1. Supaprastinkite sąsają

Gražus permatomas simbolis „Pradėti“ gali turėti įtakos sistemos veikimui, ypač jei turite nebrangų nešiojamą kompiuterį su biudžetinės klasės procesoriumi. Skaidrumo režimo atjungimas leis sumažinti kai kuriuos išteklius, kurie gali būti nukreipti į labiau prioritetinių užduočių atlikimą.

Norėdami tai padaryti, turite eiti į „Pradėti“ → „Parinktys“ → „Personalizavimas“ → „Spalvos“ ir čia perjungti „Skaidrumo efekto“ jungiklį į padėtį „Išjungta“.

2. Išjunkite vaizdinius efektus

Animaciniai efektai, „plaukiojantis“ slinkimas ir įvairūs šešėliai daro įtaką sistemos veikimui. Išjunkite visa tai vienu paspaudimu.

Norėdami tai padaryti, atidarykite „Valdymo skydą“ (jį galite rasti per paiešką), tada atlikite šiuos veiksmus: Sistema ir saugumas → Sistemos → Išplėstiniai sistemos nustatymai → Parinktys skirtuke „Išplėstinė“. Dabar skyriuje „Vaizduojamieji efektai“ reikia pažymėti „Užtikrinti geriausią našumą“.

Ten pat jūs galite tiesiog pašalinti pažymėjimą iš jums mažiau svarbių efektų, paliekant tik būtinus.

3. Išvalykite meniu „Pradėti“

Jei jūs meniu „Pradėti“ nenaudojate „plytelių“, galite visiškai atsisakyti jų, nes šis fonas taip pat sunaudoja išteklius. Jei norite išvalyti meniu „Pradėti“, paliekant tik programų sąrašą, turite išjungti visų „plytelių“ naudojimą. Norėdami tai padaryti, turite dešiniuoju pelės mygtuku spustelėti ir pasirinkti „Nuimti nuo pradinio ekrano“.

4. Išjunkite pranešimus ir patarimus

Pranešimai iš programų ir kitų siuntėjų gali apkrauti sistemą tuomet, kai pirmą kartą paleidžiamos tam tikros programos, ypač naršyklės. Norėdami išjungti visus erzinančius „Windows 10“ pranešimus, eikite į „Start“ → „Settings“ → „System“ → „Notifications and Actions“, tada viršutinį jungiklį įjunkite į „Off“ padėtį.

Norint taupyti sistemos išteklius taip pat galima atsisakyti „Windows“ patarimų ir rekomendacijų. Išjunkite šią pagalbą, kuri yra toje pačioje parinkčių dalyje, tik kiek žemiau.

5. Išvalykite diską

Disko valymas ir šiukšlių pašalinimas iš atminties turi būti atliekamas sistemingai. Tai yra privaloma procedūra, siekiant išlaikyti aukštą sistemos našumą, ypač jei trūksta laisvos vietos standžiajame diske.

Kompiuterio valymą gali atlikti trečiųjų šalių programos, pvz., „CCleaner“, arba galima naudoti standartinę priemonę. Norėdami paleisti pastarąją galite tiesiog įvesti į „Windows“ paiešką „Disko valymas“ ir atidaryti siūlomą parinktį.Tada jūs tiesiog turėtumėte pažymėti, ką pageidaujate ištrinti.

6. Pašalinkite tai, kas paleidžiant kompiuterį yra nereikalinga

Jei įjungus kompiuterį, sistema kraunasi ilgą laiką ir net po to, kai pasirodo darbalaukis, vis tiek kažką „apmąsto“, turėtumėte patikrinti paleisties programų sąrašą. Tikėtina, kad ten yra programų, kurias galite pašalinti, taip palengvinsite pradinį kompiuterio paleidimą.

Norėdami tai padaryti, atidarykite „Task Manager“ su kombinacija Ctrl + Alt + Del arba Ctrl + Shift + Esc, tada eikite į „Startup“ skirtuką. Norėdami nustatyti komponentus, kurie labiausiai apkrauna kompiuterį, galite rūšiuoti sąrašą stulpelyje „Poveikis paleidžiant“. Būtina pasirinkti nereikalingas programas ir jas išjungti.

7. Sistemos trikčių šalinimas

„Windows 10“ turi standartinę priemonę, skirtą problemoms surasti ir jas išspręsti. Programos pagalba galima ištaisyti kai kurias iššokančias klaidas, kurios sulėtina visą sistemą.

Galite eiti per Nustatymai → Atnaujinimai ir sauga → Trikčių diagnostika. Atsidariusiame lange pradėkite tikrinti bet kurį skyrių, kuriame atsirado kokių nors klaidų.

8. Konfigūruokite antivirusinę

Jei neturite populiariausio kompiuterio su galingiausia aparatine įranga, turėtumėte sumažinti savo antivirusinės apsaugos lygį, uždrausti sistemingai tikrinti kompiuterio atmintį. Taip pat galimų grėsmių galite ieškoti rankiniu režimu tuomet, kai kompiuteris nevykdo kitų užduočių.

Ypač didelę apkrovą sistemai gali turėti įdiegtos dvi antivirusinės, kai norima, kad būtų užtikrintas didžiausias saugos patikimumas. Pasirinkite vieną naudingesnę priemonę ir atsisakykite mažiau naudingos antivirusinės programos.

9. Pakeiskite privatumo nustatymus

„Windows 10“ pagal nutylėjimą stebi kai kuriuos naudotojo veiksmus ir siunčia ataskaitas „Microsoft“. Šie foniniai veiksmai gali labai apkrauti sistemos išteklius, o tai ypač nenaudinga silpniems kompiuteriams.

Sistemos nustatymų privatumo skiltyje tai galima išjungti. Skyriuje „Bendra“ reikia išjungti pirmąsias tris funkcijas, „Atsiliepimų ir diagnostikos“ poskyryje pasirinkti pagrindinį siunčiamų duomenų kiekį, o peržiūrų dažnumą nustatyti į „Niekada“.

10. Pakeiskite kompiuterio maitinimą

Nešiojamojo kompiuterio sistemos veikimui įtaką daro ir pasirinkta galios valdymo schema. Kai dirbate iš rozetės tinklo, visada turi būti parinkta grandinė su aukštu ar bent jau subalansuotu veikimu. „Energijos taupymo“ parinktis yra skirta naudoti nešiojamąjį kompiuterį, kai svarbu maksimaliai padidinti baterijos energijos sąnaudas.

Pereiti į energijos valdymą galima per „Control Panel“ → „System and Security“ → „Power Supply“.