Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad vis dėlto apsauga turėtų prasidėti nuo tinkamų programinių sprendimų. Saugumo ekspertai rekomenduoja naudoti patikimas ir pažangias antivirusines programas, kurios reguliariai būtų atnaujinamos ir naudotų aktualią virusų parašų duomenų bazę. Kompiuterio ar kito interneto įrenginio naudotojas turėtų užtikrinti interneto ryšį šiems programos atnaujinimams sudiegti. Taip pat patariama naudoti ugniasienę.

Itin svarbu reguliariai atlikti kompiuterio nuskaitymą nuo virusų ir kenkėjiškų programų. Apsaugos sprendimai leidžia šiuos nuskaitymus atlikti norimu metu arba juos suplanuoti iš anksto. Ypač patartina kompiuterį nuskaityti dažniau, jei esate pažengęs vartotojas ir diegiate daug ir įvairios programinės įrangos.

Interneto vartotojai turėtų praktikuoti saugų naršymą internete: apriboti prieigą prie įtartinų svetainių, ypač jei kompiuteriu naudojasi vaikai ar keli vartotojai.

Saugumo ekspertai pataria naudoti sudėtingus slaptažodžius ir jais nesidalinti su kitais vartotojais, bei nesaugoti jų lengvai pasiekiamose vietose: užrašyti ant lapelio ir padėti prie kompiuterio – nelabai gera mintis.

Taip pat patariama atsargiau tikrinti elektroninius laiškus nuo nežinomų siuntėjų. Prieš atidarant ar atsisiunčiant el. laiške prisegtus failus, verta juos nuskanuoti nuo virusų. Neaptarinėkite svarbios informacijos el. laiškais ar skambučiais, jei abejojate su jumis bendrajančio žmogaus tapatybe. Atminkite, dauguma finansinių institucijų niekada neprašo atsiųsti svarbios informacijos el. paštu.

Pasak ESET saugumo ekspertų, vartotojai turėtų vengti spausti ant iššokančių pranešimų, nes jie dažnai gali slėpti kenkėjiškus tikslus. Rekomenduojama paprasčiausiai blokuoti tokius iššokančius pranešimus. „Nors ne visi iššokantys langai yra kenkėjiški, dalis jų gali slėpti sukčiavimo atakas ar virusų atsisiuntimą. Net spaudžiant tokio lango uždarymo mygtuką, galima atsisiųsti kenkėją – patariama iššokančius langus uždarinėti Alt+F4 kombinacija klaviatūroje arba naudojantis „Task Manager“, – pataria ESET saugumo sprendimus platinančios įmonės „Baltimax“ saugumo ekspertas Deividas Švėgžda.

Vartotojams patariama susikurti svarbių duomenų atsargines kopijas. Kenkėjiškų programų atakos dažnai daro įtaką operacinės sistemos veikimui ir gali sugadinti svarbius duomenis, todėl svarbu reguliariai daryti atsargines duomenų kopijas į išorinius įrenginius, kaip išorinis standusis diskas.

Jei nesate patyręs kompiuterio naudotojas, nekeiskite numatytųjų nustatymų, nes galite kelti riziką savo kompiuteriui. Itin svarbu laiku diegti operacinės sistemos ir programų saugumo spragas taisančius naujinimus. Programinės įrangos kūrėjai nuolat tikrina savo programose galimas saugumo spragas ir išleidžia specialius naujinimus, užkertančius kelią potencialioms grėsmėms. Jei naudojate „Windows“ operacinę sistemą, galite nustatyti automatinius naujinimus iš „Microsoft“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)