pratusiems specifinius mūsų kalbos simbolius rašyti būtent skaičių eilutės klavišais, „Aspire S7“ klaviatūroje jie atlieka net ne tris (skaičių, specialiųjų simbolių ir lietuviškų simbolių rašymo), bet keturias funkcijas. Dėl to darosi sudėtinga išgauti iš kiekvieno atskiro klavišo reikiamą komandą ir krenta darbo produktyvumas. Bent jau pačioje naudojimosi kompiuteriu pradžioje. Vėliau prie šio trūkumo galbūt įmanoma ir priprasti. Bet apskritai susidaro įspūdis, kad „Acer“ inžinieriai nesistengė išnaudoti viso horizontalaus kompiuterio paviršiaus ploto ir nuėjo funkcionalumui nepadedančio minimalizmo keliu.

Lietimui jautrus takelis, kaip ir galima tikėtis iš šio kainų spektro produkto – nepriekaištingas. Tiesa, jo išjungimas „paslėptas“ kažkur klaviatūroje, o ne intuityviai įtaisytas pačiame takelio kampe. Bet tai vėl galima „nurašyti“ kaip priekabiavimą žmogaus, kuriam svarbu kaip greitai kas nors kompiuteriu padaroma, o ne kaip jis atrodo. Na, bet už tai klavišai yra su „pašvietimu“. Kitaip tariant, kompiuteris tinkamas darbui ir kai aplink yra aklinai tamsu.

Kita „Aspire S7“ savybė, galinti labai stipriai sudominti žmones, kuriems darbo metu tenka daryti pristatymus individualiems klientams ar verslo partneriams – lietimui jautrus ekranas. Visai smagu skaidres demonstruoti braukant per ekraną pirštu arba aktyvuojant interaktyvius elementus lietimu, o ne spaudant klaviatūros ar pelės mygtukus. Kaip bebūtų keista, ekranas (blizgiu paviršiumi) net ir jį čiupinėjant nėra labai teplus.

Jungčių kiekis kaip tokio dydžio kompiuteryje yra nei išskirtinai džiuginantis, nei labai nuviliantis – abiejose briaunose yra po vieną USB 3.0 jungtį, kairėje dar yra lizdas atminties kortelėms, įjungimo/išjungimo mygtukas ir kroviklio lizdas, dešinėje – HDMI ausinių ir specialus adapterio lizdas. Adapteris, esantis standartinėje kompiuterio komplektacijoje, jungčių kiekį išplečia viena papildoma USB jungtimi, „Ethernet“ ir VGA jungtimi. Tikrai neblogai.

Ekranas, kaip jau minėta, 13,3 colių įstrižainės, IPS technologijos, „Quad HD“ (2560 x 1440 taškų) raiškos. Vaizdo matymo kampas – puikus, spalvų iškraipymo ir vaizdo blyškimo ar tamsėjimo iš esmės nesimato net žiūrint visiškai iš šono, viršaus ar apačios.

Bandytas kompiuteris buvo su „Broadwell“ architektūros „Intel Core i7-5500“ 2 branduolių, 2,4 GHz dažnio procesoriumi, 8GB darbinės atminties ir 256 GB SSD duomenų kaupikliu, taigi, pajėgumo tipinėms darbo užduotims jis turi daugiau nei pakankamai, kaupiklio talpa pilnai pakankama, jeigu į galvą nešauna mintis prisirašyti filmų, muzikos ar žaidimų, o tai, kad naudojamas SSD kaupiklis reiškia, kad praktiškai visos operacijos – kompiuterio užsikrovimas, programų įsijungimas ir panašiai – daugeliu atveju vyksta žaibiškai. Tiesa, su šiokia tokia išimtimi.

Išimties priežastis yra integruota vaizdo plokštė „Intel HD Graphics 5500“. Ne pats blogiausias variantas, bet apie rimtesnius žaidimus tokiame kompiuteryje geriau negalvoti – jie jeigu ir veiks, tai galvos skausmo kels daugiau nei džiaugsmo. Nors jeigu „svarbu, kad tik veiktų“, tai iš bėdos „Aspire S7“ tiks ir žaidimams.

Akumuliatorius šiame kompiuteryje yra puikus – „ištempti“ pilną darbo dieną jam didelių sunkumų nekelia: kompiuteris po pilno akumuliatoriaus įkrovimo gali veikti 8-9 valandas, nustačius automatinį ekrano šviesumo parinkimą ir neatliekant kokių nors sudėtingų užduočių (pvz., grafinių vaizdų apdorojimo).

Tiesa, vienintelis Lietuvos interneto parduotuvėse matytas „Aspire S7“ modelis, kurį šiuo metu galima įsigyti, yra kitokių, kiek kuklesnių charakteristikų: procesorius „Intel Core i5“, 2,2 GHz dažnio, SSD kaupiklio talpa – tik 128 GB (o tai jau yra smarkiai mažokai). Kitos charakteristikos identiškos bandytajam.

Kaina oficialioje „Acer“ parduotuvėje – 1400 eurų. Beveik identiškų specifikacijų kompiuterių sąraše pagal kainą jis tikrai nėra patraukliausias: kai kurie konkurentų kompiuteriai (su paprastu, ne lietimui jautriu ekranu) yra pigesni net tuomet, kai juose būna 256 GB SSD kaupiklis (ir atskira F klavišų eilutė), todėl vertinant grynai per komponentų ir kainos santykio prizmę šį gaminį rekomenduoti sunku. Bet jeigu balta kompiuterio spalva ir lietimui jautrus ekranas yra svarbu, tuomet nieko, prilygstančio „Acer Aspire S7“ nerasite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)