Atlikus trejopų eksperimentų seriją mokslininkai siekė įvertinti vyrų šypsenos įtaką moteriai – kaip ji reaguoja tiek į patį vyrą, tiek į jo išsakomą žinutę.

Kaip skelbia nbcnews.com, situacijoje, kai vyro užimamas vaidmuo buvo dominuojantis (vyras davė nurodymus), moterims dažniausiai labiau patiko besišypsantis vyras, net jei ta šypsena lydėjo pernelyg seksistišką, moteris diskriminuojantį pasisakymą.

Moterys taip pat buvo labiau linkusios mažinti atstumą tarp vyro, kuris nusišypso, nei rimtuolio.

„Rodos, karti seksizmo piliulė, įvilkta į saldų šypsenos apvalkalą, suveikia kur kas lengviau – moterys labiau linkusios paklusti“, – rašo tyrėjai.

Ši tendencija susiformuoja iš dalies dėl to, kad moterys bendraudamos labiau linkusios remtis kūno kalba, tvirtina kūno kalbos specialistė Patti Wood. „Net ir kardinaliai nesutampant tam, kas pasakoma verbaline kalba su kūno kalba, moterys pirmiausia kliausis pastarąja. Jei jos regi šypseną, bendravimą vertins kaip draugišką“, – aiškina P. Wood.

Tai sudėtinga ir paini situacija, rodanti, kaip subtiliai seksizmas užmaskuojamas bendravime. Šis scenarijus itin svarbus darbe, kur moterys privalo tvirtai „stovėti ant žemės“ ir išlikti profesionalios. Kūno kalbos specialistė išvardijo trejetą naudingų patarimų, kaip moterims kontroliuoti reakciją į pašnekovo kūno kalbą. Pirmiausia, būtina gerai žinoti, ko nori. Prieš eidamos į susitikimą aiškiai suformuluokite savo tikslą. Taip pagerinsite tiek savo kūno kalbą, tiek verbalinį bendravimą, mat sumažinsite nereikalingų gestų bei iš nerimo bei nesaugumo kylančių vokalinių išraiškų kiekį. Susikaupimas sumažins įvairiausius „mmm“ ir muistymąsi, nerimastingumą.

Be to, reikia sąmoningai kontroliuoti savo kūno kalbą. Moterys dažnai linkusios vengti akių kontakto, sakinius užbaigti aukštesniu tonu, pernelyg daug šypsotis. „Šypsojimasis gali mus priversti atrodyti paklusnesnėmis, labiau pažeidžiamomis. Jei sakote svarbų dalyką, šypsena gali susilpninti informacijos svarbą“. Taigi, svarbiuose susitikimuose šypsokitės saikingai ir išlaikykite akių kontaktą.

Būtina vertinti bendrą kūno kalbos ir sakomų žodžių derinį. Negalima kliautis vien kūno kalba, greičiausiai ji ne visiškai aiškiai apibūdina situaciją. „Jei vyriškis pasako kažką seksistiško ar įžeidžiančio, o jūs šypsotės, reiškia, leidžiate jam išsisukti“.