Mintis pasinaudojant galingu lazeriu sukurti mažos varžos kelią per atmosferą – virtualų žaibolaidį – kilo praėjusio amžiaus pabaigoje. Buvo kuriami lazeriai, galėję generuoti teravatus (trilijonus vatų) galios per kelių femtosekundžių (milijardinių sekundės dalių milijoninių dalių) laikotarpį. Tokiu būdu buvo kuriami tokie galingi impulsai, kad jie nuo molekulių atplėšdavo elektronus ir sudarydavo jonizuoto oro kanalus lazerio spindulio kelyje.

Leidžiant lazerio impulsus oras išlikdavo jonizuotas ganėtinai ilgai po impulso, tačiau žaibavimo tokiu būdu sukelti nepavykdavo.

2008 metais fizikų, kuriems vadovavo André Mysyrowiczius iš „ENSTA ParisTech“ optikos laboratorijos (Paryžius, Prancūzija) grupė su sunkvežimio dydžio lazeriu išvyko į Naujosios Meksikos valstiją norėdami pašaudyti į debesis. Mokslininkai išsiaiškino, kad lazeriu pavyko padidinti elektrinį audros debesų aktyvumą, tačiau sukelti žaibavimo vis dar nepavyko.

O visai neseniai tai pačiai grupei su mažesniu lazeriu pavyko atlikti iškarto du svarbius iki šiol niekam nepavykusius darbus. Vieno eksperimento Tulūzoje (Prancūzija) metu jie paleidinėjo elektros išlydį į vieną iš dviejų taikinių, esančių 2,5 m atstumu vienas nuo kito. Išjungus lazerį dirbtinis žaibas visuomet pataikydavo į arčiau esantį taikinį. Tačiau įjungus lazerį, sudarantį jonizuoto oro taką, žaibas trenkdavo į ten, kur būdavo nutaikomas lazeriu.

Antro eksperimento metu A. Mysyrowiczius su kolegomis lazerio spinduliu švietė per 50 metrų ilgio laboratorijos patalpą taip, kad lazerio spindulys praeidavo 5-20 cm atstumu nuo žaibą skleidžiančio elektrodo. Paprastai žaibas iš vieno elektrodo trenkdavo tiesiai į netoliese esantį kitą elektrodą, tačiau įjungus lazerį išlydis pirmiausia keliavo lazerio „nubrėžtu“ keliu ir tik tada kirto į antrą elektrodą.

Žaibo kontroliavimas nekontaktuojant su elektrodais priartina modeliuotą situaciją prie realaus pasaulio sąlygų, tvirtino Ženevos universiteto (Šveicarija) mokslininkas Jérôme'as Kasparianas: „Debesyje nėra elektrodo, į kurį galima būtų taikytis“. Tačiau, pasak mokslininko, realiame pasaulyje atstumai būtų kur kas didesni.

A. Mysyrowiczius su kolegomis planuoja atlikti daugiau bandymų su lazeriu lauko sąlygomis. J. Kaspariano manymu, fizikams prireiks galingesnio lazerio ir ir impulsų parengimo taip, kad jie tiksliai vestų žaibą per orą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)