Tai vienoje, tai kitoje marių pusėje šmėžavo žmonių siluetai. Pirmasis sutiktas žvejys, pensininkas Romas, savo žvejybos reikmenis dėliojosi ant kranto. Jis šią žiemą pirmą kartą išsirengė į žvejybą.

„Šiek tiek paėjėsiu ir užmesiu meškerę. Toliau eiti bijau, girdėjau, ledas dar netvirtas. Pavojingiausia vaikščioti tose vietose, kur yra upės vaga, – dėstė Romas.– Bandysiu gaudyti ešerius ir kuojas. Esu pensininkas, žvejyba man – vienas nedaugelio malonumų, radęs laisvą minutę visada mėgstu pažvejoti.“

Nesiseka tik žemaičiams

Nepatyrusiems žvejams Kauno marių ledas, išmargintas šviesių ir tamsių dėmių, atrodo pavojingas ir prie pat kranto.

Ar pavyks nueiti iki žvejų, esančių už maždaug 200 metrų? Žingsniuodami vyrų link, stengiamės aplenkti patamsėjusį ledą. Panašu, kad tose vietose galima niurktelėti į vandenį.

Klausimas, ar jaučiasi saugūs žvejodami ant tokio ledo, būreliui vyrų sukelia nuostabą. „O kaip tuomet iki čia atėjote jūs? Manote, ledas nėra tvirtas? Jei baisu, galite ant jo ir nelipti. Ledas maždaug sprindžio storio ir jis tikrai atlaikys žmogų“, – įsitikinęs žieminę meškerę aukštyn žemyn timpčiojęs kaunietis Gintautas.

Pasak žvejų, jie renkasi saugias vietas. Vyrai mojo ranka į svarstymus, kad saugumo riba gali būti labai trapi. „Niekas iš poledinės žūklės žvejų Kauno mariose dar nenuskendo. Nelaimės dažniausiai įvyksta Kuršių mariose, kur žvejai tarsi kamikadzės šokinėja nuo vienos ledo lyties ant kitos. Pavojinga ir ežeruose, ypač tose vietose, kur įteka upeliai“, – aiškino Gintautas.

„Žvejoti čia saugu. Tik nereikia lakstyti po visas marias. Yra properšų ir čia, prie jų mes nesiartiname, ten lengva įsmukti. Jas galima atpažinti iš baltų dėmių“, – ranka rodydamas į už 100 metrų esančias properšas pasakojo Martynas Brazauskas.

Daugiausia pagauna ešerių

Į žvejybą įnikę žvejai pasakojo, kad toliau nuo kranto galima pagauti įvairesnių žuvų. „Čia dažniausiai kimba apie 300-400 gramų ešeriai. Šiek tiek mažiau pagauname kuojų ir sterkų. Ankstesniais metais pasitaikydavo ir karšių, tačiau Kauno mariose jų mažai liko. Prieš 3-4 metus per vieną žvejybą pagaudavau 4-5 karšius. Dabar toks laimikis retokai pasitaiko. Vienoje vietoje ilgai žvejoti neapsimoka. Jei pagavai dvi tris žuvis, keisk vietą ir gręžk naują skylę lede – senojoje nieko nebepagausi“, – patirtimi dalijosi M.Brazauskas.

Poledinės žūklės mėgėjai įsitikinę, kad dar spės pažvejoti iki oro permainų. „Jei oras labai nesikeis, šią savaitę pažvejosime. Vėliau tikriausiai savo pomėgio teks atsisakyti, oro temperatūra dienomis per aukšta – ledas sparčiai tirpsta“, – aiškino M.Brazauskas.

„Neikite į krantą dešine puse, ten ledas netvirtas“, – paskutinį patarimą mestelėjo vyras.