Kas yra El Nino?

El Ninjo ir pietinių svyravimų ciklas (ENSO) (ENSO) tai klimato svyravimai Ramiojo vandenyno regione, turintis reikšmingą poveikį pasauliui. Maždaug kas kelerius metus sąlygos gali pasikeisti iš El Ninjo („šiltoji fazė“ ENSO) į La Ninją („atvėsimo fazė“).

El Ninjo metu vėjai palei ekvatorių yra silpnesni. Šiltas vanduo stumiamas atgal į rytus, link vakarinės Amerikos pakrantės. Dėl to į paviršių kyla mažiau šalto vandens, o ekvatorinis Ramusis vandenynas yra šiltesnis nei įprastai. El Ninjo paskelbiamas, kai jūros temperatūra tropinėje rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje pakyla 0,5 laipsnio Celsijaus aukščiau daugiamečio vidurkio, rašo iflscience.com, remdamasis NASA.

La Ninja – tai atvirkštinis reiškinys, kuriam būdinga neįprastai žema vandenyno temperatūra ekvatorinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

El Ninjo parodo vandens lygio pakilimas Ramiajame vandenyne ties pusiauju. Josh Willis, Severin Fournier, and Kevin Marlis/NASA/JPL-Caltech nuotr.

Laukia precedento neturinčios karščio bangos

El Ninjo ir La Ninja ciklas daro didelę įtaką orams ir klimatui visoje planetoje, įskaitant vėjo, temperatūros ir kritulių kiekio pokyčius, uraganų sezonų intensyvumą ir net žuvų pasiskirstymą jūrose.

Pavyzdžiui, Šiaurės Amerikoje dėl El Ninjo sąlygų Pietų Kalifornijoje ir Meksikos įlankos pakrantėje padaugėja lietaus ir sniego, be to, Ramiojo vandenyno šiaurės vakaruose ir kai kuriose Vidurio Vakarų dalyse būna sausiau nei įprastai.

Australijoje El Nino paprastai žiemos ir pavasario mėnesiais rytinėje Australijos dalyje sumažina kritulių kiekį, o tai reiškia sausesnius orus ir didesnę gaisrų riziką.

Visame pasaulyje El Ninjo metai paprastai būna vidutiniškai šiltesni. Dėl El Ninjo gali kilti daugybė precedento neturinčių karščio bangų ir vidutinę pasaulinę temperatūrą padidinti iki rekordinės.

Duomenis surinko du NASA ir ESA palydovai – Sentinel-6 Michael Freilich ir Sentinel-3B.

Kaip parodyta žemėlapyje, jūros paviršiaus aukštis Ramiojo vandenyno atogrąžų zonoje 2023 metų birželio mėn. per pirmąsias 10 dienų buvo daugiau kaip 12,5 cm didesnis nei vidutiniškai. Tai reiškia, kad ši vandenyno juosta yra šiltesnė nei įprastai, nes įkaitęs vanduo plečiasi.

Šiltesni vandenys aplink Ramiojo vandenyno atogrąžų juostą yra neabejotinas ženklas, kad El Ninjo įsibėgėja. Apie šio reiškinio pradžią jau buvo paskelbęs JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) Klimato prognozių centras 2023 m. birželio 8 dienos pranešime.

El Nino.

Ataskaitoje nurodyta, kad jūros paviršiaus temperatūra Niño 3.4 atogrąžų Ramiojo vandenyno regione (nuo 170° iki 120° vakarų ilgumos) jau 2023 m. gegužės mėn. buvo 0,8 laipsnio aukštesnė už daugiametį vidurkį.

Buvo prognozuota 84 proc. tikimybė, kad išsivystys vidutinio stiprumo El Ninjo ir 56 proc. tikimybė, kad išsivystys stiprus El Ninjo.

Vis dėlto, 2023 metų birželį El Nino dar nebuvo toks stiprus, kaip ankstesni El Nino reiškiniai tuo pačiu metų laiku, teigia JPL okeanografas Joshas Willisas, Sentinel-6 Michael Freilich projekto mokslininkas.

„Dar šiek tiek per anksti pasakyti, ar tai bus stiprus reiškinys. Tikėtina, kad jis turės tam tikrą pasaulinį poveikį, tačiau dar yra laiko. Gali būti ir taip, kad šis El Nino bus nepakankamai stiprus“, – sakė J. Willisas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją