Tyrėjai stebisi, kodėl nei viena iš 14 humanoidų rūšių, kurios buvo pradėję vystytis per paskutinius 5 milijonus metų, neišgyveno. Pagal tradicinę teoriją jie išmirė todėl, kad nesugebėjo atsilaikyti prieš protingesnius ir sugebėjusius geriau prisitaikyti giminaičius.

Tačiau socialinio antropologo dr. Penny Peiserio ir globalinių poveikių eksperto Michaelio Paine’o atrasti nauji duomenys rodo, kad jų išnykimo priežastis veikiausiai buvo kažkokie viską naikinantys įvykiai ar katastrofos.

Tai paaiškina ir faktą, kad kasinėjant nustatyti žmogaus raidos pokyčiai būna ne tolydūs, o diskretiniai.

Dr.P.Peiseris iš Liverpulio universiteto kalbėjo: “Žmogaus išlikimo visų pasaulinių katastrofų eigoje priežastis yra ne ta, kurią įvardina neo-darvinistai. Reikia blaiviai pripažinti, kad mes išlikome tik laimingo atsitiktinumo dėka, o ne todėl kad buvome geriausi”.

Viena iš drastiškiausių kolizijų įvyko prieš 2 milijonus metų, kai dviejų kilometrų skersmens asteroidas nukrito į pietinę vandenyno dalį, į pietvakarius nuo Čilės.

M.Paine, iš Australijos Planetarinės bendrijos, sakė: ”Jei jis būtų nukritęs ant žemės paviršiaus, pasekmės būtų dar liūdnesnės. Asteroidas būtų nušlavęs nuo žemės visą pietų Afriką kartu su mūsų protėviais, jei būtų nukritęs bent pora valandų anksčiau”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją