Šis įrenginys yra ir vienas brangiausių šalyje, praneša Vilniaus universitetas. Jis įsigytas iš Europos Sąjungos remiamo infrastruktūros plėtros projekto „Optoelektronikos technologijų plėtra mokslui ir studijoms (OPTOMOS)“, kurį įgyvendino Vilniaus universiteto Taikomųjų mokslų institutas (VU TMI), lėšų.

Vokietijos bendrovėje AIXTRON pagamintas reaktorius turėtų tapti vienu svarbiausių Saulėtekio slėnio technologinių branduolių. Jame bus kuriamos naujos kartos medžiagos, reikalingos saulės energetikos, nanotechnologijų, lazerių ir optoelektronikos technologijų srities programų plėtrai.

Pasak VU TMI direktoriaus prof. habil. dr. Artūro Žukausko, tokiuose kaip šis reaktoriuose auginamos medžiagos pagal naudojimo apimtis yra vienos svarbiausių puslaidininkių pramonėje ir dominuoja puslaidininkinių šviesos šaltinių (šviesos diodų, lazerių) gamyboje. Šių medžiagų auginimo technologija – viena moderniausių ir sudėtingiausių medžiagotyroje.

„Reaktoriaus paleidimas yra tam tikras lūžis Lietuvos puslaidininkių fizikoje, kadangi leidžia pereiti nuo iki šiol plėtotų mokslinių tyrimų naudojant kitur sukurtas medžiagas prie aukščiausio pasaulinio lygio technologinės plėtros darbų“, – teigia A. Žukauskas.

VU TMI direktorius neabejoja, kad MOCVD reaktorius atvers Vilniaus universitetui visiškai naujas studijų kokybės gerinimo ir tarptautinio bendradarbiavimo galimybes. A. Žukauskas mato ir naujas mokslo ir verslo sąveikos perspektyvas.

„Prietaisas sudarys sąlygas ne tik plačiau bendradarbiauti su verslo partneriais, bet ir kurti nedideles įmones. Jo pajėgumai leidžia auginti medžiagas ne tik tyrimams, bet ir nedidelės apimties gamybai“, – pabrėžia jis.

Tokio lygio įrenginio paleidimas yra neeilinis įvykis Lietuvos mokslo gyvenime. MOCVD reaktoriaus atidarymo ceremonijoje planuoja dalyvauti Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius ir švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė, pakviesti ūkio ministras Dainius Kreivys, Vilniaus miesto meras Raimundas Alekna, Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas prof. Eugenijus Butkus, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas ir kiti garbūs svečiai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją