Kartais tam, kad galėtum pasakyti ar telefonas tikrai geras, reikia palaukti: programinės įrangos atnaujinimai ištaiso kritines klaidas ir prideda tam tikrų funkcijų, kuriomis pirmieji vartotojai negali pasidžiaugti.

Taip, naujieji telefonai yra galingi, greiti ir su puikia kamera. Tie kas norėjo, jau įsigyjo, tie kurie vis dar laukia, kalėdinis laikotarpis yra tam puikus metas – pirkti arba dovanoti.

„iPhone 11” šiuo metu galima įsigyti nuo 819 eur, „iPhone 11 Pro“ nuo 1179 eur, o „iPhone 11 Pro Max“ nuo 1279 eur.

iPhone 11

Lengvai susibraižantis ekranas

Trumpai aptarsime ir telefonų specifikacijas. Tikriausiai „iPhone 11” yra tas „Apple“ išmanusis, kurį be jokių abejonių galima siūlyti įsigyti kone visiems (jei tik pagal finansinę situaciją toks pirkinys „įkandamas“).

Tai „Apple“ pigiausias šių metų išmanusis, kurį drąsiai galima vadinti „iPhone XR“ geresniu variantu. Specifikacijos yra labai panašios: abu įrenginiai yra identiškų matmenų bei turi vienodą 6.1 colių įstrižainės ekraną, dydis bei išvaizda taip pat nepasikeitė (aišku, naujasis „iPhone 11” turi dvi kameras, o ne vieną kaip „iPhone XR“).

iPhone 11 Pro Max

Tačiau yra svarbių skirtumų: vietoj praeitų metų „A12 Bionic“ „iPhone 11“ modelyje jau rasime naujesnę versiją pažymėtą skaičiumi 13. Praktiškai tai reiškia, kad išmanusis veikia sparčiau. Taip pat „iPhone 11“ turi efektyvesnę bateriją, kuri pasižymi valanda didesniu autonominio veikimo laiku. Ar šis teiginys yra teisingas – sunku pasakyti. Bet labai svarbu atsiminti, kad „iPhone XR“ ir taip turėjo ilgiausiai veikiančią bateriją iš visų „iPhone“, tad tikėtina, jog „iPhone 11” veiks dar ilgiau.

Tai tikrai puikus išmanusis, kuriuo lengva ir patogu naudotis. Tačiau visi trys nauji „iPhone“ turi vieną labai nemalonų ir erzinantį trūkumą: nesvarbu kaip saugosite telefono ekraną – jis vis tiek susibraižys. Užteko telefoną įsidėti į džinsų kišenę ir ekranas jau turėjo gana aiškiai pastebimą įbrėžimą. Sunku prisiminti, kad kokio nors kito telefono ekranas taip lengvai susibraižytų. Tad jei pirksime „iPhone 11”, „iPhone 11 Pro”, „iPhone 11 Pro Max” – kartu iškart pirkite ir apsauginę ekrano plėvelę, ir įdėklą.

iPhone 11 Pro Max

Trijų kamerų kokybė gera, bet ne geriausia

O dabar pereikime prie svarbiausios dalies – telefonų kamerų kokybės. Ją įvertins DELFI operatorius R. Narmontas:

„iPhone“ kamera yra viena populiariausių ir dažniausiai sutinkamų socialiniuose tinkluose. Šiais metais su naujais modeliais prisijungia prie trijų kamerų turinčių telefonų klubo. Tai jau nieko nestebina, nes kiti jau yra pasiūlę ir daugiau. „Apple“ neskuba su naujovėmis, bet pasiūlo išbaigta ir kokybišką rezultatą. Tačiau tituluoti geriausiai fotografuojančiu išmaniuoju sunku. „DxOmark“ specialistai naujausiam „iPhone 11 Pro Max“ modeliui skyrė 117 balų įvertinimą, o tai tik trečia vieta. Aukščiau puikuojasi „Huawei Mate 30 Pro“ ir „Xiaomi Mi Note 10“.

iPhone 11 ir iPhone 11 Pro Max

Man asmeniškai, abiejų bandytų modelių „iPhone 11“ ir „iPhone 11 Pro Max“ kamerų rezultatas patiko. Tačiau esu didesnis „Android“ šalininkas nei „iOS“. Tiesiog man ji priimtinesnė ir lankstesnė, o visi „Android“ flagmanai turi rankinius kameros nustatymus, kas leidžia pasiekti geresnį rezultatą. Didžiausi ačiau skirtumai tarp flagmanų yra išnykę, galutinis rezultatas visų pakankamai vienodas. Sakyčiau, net vidutinės klasės išmanieji puikiai fotografuoja dienos metu.

Nors kiti gamintojai vis didina pikselių skaičių, „Apple“ pasilieka prie 12MP ir jų tikrai pakanka ne tik kasdieniam naudojimui, bet ir mažai kuo nusileidžia daugiau pikselių turintiems išmaniesiems. Svarbu ne tik pikseliai, bet ir sensoriaus dydis bei procesinis apdorojimas. Neslėpsiu, labai smalsu išbandyti „Xiaomi Mi Note 10“ su 108MP prieš „iPhone“ siūlomus 12MP. Teks šiek tiek palaukti.

iPhone 11 ir iPhone 11 Pro Max

Trys 12MP kameros „iPhone Pro“ modeliuose (standartinė, teleobjektyvo ir itin plataus kampo) bei dvi 12MP „iPhone 11” telefone. Mano nuomone, šiuolaikinis flagmanas privalo turėti ir optinį priartinimą, ir itin platų kampą. Jei galvojate, kad jums to nereikia – klystate. Išbandžius, norisi turėti universaliausia kamerą.

Man labai patiko abiejų telefonų nuotraukų kokybė, bet jei man reikėtų rinktis, tai be abejonės imčiau „iPhone 11 Pro Max“. Priartinimą naudoju labai dažnai, o itin platus kampas kasdieninę fotografiją pakelia į kitą lygį. Gaila, kad optinis priartinimas tik du kartai.

Skaitmeniniu būdų galima tai daryti iki 10 kartų, bet to nerekomenduočiau, nebent jums kokybė nesvarbi. Tai, ką pasiūlė „Huawei“ verta pagirų ir dėmesio. Maksimalus priartinimas iki 50 kartų. Kokybė nėra įspūdinga, bet priartinus iki 10 kartų detalumas kur kas geresnis nei visų mano bandytų. Naktinė fotografija taip pat vis dar geriausia „Huawei“ flagmanuose. „Huawei P30 Pro“ išmanusis – pirmasis, kuriuo pavyko puikiai užfiksuoti pilnatį.

Naujųjų „iPhone“ nuotraukų kokybė išties puiki, tik kartais man užkliuvo per daug geltonos spalvos kai kuriuose nuotraukose. Ypač fotografuojant portretus. Norint sukurti efektingesnį gylio efektą, su kai kuriais flagmanais tai galima daryti portreto režimu. Deja, naujaisiais su „iPhone“ modeliais rezultatas klaikus. Įrenginius testavau prekybos pradžioje, tai gal šią problemą „Apple“ išsprendė.

Fotofrafuota iPhone 11 telefonu

Pagaliau atsirado „Night Mode“ tik jis dar reikalauja patobulinimo. Iš pradžių šiek tiek nuvylė, bet supratus kaip veikia naktinis režimas, rezultatas buvo kur kas geresnis. Telefono kamera pati supranta, kai yra tamsu ir tuomet įsijungia papildoma nakties režimo ikonėlė. Išlaikymas priklauso nuo tamsumo, bet tai galima rankiniu būdų prailginti. Maksimaliai man pavyko padidinti iki 10 sekundžių, tačiau trikojis tokiu atveju privalomas. Galėtų būti tiesiog atskiras nakties režimo pasirinkimas kaip video ar portreto režimas.

Geriausias vaizdo stabilizavimas telefone

Jei nuotraukų kokybė lygiuojasi su kitais flagmanais, tai video kokybė naujaisiais „iPhone 11“ viena geriausių, o stabilumas tiesiog stulbinantis. Ir tai veikia nepriklausomai kuo kokybės pasirinkimo. Jei „Android“ išmaniuosiuose stabilumas veikia filmuojant FullHD ar 4K raiška 30 kadrų per sekundę, tai pasirinkus maksimalią 4K 60 kadrų per sekundę raišką, stabilumas dingsta. Tai filmuodamas tiek „iPhone 11”, tiek „iPhone 11 Pro Max” pamiršau trikojį ir stabilizatorių.

iPhone 11 Pro Max

Verta pastebėti, kad pradėjus naudotis šiais telefonais nustatymuose yra parinkta „High Efficiency“ formatas ir tai gali sukelti nepatogumų, jei vėliau norėsite redaguoti video su „Windows“ kompiuteriais. Šis formatas vis labiau plinta, nes naudoja H.265 video kodeką, kuris užima šiek tiek mažiau vietos. Įprastas, visiems operacinėms sistemoms prieinamas filmavimo formatas išlieka H.264, tačiau maksimali raiška, kuria gali filmuoti „iPhone 11” tuomet yra 4K 30 kadrų per sekundę. Jei norite 60 kadrų per sekundę, kad vaizdas atrodytų tolygesnis ir norėsite vėliau šiek tiek sulėtinti, tuomet tai galėsite daryti tik naujuoju formatu. Jei nufilmavus video palyginimą išnaudojau 60GB vietos, tai konvertavus į tinkamą formatą norint sumontuoti „Windows“ kompiuteriu filmuota medžiaga padidėjo iki 600GB.

iPhone 11 Pro Max

Palyginimui pasirinkau ne kito gamintojo flagmaną, o profesionalią kino kamerą „Arri Alexa Mini“. Skirtumai labai aiškūs - išmanieji telefonai prideda spalvų, kontrasto ir nevisada galutinis rezultatas man priimtinas. Filmuojant kino komera situacija visai kita. Spalvas koreguoji montuodamas ir tai didelis privalumas. Rezultatą galit pagylinti patys. Kiekvienas kuriame savo gyvenimo filmą ir išmaniųjų telefonų kameros su metais vis labiau stebina.

Kas man užkliuvo, tai spalvų balansas. Ypač filmuojant. Kai darydavau panoramą telefonu, tai nuo geltonos pereidavo į mėlyną arba atvirkščiai. Manau, kad to neturėtų būti viename iš brangiausių modelių. Taip pat, naudojant itin plataus kampo kamera, šonuose matydavosi išplaukęs fonas. Telefonu naudojausi tik pasirodžius prekyboje, todėl su atnaujinimais pagerina kameros veikimą. Negalėjau išbandyti ir pristatymo metu išreklamuotos „Deep Fusion“ funkcijos, todėl nevisada yra gerai įsigyti išmanųjį tik pasirodžius.

Nepaisant kelių trūkumų, šiai dienai naujieji „iPhone“ gali pasiūlyti geriausią video kokybę išmaniuoju telefonu.

Filmai ir žaidimai už mėnesio prenumeratą

Visiems įsigijusiems naujausius modelius, ne tik išmaniuosius telefonus, bet ir „iPad“, kompanija dovanoja „AppletTV+“ metinę prenumeratą nemokamai. Vėliau, jei patiks ir siūlomas turinys tenkins, kas mėnesį kainuos 4.99 eurus ir tai pakankamai pigu lyginant su kitomis platformomis (Netflix, HBO). Negana to, galite žiūrėti su kitais šeimos nariais ir pasidalinti šia prenumerata. Tiesa, vienintelis trūkumas yra tai, kad nemokamo turinio yra labai mažai, vos keli serialai. Artimiausiu metu pasirodys daugiau filmų, tačiau lygintis su rinkoje jau esančiomis platformomis šiuo metu tikrai per anksti.

AppleTv+

Taip pat gera naujiena žaidimų mėgėjams. Šį rudenį pasirodė „Arcade“ žaidimų prenumerata už 4.99 eurų mėnesinį mokestį. Išbandyti nespėjau, bet pasiūlymas patrauklus. Daugiau nei 100 žaidimų be reklamų, kuriuos gali žaisti net 6 šeimos nariai.

Apibendrinimas

Kaip ir kiekvienais metais – naujieji „iPhone“ yra geriausi, ką iki šiol pasiūlė „Apple“. Pagrindiniai „iPhone 11 Pro Max“ privalumai: didelis ir ryškus ekranas; gerai tarnaujanti baterija, kuri dabar jau ir greitai pasikrauna ir kamera viena geriausių išmaniajame telefone. Pagrindiniai trūkumai: ekranas greitai susibraižo, minimali atmintis 64GB ir aišku – kaina.

Pagrindiniai „iPhone 11“ privalumai: puikiai tarnaujanti baterija, spalvų pasirinkimas ir kaina labai patraukli. Pagrindiniai minusai: tik dvi kameros; ekrano raiška nesiekia FullHD ir greitai susibraižė; pakuotėje vis dar seno tipo pakrovėjas, kuris įkrauna telefoną pakankamai ilgai.

Dėkojame „Telia“ bei „iDeal“, kad suteikė galimybę išbandyti naujuosius „iPhone“ modelius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)