Misijos kontrolės centras Maskvoje pastebėjo, kad robotizuotame krovininiame laive „Progress 82“ fiksuojamas „sumažėjęs slėgis“, pranešė Rusijos federalinė kosmoso agentūra „Roscosmos“.

Tuo tarpu NASA pareigūnai praneša, kad slėgio sumažėjimas įvyko transporto priemonės „Progress 82“ aušinimo sistemoje.

Rusijos erdvėlaivyje, prisišvartavusiame TKS, užfiksuotas skysčių nuotėkis. NASA/ESA/Roscosmos nuotr.

„Progress 82“ erdvėlaivio aušinimo skysčio nuotėkio priežastis yra tiriama. Liukai, jungiantys „Progress 82“ ir TKS, lieka atidaryti, temperatūra ir slėgis stotyje yra normalūs“, – pranešė NASA pareigūnai. Anot NASA, TKS įgulai pavojus negresia, komanda tęsia įprastas kosminės stoties operacijas.

Erdvėlaivis „Progress 82“ į TKS atvyko praėjusių metų spalio 28 dieną ir turėjo išskristi šių metų vasario 17 dieną. Kol kas nėra žinoma, ar šis krovininis kosminis laivas vis dėlto išvyks kaip planuota, ar misijos vadovybė nuspęs jį palikti ilgesniam laikui ir ištirti nuotėkio priežastis.

„Progress“ erdvėlaivis yra suprojektuotas taip, kad pasibaigus misijai grįždamas Žemę sudegtų atmosferoje. Tokiu atveju inžinieriai nebeturėtų galimybės išsiaiškinti, kas sukėlė skysčių nuotėkį.

Nuotėkis „Progress 82“ erdvėlaivyje įvyko nepraėjus nė dviem mėnesiams po kito incidento su rusiška kosmoso technika.

Rusijos erdvėlaivyje, prisišvartavusiame TKS, užfiksuotas skysčių nuotėkis. NASA/ESA/Roscosmos nuotr.

Gruodžio 14 dieną prie TKS prisišvartavusiame Rusijos erdvėlaivyje MS-22 „Sojuz“ pastebėtas smarkus aušinimo skysčio nuotėkis į atvirą kosmoso erdvę. Manoma, kad incidentą sukėlė mikrometeoroido smūgis. Šis erdvėlaivis turėjo parskraidinti į Žemę tris astronautus iš TKS – Dmitrijų Peteliną ir Sergejų Prokopjevą bei NASA astronautą Franką Rubio.

Kadangi MS-22 „Sojuz“ nebetinkamas žmonių skrydžiui į Žemę, „Roskosmos“ planuoja dar vasario pabaigoje išskraidinti pakaitinį „Sojuz“ erdvėlaivį.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją