Deja, kiekvienam iš toli pamatytam asteroidui tenka keletas dangaus kūnų, kuriuos pastebime tik tada, kai jie praskrieja palyginti netoli Žemės, rašoma sciencealert.com. Net ir tais atvejais, kai apie artėjančią grėsmę sužinome iš anksto, nelengva tiksliai apskaičiuoti susidūrimo su mūsų planeta tikimybę.

Vienas iš tokių asteroidų yra 99942 Apophis. Jo orbita verčia truputį nerimauti. 2004-aisiais atrastas 370 metrų ilgio dangaus kūnas atsidūrė NASA stebėjimo sąraše. Mokslininkai yra visiškai įsitikinę, kad jis nesusidurs su Žeme 2029 m., tačiau jie nėra tikri, ar pavyks išvengti katastrofos 2068-aisiais, kai jis sugrįš.

Nors susidūrimo 2068 metais tikimybė yra maždaug viena iš 150 tūkst., tokio dydžio asteroidas sukeltų galingesnį sprogimą nei atominė bomba, todėl geriau pakartotinai atlikti skaičiavimus.

Tiesa, Amerikos astronomų asociacijos Planetų mokslų padalinio virtualios konferencijos metu surengtas pristatymas tikriausiai nenuramins. Praėjusio mėnesio pabaigoje Havajų universitete dirbantis astronomas Davidas Tholenas pristatė savo ir bendradarbio Davide’o Farnocchia tyrimų išvadas. Mokslininkai stebėjo asteroidą Apophis tris naktis sausio mėnesį ir vieną naktį kovą.

Jiems pavyko surinkti nepaprastai tikslios informacijos apie dangaus kūną ir aptikti Jarkovskio akceleraciją. Tai reiškia, kad į Saulę atgręžta asteroido pusė išspinduliuoja gerokai daugiau šilumos nei tamsioji, todėl susidaro asimetriškas postūmis, truputį pakeičiantis jo orbitą.

Dėl Jarkovskio akceleracijos susidūrimo 2068-aisiais scenarijaus negalima atmesti, savo pristatyme paaiškino D. Tholenas. „Šį asteroidą reikia sekti labai įdėmiai. Akivaizdu, kad jo priartėjimas 2029 m. suteiks esminių duomenų“, – nurodė astronomas.

2029 m. balandžio mėnesį sugrįšiantis Apophis praskries labai arti (arčiau už kai kuriuos ryšių palydovus), todėl mokslininkai turės nuostabią progą nuodugniau patyrinėti asteroidą. Kadangi liko mažiau nei devyneri metai, šį mėnesį Mėnulio ir planetų institutas surengė virtualų seminarą būsimiems veiksmams aptarti.

„Žinios – pirmoji planetinės gynybos linija. 2029 metais praskriesiantis Apophis yra labai reta galimybė, – pareiškė Mėnulio ir planetų instituto atstovai. – Turime mažiau nei 10-imt metų suplanuoti specialias misijas, kurių metu surinkti duomenys suteiktų beprecedenčių žinių apie šio asteroido fizines ypatybes. Juk tai vienas iš potencialiai pavojingų dangaus kūnų.“

Jeigu mums pasiseks, galbūt surengsime Bennu tipo misiją į asteroidą Apophis ir jį patyrinėsime kosminiu aparatu, nes teleskopais visko nepamatysi. Šis asteroidas yra „puiki galimybė parengti ir pademonstruoti reagavimo į netoli Žemės orbitos esančias grėsmes sistemą“, virtualios konferencijos metu paaiškino Marylando universitete dirbantis aerokosminės srities inžinierius Brentas Barbee.

Nors portale „Gizmodo“ straipsnius rašantis mokslininkas George’as Dvorsky įvardijo keletą variantų, kol kas dar tiksliai nenusprendėme, kaip „pasveikinsime“ praskriejantį svečią iš kosmoso.

Galbūt paleisime naują kosminį aparatą, trumpam kita kryptimi nusiųsime „OSIRIS-Rex“ ar tiesiog stebėsime dangaus kūną iš Žemės, tačiau vis tiek turėtume sužinoti daug įdomių dalykų apie nejaukiai artimą kaimyną. Tikėkimės, kad galėsime tiksliai pasakyti, ar Apophis susidurs su mūsų planeta 2068 metais, ir nuspręsti, ką daryti toliau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (191)