Šią naujagimio mumiją bei kito preparuoto naujagimio palaikus su ciklopijos (vienaakystės) požymiais Medicinos fakultetui perdavė Gediminas Šinkūnas. Perdavimo akte nebuvo nurodyta jokia papildoma informacija apie palaikų kilmę, todėl „Mumijų tyrimų maratono“ autoriai susisiekė G. Šinkūnu tiesiogiai. Vyras sakė, kad šiuos palaikus jis gavęs atsitiktinai iš vieno gydytojo ir nežinojęs ką su jais daryti, todėl perdavė Medicinos fakultetui.

„Turiu savo įmonę, kuri atlieka rėminimo paslaugas. Daugiau nei prieš dešimt metų turėjau užsakymą vienoje Vilniaus ligoninėje, kuri šiuo metu jau uždaryta ir apleista. Ten dirbo toks gydytojas, šiuo metu jis gyvena Kryme, o sovietmečiu buvo armijos mediku. Taigi, kai vykdžiau rėminimo užsakymą, jis man parodė šią mumiją ir pamatęs, kad susidomėjau pasiūlė pasiimti, nes ligoninė tuoj bus uždaryta ir viską teks išmesti. Anot to gydytojo, šie palaikai ligoninėje saugoti dar nuo sovietmečio, ar seniau – tikslios datos nepasakė. Kurį laiką egzempliorius saugojau pas save, kol pagal rėminimo užsakymą atvykau į VU Medicinos fakultetą. Pamačiau, kad jie turi muziejų, kur saugomos panašios patologijos ir supratau, kad turėčiau juos atiduoti mokslininkams.“ – sakė mumiją išsaugojęs Gediminas Šinkūnas.

Vilniaus universiteto antropologai, vizualiai apžiūrėję naujagimio mumiją nustatė galvos vandenligę. Taip pat manoma, kad palaikai kurį laiką galėjo būti laikomi inde, pamerkti į skystą fiksažą.

Norėdami sužinoti daugiau apie šio naujagimio palaikus antropologai ketina atlikti kompiuterinės tomografijos tyrimus, kurių metu būtų gauta daugiau informacijos apie palaikų vidaus sandarą. Kompiuterinės tomografijos tyrimai yra neinvaziniai, todėl jų metu mumija nėra pažeidžiama ar suardoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)